Ćorović: SDT da se ozbiljno pozabavi spisima u vezi sa predmetom ratnog zločina u Foči

"Ratni zločini ne zastarijevaju, i nakon toliko godina, radi zadovoljenja pravde i satisfakcije porodica stradalih, neophodno je otkriti počinioce i privesti ih pravdi"

3878 pregleda 6 komentar(a)
Ćorović, Foto: BS
Ćorović, Foto: BS

Bošnjačka stranka saopštila je da daje punu podršku istražnim organima i traži krajnje odgovoran pristup u vezi sa predmetog ratnog zločina u Foči, za koji je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) od strane kolega iz Haga dobilo dokumentaciju, kazao je Jasmin Ćorović, potpredsjednik Bošnjačke stranke.

Iz BS-a navode da je za predmet ratnog zločina u Foči, SDT dobilo 2020. godine od kolega iz Haga spise iz kojih proizilazi osnov sumnje da je riječ o krivičnim djelima koja su izvršena na području Foče (BiH). U saopštenju se navodi da su iz Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu, kazali da se istražni spisi odnose na više osumnjičenih crnogorskih državljana za ratne zločine, silovanje, seksualno ropstvo, prisilnu prostituciju i trgovinu ljudima.

"Obzirom da će crnogorski organi biti ti koji će odlučivati u ovim predmetima, pozivamo sve relevantne organe koji će raditi na ovim predmetima, od SDT-a do policije i Ombudsmana da se prioritetno i krajnje odgovorno posvete ovom predmetu. Podsjećamo da ratni zločini ne zastarijevaju, te da je i nakon toliko godina, radi zadovoljenja pravde i satisfakcije porodica stradalih, neophodno otkriti počinioce i privesti ih pravdi. Suočavanje sa prošlošću je potrebno i Crnoj Gori, koja, nažalost, do sada nije položila ispit na ovoj temi", kazao je Ćorović.

On je dodao da Bošnjačka stranka daje punu podršku istražnim organima i traži krajnje odgovoran pristup prema ovom pitanju.

"U našem pravnom sistemu nema velikog broja pravosnažnih presuda u kojima je potvrđeno postojanje ratnog zločina, a znamo da je takvih zločina bilo, pa će odnos nadležnih organa prema ovom predmetu, prije svega odnos SDT-a, ali i ostalih, biti svojevrstan test zrelosti ovih organa da nešto urade na pitanjima koja su, između ostalog i uslov napretka naše zemlje ka Evropskoj uniji", zaključio je Ćorović.

Bonus video: