Boričić: Jedva čekam postupak pred Tužilačkim savjetom

Rukovoditeljka Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Lepa Medenica saopštila je da je pokrenula disciplinski postupak protiv Boričića "jer u 13 predmeta u kojima je bio zadužen, bez opravdanih razloga nije postupao”

18588 pregleda 53 reakcija 14 komentar(a)
Boričić, Foto: Savo Prelević
Boričić, Foto: Savo Prelević

Zamjenik rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici Nikola Boričić saopštio je da jedva čeka postupak pred Tužilačkim savjetom nakon što je u četvrtak rukovoditeljka Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Lepa Medenica saopštila da je pokrenula disciplinski postupak protiv njega "jer u 13 predmeta u kojima je bio zadužen, bez opravdanih razloga nije postupao”.

"Mogu samo reći da je vrlo interesantan trenutak u kojem se protiv mene pokreće disciplinski postupak, navodi rukovoditeljke Višeg državnog tužilaštva u Podgorici apsolutno su neistiniti i jedva cekam postupak pred Tužilačkim savjetom", naveo je u reagovanju tužilac Boričić.

Više državno tužilaštvo u Podgorici podnijelo je predlog Tužilačkom savjetu za utvrđivanje disciplinske odgovornosti protiv Boričića, a nakon izvršenog nadzora nad radom ODT-a Podgorici i dostavljenih izvještaja od strane državnih tužilaca u VDT-u Podgorica.

"U 13 predmeta kojima je bio zadužen, bez opravdanih razloga, nije postupao u predmetima, usljed čega je nastupila zastarjelost krivičnog gonjenja, čime bi izvršio teži disciplinski prekršaj iz člana 108 stav 3 tačka 1 Zakona o Državnom tužilaštvu", navodi se u saopštenju Višeg državnog tužilaštva u Podgorici.

Komisiji za Etički kodeks državnih tužilaca su dostavljene i pritužbe državnih tužilaca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici ali i rukovoditeljke Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Lepe Medenice, a povodom ophođenja Boričića nakon ocjene kolega iz VDT-a "da je učinio povredu načela i pravila Etičkog kodeksa državnih tužilaca".

Podgoričko Više državno tužilaštvo ljetos je krenulo u kontrolu ODT-a Podgorica, a potom su u septembru uradili i dodatnu provjeru predmeta u tom tužilaštvu.

Da se mjesecima sprema bura u tužilaštvu znalo se i dok je ttajala redovna kontrola rada i ostaloh tužilaštava.

Boričić je odlukom Vrhovnog državnog tužilaštva smijenjen 24. decembra ove godine, samo nekoliko sati nakon što tužioci u ODT-u Podgoroca nijesu izabrali tužiteljku Andrijanu Nastić, koja im je iz VDT-a sugerisana kao predlog za novog zamjenika podgoričkog tužilaštva.

Na mjesto Boričića izabran je novi zamjenik rukovodioca ODT u Podgorici Armin Selmanović, koji bi sjutra trebalo da preuzme dužnost, i to na osnovu “zaključku Proširene sjednice Vrhovnog državnog tužilaštva, a na osnovu člana 133 stav 4 Zakona o Državnom tužilaštvu”.

U stavu 4 člana 133 piše: “Rukovodilac višeg državnog tužilaštva može neposredno vršiti sva ovlašćenja i preduzimati sve radnje za koje je zakonom ovlašćen rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva sa njegovog područja”. Prošle godine Boričić je podnio i kandidaturu za šefa ODT-a Podgorica, a na tom konkursu bivšeg Tužilačkog savjeta, protivkandidat mu je i rukovodilac ODT-a Cetinje Duško Milanović.

Zbog nekoliko odlaganja i nedolaska Boričića na zakazane intervjue, TS nije uspio da okonča izbor šefa podgoričkog tužilaštva do juna 2021. godine, kada su stupile izmjene Zakona o državnom tužilaštvu, kojim su stopirani svi izbori u tužilačkom sistemu, a potom i 5. avgusta prekinut rad tog saziva Tužilačkog savjeta.

Bonus video: