SDT podiglo optužnicu protiv bivše načelnice PU i još 22 osobe

"Ovakvim djelovanjem pribavili su višemilionsku korist za kriminalnu organizaciju i okrivljena pravna lica i pričinili štetu budžetu u iznosu od oko 6.900.000 eura"

25283 pregleda 27 reakcija 27 komentar(a)
Zgrada SDT, Foto: Boris Pejović
Zgrada SDT, Foto: Boris Pejović

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) podiglo je optužnicu protiv bivše načelnice Poreske uprave područne jedinice Podgorica Stanislave Martinović i još 21 osobe zbog sumnje da su kao članovi kriminalne organizacije zloupotrebom ovlašćenja u privredi, pranjem novca i falsifikovanjem isprava oštetili državni budžet za višemilionski iznos, saopšteno je iz SDT-a.

SDT je, navodi se u saopštenju, Višem sudu u Podgorici 29. decembra 2021. godine dostavilo radi kontrole i potvrđivanja optužnicu podignutu protiv S.M. nekadašnje načelnice Poreske uprave, PJ Podgorica, M.P. nekadašnjeg državnog Sekretar u Ministarstvu finansija, te D.V., B.P., I.P., D.P., S.J., D.L., R.S., A.R., N.Đ., B.M., M.R., S.S., M.J., R.K., M.A., S.I., B.R., M.V., D.K., N.P., A.M..

"I pravnih lica „P.S.G.“ DOO Podgorica, „A.K.“ DOO Podgorica, „A.K. M.“ DOO Podgorica, „V.C“ DOO Podgorica, „T.T.“ DOO Podgorica, „M.M.“ DOO Podgorica, „P.C.“ DOO Podgorica, „M.K.C.“ DOO Podgorica i „7I.“ DOO Podgorica, zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije, zloupotreba službenog položaja, zloupotreba ovlašćenja u privredi, pranja novca i falsifikovanje službene isprave", navodi se u saopštenju.

Okrivljenima se stavlja na teret da su u periodu od 2011. do 2019.godine, organizovali i postali članovi kriminalne organizacije koja je imala za cilj vršenje neodređenog broja krivičnih djela.

Kako navode iz SDT-a, za ta krivična djela prijeti kazna zatvora od četiri godine ili teža kazna.

"... radi realizacije kriminalnog plana da pribavljanjem i knjiženjem fiktivnih faktura i privremenih situacija, te sastavljanjem isprava neistinite sadržine, lažnim prikazivanjem i prikrivanjem činjenica neistinitno prikazivali stanje i rezultate poslovanja, kako bi podnošenjem zahtjeva za povraćaj PDV-a izvlačili novac iz Budžeta Crne Gore, sa znanjem u trenutku prijema da potiče iz kriminalne djelatnosti i taj novac upotrebljavali za kriminalnu organizaciju kao takvu. Ovakvim djelovanjem pribavili su višemilionsku korist za kriminalnu organizaciju i okrivljena pravna lica i pričinili štetu budžetu u iznosu od oko 6.900.000 eura, koji predstavlja iznos protivzakonito povraćenog PDV-a iz Budžeta Države Crne Gore", zaključuje se u saopštenju SDT.

Bonus video: