Tužioci istražuju je li novac čist

SDT pokrenulo istragu nakon što im je nacionalni koordinator za suzbijanje pranja novca dostavio spise

10392 pregleda 31 reakcija 5 komentar(a)
Foto: BORIS PEJOVIC
Foto: BORIS PEJOVIC

Specijalno državno tužilaštvo pokrenulo je istragu zbog navodne milionske utaje poreza i pranja novca u više crnogorskih preduzeća.

To su Vijestima saopštili iz tužilaštva na čijem čelu je Milivoje Katnić, objasnivši da je ta istraga označena stepenom tajnosti.

”Obavještavam Vas da je u navedenom predmetu istraga u toku, a više podataka i informacija nije moguće saopštiti radi zaštite interesa pokrenutog postupka”, piše u odgovorima.

Taj predmet formiran je nakon što je nacionalni koordinator za suzbijanje nasilnog ekstremizma, terorizma, pranja novca i finansiranje terorizma Rade Milošević tužiocima dostavio spise dobijene redovnim aktivnostima u kontroli nekoliko preduzeća i jedne računovodstvene agencije.

Vijesti su prije par dana objavile da su službenici Odsjeka za privredni kriminal Uprave policije, Direktorata za bezbjednosno-nadzorne poslove MUP- a, i Finansijsko obavještajna jedinica, navodno utvrdili slučajeve utaje poreza i pranja novca i nelegalne eksploatacije šljunka.

”Zbog istrage ne mogu iznositi detalje. Reći ću samo da će 2022. godina biti zanimljiva jer će fokus biti na slučajevima gdje je oštećena država, uključujući i pranje novca, nelegalnu eksploataciju šljunka i ostalih prirodnih resursa”, rekao je ranije Milošević.

On je na čelu Međuresorskog tima kojeg je formirala Vlada, a koji istražuje slučajeve nelegalne eksploatacije šljunka.

Policija je sredinom novembra, u velikoj akciji protiv nelegalne eksploatacije šljunka iz Morače i Cijevne, privela desetak osoba.

”Ovo je samo prva faza našeg djelovanja. Iskontrolisaćemo svaku firmu širom Crne Gore. Sankcionisaćemo svaki pokušaj nelegalne eksploatacije”, kazao je tada Milošević.

Zbog nezakonite eksploatacije šljunka policajci su hapsili i u Gusinju, Rožajama, Ulcinju...

Utaja poreza smatra se krivičnim djelom. Prema Krivičnom zakoniku Crne Gore, za krivično djelo utaja poreza i doprinosa predviđene su novčane i kazne do osam godina zatvora, u zavisnosti od iznosa utajene poreske obaveze.

Za krivično djelo pranje novca predviđene su kazne zatvora do 12 godina.

Bonus video: