Oštetili budžet za 6.900.000 eura?

Optužnica SDT-a za zloupotrebu službenog položaja, pranje novca i falsifikovanje...

20197 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Bivša načelnica Poreske uprave u Podgorici Stanislava Martinović i još 21 osoba optuženi su da su stvorili kriminalnu organizaciju i da su raznim zloupotrebama oštetili državni budžet za nešto ispod sedam miliona eura.

Iz Specijalnog državnog tužilaštva saopštili su da je njihova optužnica dostavljena Višem sudu u Podgorici radi kontrole i potvrđivanja.

Osim Martinović, optužena je i nekadašnja državna sekretarka u Ministarstvu finansija Marina Perović. SDT, na čelu sa Milivojem Katnićem, u istom predmetu tereti i Dragana Vujoševića, Bojana Petričevića, Ivana Petričevića, Dejana Petričevića, Sašu Jokića, Dejana Lakića, Branislava Magdelinića, Miljanu Radonjić, Slavojku Savić, Mila Jaredića, Rajku Simonović, Aleksandru Radulović, Nevenku Đurović, Refada Kolića, M.A., S.I., Bojana Rašovića, M.V., Dragana Kovačevića, N.P., A.M. i pravna lica “PS Gradnja”, “A cop”, “A cop Mne”, “Viner Co”, “Trend Trade”, “M.M.” DOO Podgorica, “P.C.” DOO Podgorica, “M.K.C.” DOO Podgorica i “7I” DOO Podgorica.

Oni su optuženi da su počinili krivična djela - stvaranje kriminalne organizacije, zloupotreba službenog položaja, zloupotreba ovlašćenja u privredi, pranje novca i falsifikovanje službene isprave.

U saopštenju Specijalnog državnog tužilaštva navodi se okrivljenima stavlja na teret da su u periodu od 2011. do 2019. godine organizovali i postali članovi kriminalne organizacije koja je imala za cilj vršenje neodređenog broja krivičnih djela za koja se može izreći kazna zatvora od četiri godine ili teža kazna:

”A radi realizacije kriminalnog plana da pribavljanjem i knjiženjem fiktivnih faktura i privremenih situacija, te sastavljanjem isprava neistinite sadržine, lažnim prikazivanjem i prikrivanjem činjenica neistinito prikazivali stanje i rezultate poslovanja, kako bi podnošenjem zahtjeva za povraćaj PDV-a izvlačili novac iz budžeta Crne Gore, sa znanjem u trenutku prijema da potiče iz kriminalne djelatnosti i taj novac upotrebljavali za kriminalnu organizaciju kao takvu. Ovakvim djelovanjem pribavili su višemilionsku korist za kriminalnu organizaciju i okrivljena pravna lica i pričinili štetu budžetu u iznosu od oko 6.900.000,00 eura, koji predstavlja iznos protivzakonito povraćenog PDV-a iz budžeta Države Crne Gore”, piše u tekstu iz SDT-a.

Bonus video: