Nikšićanin vozio sa 4,58 promila alkohola u krvi

Uprava policije nije navela da li je Nikšićanin prije odlaska kod sudije možda bio kod ljekara, jer naučne studije pokazuju da sve preko četiri promila alkohola u krvi znači i stanje "alkoholne kome i kliničku smrt"...

52528 pregleda 342 reakcija 77 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shuttrestock
Ilustracija, Foto: Shuttrestock

Nikšićanin M.B. (35) novi je neslavni rekorder nakon što ga je saobraćajna policija danas zaustavila i tokom alkotestiranja utvrdila da ima nestvarnih 4,58 promila alkohola u krvi.

Uprava policije je saopštila na Twiteru da je vozač "isključen iz saobraćaja, lišen slobode i priveden nadležnom sudu na dalji postupak i odlučivanje".

Policija je M.B. zaustavila u centru grada.

UP nije navela da li je Nikšićanin prije odlaska kod sudije možda bio kod ljekara, jer naučne studije pokazuju da sve preko četiri promila alkohola u krvi znači i stanje "alkoholne kome i kliničku smrt"...

U priručniku ljekara za stanje "alkoholne kome" ili više od 4,0 promila - potrebno je najmanje 1 litar rakije ili drugog žestokog pića.

Prema Zakonu o bezbjednosti saobraćaja na putevima u članu 317a, stav 3, navodi se da je za ove količine alkohola u krvi za vozača slijedi isključivo kazna zatvora u trajanju od 15 do 60 dana.

U praksi se često događa da sudije uz novčanu globu puste na slobodu vozače, kod kojih je tokom alkotestiranja nađeno više od 2 g/kg alkohola u krvi, zbog čega je UP prinuđena da piše žalbe na takve odluke.

Bonus video: