jedan od okrivljenih zaražen koronavirusom

Slučaj "državni udar": Početak ponovljenog suđenja odložen za 28. mart

pelacioni sud Crne Gore je u februaru 2021., ukinuo prvostepenu presudu kojom su osuđeni lideri Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević, te dvojica ruskih državljana, bivši komandant Žandarmerije Srbije, Bratislav Dikić, jer su u presudi počinjene bitne povrede odredaba krivičnog postupka

3056 pregleda 2 komentar(a)
Sa jednog od suđenja u slučaju "državni idar", Foto: Screenshot
Sa jednog od suđenja u slučaju "državni idar", Foto: Screenshot

Početak ponovljenog suđenja u predmetu "državnu udar" koji je za danas bio zakazan u Višem sudu u Podgorici, odložen je za 28. mart, zbog toga što je jedan od okrivljenih zaražen koronavirusom, izjavila je "Vijestima" samostalna savjetnica za odnose sa javnošću Marija Raković.

Apelacioni sud Crne Gore je u februaru 2021., ukinuo prvostepenu presudu kojom su osuđeni lideri Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević, te dvojica ruskih državljana, bivši komandant Žandarmerije Srbije, Bratislav Dikić, jer su u presudi počinjene bitne povrede odredaba krivičnog postupka.

"U ponovnom postupku, prvostepeni sud će otkloniti povrede na koje mu je ovim rješenjem ukazano, pa će u ponovnom postupku provesti do sada provedene dokaze, kao eventualno i druge dokaze, za koje su stranke saznale nakon glavnog pretresa i koje su dostavile drugostepenom sudu u postupku odlučivanja po žalbama, nakon čega će svestranom i brižljivom ocjenom odbrana svih optuženi i izvedenih dokaza, donijeti pravilnu i zakonitu odluku, koju će valjano obrazložiti", piše u rješenju.

Lideri DF, Andrija Mandić i Milan Knežević osuđeni su na po pet godina zatvora, zbog članstva u kriminalnoj organizaciji od februara 2016. godine.

Cilj kriminalne organizacije, koju su stvorili ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, bio je da se na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine, pomoću DF, sukobe sa crnogorskom policijom i nasilno zauzmu Skupštinu Crne Gore, i da otmu i ubiju tadašnjeg premijera Crne Gore Mila Đukanovića.

Za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju Šišmakov je osuđen na jedinstvenu kaznu od 15 godina zatvora, a Popov tri godne manje.

Presudom je navedeno da su postupali sa direktnim umišljajem.

Državljanin Srbije, general i bivši komandant Žandarmerije Srbije, Bratislav Dikić osuđen je jedinstvenu kaznu od osam godina zatvora za krivična djela terorizam u pokušaju putem pomaganja i stvaranje kriminalne organizacije.

Predrag Bogićević i Nemanja Ristić za ista krivična djela jedinstvenom kaznom osuđeni od po sedam godina zatvora.

Branka Milić je osuđena na tri godine zatvora, Dragan Maksić godinu i devet mjeseci, dok su Srboljub Đorđević i Milan Dušić osuđeni na po godinu i šest mjeseci.

Kristina Hristić je osuđena na godinu zatvora uslovno na dvije godine ukoliko ne ponovi krivično djelo, računajući od dana pravosnažnosti.