Sigurnost ugrožena zbog istrage o ubistvu?

Agencija za nacionalnu bezbjednost pravi novu procjenu bezbjednosti za potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića. Vijestima je rečeno da to čine zbog njegove uključenosti u istragu likvidacije Duška Jovanovića

44998 pregleda 41 reakcija 41 komentar(a)
Abazović na mjestu ubistva Jovanovića, Foto: Savo Prelević
Abazović na mjestu ubistva Jovanovića, Foto: Savo Prelević

Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) pravi novu procjenu ugroženosti potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića, a prema saznanjima Vijesti to čine zbog njegove uključenosti u istragu ubistva novinara Duška Jovanovića.

Iz ANB nije odgovoreno na pitanja o tome, a koordinator službi bezbjednosti - Abazović, indirektno je Vijestima potvrdio te informacije.

”Svako ko je ikad počeo da se bavi ovim slučajem, ne može da se ne osjeća ugroženim”, rekao je Abazović.

On nije potvrdio ali ni demantovao saznanja Vijesti da mu je, prije par mjeseci, indirektno prijećeno, ali ni odgovorio na pitanje - da li je to prijavio nadležnim organima.

Vijesti su Agenciju za nacionalnu bezbjednost još 6. decembra pitale da li raspolažu tim informacijama.

Petnaest dana kasnije Agencija je upitana i da li rade ponovnu procjenu Abazovićeve ugroženosti. Pitanja su ostala bez odgovora.

Prema nezvaničnim infromacijama Vijesti, Abazović, koji je i šef Biroa za operativnu koordinaciju (BOK) formirao je poseban tim koji će se baviti istragom ubistva nekadašnjeg glavnog i odgovornog urednika lista Dan.

Sagovornik Vijesti kazao je da, uprkos prijetnjama i “dobronamjernim” sugestijama koja dobija Abazović, rješavanje ubistva Jovanovića ostaje jedan od glavnih prioriteta u radu sektora bezbjednosti.

Prema istim informacijama, potpredsjednik Vlade sredinom decembra je o toj istrazi razgovarao sa direktorom ANB-a Dejanom Vukšićem, ali detalji tog razgovora nisu poznati javnosti.

'Razgovarali smo o mnogim pitanjima': Vukšić i Abazović na sjednici Odbora za bezbjednost
"Razgovarali smo o mnogim pitanjima": Vukšić i Abazović na sjednici Odbora za bezbjednost foto: BORIS PEJOVIC

Iz Abazovićevog kabineta samo su saopštili da je saradnja sa direktorom ANB na visokom nivou i da ulažu zajedničke napore da bi se u konkretnom slučaju došlo do rezultata.

Abazović je juče Vijestima rekao da, uprkos svemu, nema odustajanja i da nema straha:

”Nema odustajanja. Učinićemo sve što možemo da se riješi ubistivo Duška Jovanovića. Tačno je da sam sa direktorom Agencije Dejanom Vukšićem razgovarao na ovu temu, ali bilo je riječi i o drugim važnim stvarima. Složno stojimo na zajedničkom zadatku. Ne želim da kometarišem nove informacije. Nemam nikakav strah, naša je dužnost da se uhvatimo u koštac sa najsloženijim operacijama u državi. Zahvalan sam direktoru i operativcima ANB-a na pristupu koji je krajnje profesionalan i korektan”, kazao je on.

Duško Jovanović ubijen je 27. maja 2004. godine.

Policija i tužilaštvo nijesu nikada otkrili ko je pucao u njega, nakon što je izašao iz redakcije tog dnevnog lista. Zbog tog zločina osuđen je samo Podgoričanin Damir Mandić, kojeg terete za saučesništvo.

Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Zoran Miljanić krajem godine rekao je da postoje određeni pomaci u toj istrazi, navodeći da je taj predmet prioritet u radu i da Komisija za praćenje istrage napada na novinare doprinosi rasvjetljavanju tog zločina.

Tada je najavio i da će da će se otkriti ko je iz prethodnog sistema opstruirao istragu ubistva urednika Dana.

U maju 2021. godine Vijestima je iz Višeg državnog tužilaštva, koje rukovodi tom istragom, odgovoreno da su u cilju potpunog rasvjetljavanja Jovanovićevog ubistva, tokom aprila i maja saslušali određene osobe i da preduzimaju druge mjere i radnje za koje se ukaže potreba.

Gotovo identičan odgovor stigao je i pola godine kasnije, 26. novembra 2021. godine.

”Više državno tužilaštvo u Podgorici je, u predmetu formiranom povodom ubistva D.J., a u cilju potpunog rasvjetljavanja istog, u toku 2021. godine obavilo saslušanje većeg broja lica, a preduzimaju se i druge mjere i radnje za koje se ukaže potreba”, odgovorila je Vijestima portparolka i rukovoditeljka VDT Podgorica Lepa Medenica.

27.maja 2004. godine ubijen je Duško Jovanović. Policija i tužilaštvo nijesu nikada otkrili ko je pucao u njega, nakon što je izašao iz redakcije tog dnevnog lista. Zbog tog zločina osuđen je samo Podgoričanin Damir Mandić, kojeg terete za saučesništv

Ma kakve informacije da dođu do mene neću se povući. Očekujem da se ne povlače ni oni čiji je posao da procesuiraju izvršioce, nalogodavce i sve koji su uključeni u taj zločin, već da budu istrajni u otkrivanju istine”, saopštio je koordinator bezbjednosnih službi Dritan Abazović juče Vijestima

Umor tužioca i izgubljen slučaj

Poslanici opozicije prethodnog skupštinskog saziva u više navrata tražili su kontrolno saslušanje bivšeg direktora policije Veselina Veljovića, koji je na zatvorenoj sjednici Odbora za bezbjednost, kako su tvrdili, saopštio da je ubistvo Jovanovića operativno riješeno, odnosno da policija zna ko je to uradio, ali da nema materijalne dokaze.

Veljović je, takođe, sredinom septembra 2019. godine rekao da je umor nadležnog tužioca u noći likvidacije razlog što do danas do kraja nije rasvijetljen slučaj ubistva vlasnika “Dana” i što je taj predmet nepovratno izgubljen.

Bonus video: