Ko čuva nebo - država ili mafija?

Premijer ponovio tvrdnje da je mafija jača od države, odnosno policije, i dodao da pojedinci imaju zaštitu od dronova, a država ne. Zoran Vujičić (GA) ocijenio da Krivokapić, sa pozicije na kojoj je, ne smije slati takve deprimirajuće poruke po građane

60197 pregleda 94 reakcija 24 komentar(a)
Ko ometa nepoželjno nadlijetanje (Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ko ometa nepoželjno nadlijetanje (Ilustracija, Foto: Shutterstock

Premijer Zdravko Krivokapić, ne smije sa pozicije na kojoj je, slati poruke da je mafija jača od države, jer se na taj način dodatno stvara strah i nesigurnost građana u institucije sistema kao i prvenstveno u ličnu bezbjednost.

To je za Vijesti ocijenio zamjenik programskog direktora Građanske alijanse (GA) Zoran Vujičić, a nakon što je predsjednik Vlade prije tri noći ponovio da je mafija jača od države, odnosno policije.

Nedopustivo je da država nema antidron sistem: Vujičić
Nedopustivo je da država nema antidron sistem: Vujičićfoto: SAVO PRELEVIC

Krivokapić je to kazao u nedjelju veče na Twitter space-u, apostrofirajući “da pojedinci imaju antidron sistem, a država ne”.

Obrazložio je tada i da je podatak da pojedinci imaju anti-dron sistem saznao tokom obilaska riječnog korita Morače, iz kog se nezakonito eksploatisao šljunak, i to nakon što je reporter Dojče velea (DW) pokušao dronom da snimi situaciju na terenu.

”Pojedinci imaju antidron sistem, a kada je nama trebao za Cetinje, nismo ga imali”, kazao je on.

20

hiljada eura cijena je po kojoj se, prema informacijama dostupnim na internetu, može nabaviti antidron sistem, koji država ne posjeduje, kako tvrdi Krivokapić. Njegovo pominjanje tog sistema u kontekstu cetinjskih događaja, tvrde upućeni, potvrdilo je spekulacije da je policija tada strahovala da će crkveni velikodostojnici biti napadnuti iz vazduha, dronom...

Krivokapić je ponovio i da policija nije preduzimala ništa da spriječi nelegalno eksploatisanje šljunka i da kamioni nijesu zaustavljani.

Iz Uprave policije nijesu odgovorili na pitanja posjeduju li antidron sistem i da li je on korišćen početkom septembra na Cetinju.

Ističući da nije dobro da Krivokapić sa mjesta na kom se nalazi šalje takve poruke, Vujičić je ocijenio da ono što je premijer saopštio pokazuje da u prethodnom periodu država nije dovoljno ulagala u sistem bezbjednosti.

Uprava policije od 22. novembra ne odgovara na pitanja o Krivokapićevim navodima da je mafija jača od te institucije

”I ne treba da čudi što je mafija ovoliko snažna na ovim prostorima. Iako su naslijedili ogromne probleme, upravo su građani tražili da do promjena dođe i da se stvari počnu konkretno rješavati. Pitanje bezbjednosti mora biti na vrhu agende svake vlasti, jer borba protiv svih vidova kriminala se ne može zasnivati na priči, već na konkretnim djelima koji podrazumijevaju u ovom slučaju adekvatnu opremu za ovu borbu. Poražavajuća je činjenica da država nema antidron sistem, ako znamo da su dronovi potencijalno snažno oružje u rukama kriminalaca”, kazao je on.

Poručio je i da nijedan pojedinac ne smije i ne može biti jači od države:

”Iako se nakon godinu dana od uspostavljanja nove vlasti šalju ovako deprimirajuće poruke, to dovoljno govori o efikasnosti nove vlasti i namjeri da se stvari rješavaju, a ne da se vraćamo unazad”.

Premijer je i krajem novembra ocijenio da je mafija jača od policije, ali iz te bezbjednosne institucije od tada ne odgovaraju na njegove tvrdnje.

Premijer je tada rekao da su, do tada, pojedini inspektori nakon prijave nelegalne eksploatacije šljunka kasnili po dva sata da izađu na lice mjesta, pravili se da ne vide da je tovar prošao, plašili se da izađu na teren...

“Pošaljete policiju, prijavite to, ona dva sata namjerno kasni. Zašto, pitajte direktora policije”, rekao je Krivokapić.

Muk u Upravi policije

Direktor Uprave policije Zoran Brđanin od 22. novembra prošle godine nije odgovorio na pitanja Vijesti: Da li je, i ako jeste koliko bilo situacija o kojima je predsjednik Vlade govorio - da su policajci, nakon prijave nelegalne eksploatacije šljunka, po dva sata kasnili sa izlaskom na lice mjesta, niti ako je bilo takvih slučajeva, da li su ispitali zbog čega i je li neki službenik Uprave policije procesuiran zbog toga?

Nije odgovorio ni na pitanja da li su provjeravali Krivokapićeve navode - Da su se pojedini policajci pravili da ne vide da pored njih prolazi tovar šljunka, šta je utvrđeno tim provjeravama, niti da li će pozvati premijera da priloži dokaze za svoje tvrdnje.

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović početkom decembra je, odgovarajući na pitanja novinara da prokomentariše izjavu premijera Zdravka Krivokapića datu njemačkom Dojče Veleu, kazao da “jeste i nije u potpunosti saglasan sa izjavom prvog čovjeka Vlade”.

”U Crnoj Gori je tanka linija između mafije i policije i to odavno, pa se često ne zna ko za koga tu radi. Ovaj problem sa šljunkom je bio godinama zapušten, ali je u toku kvalitetan međuresorni rad na tom pitanju i što se tiče UP, mislim da svoj dio posla radi profesionalno”, rekao je 10. decembra prošle godine.

Bonus video: