Tone droge prolazile, nadležni ćutali?

Katnić kazao da su kriminalci više tovara milionski vrijedne droge preuzeli iz Luke Bar, zbog nejedinstva obavještajne zajednice. Istražitelji utvrdili da zaplijenjeni kokain nije bio namijenjen "Voliju", zbog dosadašnjeg načina rada mafije, ali i odnosa uprave i zaposlenih u toj kompaniji. Krivična prijava protiv Drobnjaka zbog sumnje da je postao član kriminalne organizacije koja je švercovala narkotike

59002 pregleda 198 reakcija 74 komentar(a)
Paketi iz Italije do Crne Gore stigli brodom Spirit of Chennai, Foto: Shutterstock
Paketi iz Italije do Crne Gore stigli brodom Spirit of Chennai, Foto: Shutterstock

Bar tri višemilionska tovara kokaina, kriminalci su u posljednjih godinu dana preuzeli iz Slobodne zone Luke Bar, zbog loše koordinacije bezbjednosnih službi.

To je juče na konferenciji za novinare kazao glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, govoreći o posljednjoj zapljeni oko 500 kilograma droge u Podgorici.

Rekao je da je dosadašnjom istragom utvrđeno da kokain nije bio namijenjen “Voliju”, obrazlažući da u prilog tome govori “modus operandi” mafije, koju su utvrdili do osnovane sumnje, ali i ponašanje uprave, odnosno radnika te podgoričke kompanije.

Katnić tvrdi da je kokain trebalo da bude preuzet u mraku skladišta u Slobodnoj zoni Luke Bar i da o tome govori plomba pronađena u kontejneru.

Originalna plomba se, objasnio je, na kontejner stavlja na polaznoj tački i ne dira do odredišta, što je pokazatelj da niko nije dirao teret. Kazao je da je u ovom slučaju konstatovano da je tako bilo - plomba je stavljena u Ekvadoru i nije dirana do Luke Bar.

Katnić na konferenciji pokazuje na oduzeti tovar kokaina
Katnić na konferenciji pokazuje na oduzeti tovar kokainafoto: Boris Pejović

Kriminalci su, međutim, pripremili plombu identičnu originalnoj koju su ovdašnji istražitelji pronašli. Ona je, tvrdi glavni specijalni tužilac, mogla da se iskoristi isključivo u Baru, zbog čega i zaključuju da je droga tamo trebalo da bude preuzeta...

”Trebalo je da stave plombu koja je identična originalnoj koja je stavljena u Ekvadoru i da se na taj način obmanu carinski organi...Trebala da bude preuzeta u onom mraku u skladištu (Slobodne zone)... kao što je prethodna najmanje tri puta preuzeta... Plan je bio da se otvori ovaj kontejner, uzme ovih 500 kilograma droge, da se baci originalna plomba i stavi druga ista po broju... Mi smo zaključili da se ova plomba mogla korostiti samo tamo... Kontejner je tamo ‘ležao’ 11 dana i u tom periodu, imali su šansu da otvore kontejner, odvezu drogu i na kontejner stave plombu identičnu originalu... To ne bi bilo moguće uraditi, osim tamo”, rekao je Katnić.

Tri tone prošle

Šef Specijalnog policijskog odjeljenja Dragan Radonjić rekao je da su u tri slučaja utvrdili da je postojao manjak tereta, ali o tome nije bilo obaviješteno Specijalno državno tužilaštvo.

Manjak je ustanovljen u teretima 2. juna, 2. avgusta i 14. oktobra.

”Dakle tri puta su oni uspjeli da izvezu značajne količine droge. U jednom slučaju je falilo dvije tone tereta, što ukazuje da je toliko droge i otišlo. U drugom slučaju 500 kilograma, dok u trećem slučaju utvrđujemo količinu”, kazao je Katnić.

”Kako smo do toga došli - tako što smo pametni”, dodao je on i obrazložio da su sve to zaključili na osnovu dokumentacije.

Katnić
Katnićfoto: Boris Pejović

Rekao je da su svi ti slučajevi zabilježeni, što su utvrdili carinski službenici i špediteri...

”Da fali određena količina robe konstatovali su zapisnički i o čemu su obavještavali prodavca robe, a to je ova firma iz Slovenije. U jednom od tih slučajeva naručilac je bio Voli i to je još jedan od pokazatelja da droga nije trebalo da uđe u Voli”.

Rekao je da su se propusti dogodili zato što bezbjednosni sistem nije djelovao jedinstveno, za razliku od sektora kojim rukovodi...

”Specijalni policijski tim djeluje jedinstveno, ali ponekad kao na okupiranoj teritoriji... Ozbiljan propust se desio u obavještajnoj zajednici Crne Gore. Neka se oni vide... Zašto kada se to dešavalo, nije ništa učinjeno... Trebalo je biti obaviješteno SDT i mi ne bi morali da utvrđujemo na ovaj način, da idemo do Volija, nego bi smo ih tamo sačekali, pa bi se mogli uzeti otisci, pa bi se utvrdilo ko je uzimao, ko je dolazio... Dakle, kompletna crnogorska obavještajna zajednica je zakazala, što ne znači da određeni segmenti nisu dobro djelovali. Ali je, kao što vidite, prošlo dvije - tri tone, a to su stotine miliona eura”, rekao je Katnić.

Prijava protiv Drobnjaka

Specijalni tužilac Miroslav Turković, rekao je da je SDT 13. januara podnijelo krivičnu prijavu protiv Đoka Drobnjaka, kojeg sumnjiče da je postao član kriminalne organizacije koju su formirale dvije NN osobe.

Kazao je da tog špeditera sumnjiče da je manipulisao kontejnerima u kojima se nalazila opojna droga, odnosno da je označio kontejner kojim je u Bar početkom januara stigla droga i preusmjerio ga ka Voliju da bi omogućio ostalim članovima kriminalne grupe da je preuzmu, ali da su u tome spriječeni.

”Cilj kriminalne organizacije bio je da se droga uzme ispod mjera carinskog nadzora u Slobodnoj zoni”, kazao je Turković.

Turković
Turkovićfoto: Boris Pejović

Turković je naglasio i da sumnjiče nepoznate državljane Ekvadora da su postali prpadnici te kriminalne organizacije, a da je njihov zadatak bio da nabavljaju plombe, ostavljaju ih u kontejnerima sa kokainom, kako bi ih drugi pripadnici kada preuzmu drogu ponovo plombirali.

Kriminalna organizacija, rekao je, djelovala je u više evropskih država.

96 odsto je čistoće kokain koji je zaplijenjen u Podgorici. “To je savršenstvo. Ali vam ne predlažem da je probate... Svi znaju da sam ja sportista, alkohol, kafa - ništa, pa ni bijelo”, kazao je Katnić kroz osmijeh novinarima

Ekvador, Slovenija i neki naši...

Katnić je rekao da je bez značaja podatak to što su radnici Volija javili za sumnjivu supstancu u paketima, jer su istražitelji već znali o čemu je riječ i čekali da realizuju akciju.

Rekao je da je i postojala mogućnost da jedna kriminalna grupa otme drogu od Bara do Volija, ali i da su i na to bili spremni i da “ptica nije mogla prolećeti”.

”Treća mogućnost bila je da su i ovi iz Volija uključeni. Ništa nije pokvareno, sem što je potvrđeno da su se radnici pokazali časni i pošteni i vrh radnici”, rekao je.

Pohvalio je radnike koji nijesu pokušali da “uzmu kilogram, dva i stavili u džep”...

”Nakon toga je išlo i poligrafsko testiranje, ali i to je sada bez značaja... Otkrili smo Ekvador, nekoga od ovih iz Slovenije i nekoga od ovih ovdje”, rekao je on.

Nije želio da kaže da li kokain pripada jednom od dva kotorska klana.

Petričević je rekla da su analizom utvrdili da je isti špediter postupao u sva tri predmeta u kojima je utvrđen nedostatak robe u kontejnerima

Peruničić slušao i privatne razgovore Katnića

Tužilac Miroslav Turković rekao je da je krajem prošle godine podignuta optužnica protiv bivšeg direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Dejana Peruničića zbog prisluškivanja Katnićevog kabineta.

Rekao je da je bivši šef tajne službe organizovao postavljanje tehničkog uređaja za audio snimanje u kancelariji glavnog specijalnog tužioca i da je pravio zabilješke o Katnićevim razgovorima - privatnim i službenim.

Peruničić
Peruničićfoto: Savo Prelević

Istakao je da je SDT nema elemenata da nastavi postupanje u istrazi pronalaska beživotnog tijela dugogodišnjeg agenta tajne službe Luke Bulatovića, ali da su neke dokaze iz te istrage priložili optužnici protiv Peruničića.

“Voli” sumnjao da će im neko podmetnuti drogu

Kompanija Voli više puta je tražila da carinici skreniraju kontejnere u kojima su banane namjenjene njihovom trgovinskom lancu, a u zahtjevima izražavali su sumnju da bi im neko mogao podmetnuti nedozvoljenu robu.

Takođe, tražili su i da službenici Uprave prihoda i carina, uprkos skeniranju, budu prisutni u Logističkom centru i nadziru pretovar robe.

Takav zahtjev poslali su i za pošiljku koja je stigla 2. januara, a koja je 10 dana kasnije dovezena do njihovog Logističkog centra.

”Želimo zaštiti ugled i renome koji je građen 26 proteklih godina, preduzimajući sve neophodne preventivne mjere zaštite i kontrole, te Vas molim da pošaljete službenike UPC da izvrše kontrolu i prisusutvuju prijemu robe u Logističko distributivnom centru kompanije”, piše u zahtjevu poslatom direktorici UPC 11. januara.

Upitan šta piše u zahtjevima kompanije Voli, i da li su izražavali sumnju da im neko može podmetnuti kokain u banane, Katnić je juče uputio na tu kompaniju, a v.d. direktorica UPC Milena Petričević istakla je da niko ne može od njih tražiti da rade ono na šta ih zakon obavezuje.

Bonus video: