"Termin novog ročišta nije zakazan"

Suđenje Joanikiju i osmorici sveštenika ponovo odgođeno: Dvojica zaraženi koronavirusom

Joanikije i sveštenici Slobodan Jokić, Dragan Krušić, Ostoja Knežević, Vasilije Brborić, Danilo Zirojević, Željko Rojević, Nikola Marojević i Mirko Vukotić terete se da su na Dan Svetog Vasilija Ostroškog, 12. maja prošle godine, prekršili Krivični zakonik Crne Gore

18098 pregleda 26 reakcija 29 komentar(a)
Joanikije, Foto: Boris Pejović
Joanikije, Foto: Boris Pejović

Glavni pretres protiv mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija i osmorice sveštenika, koji se terete za kršenje zdravstvenih mjera o sprečavanju širenja zaraznih bolesti, odgođen je danas u Osnovnom sudu u Nikšiću, zbog toga što su dvojica sveštenika pozitivna na koronavirus.

To je "Vijestima" kazao jedan od advokata odbrane, Sava Kostić.

"Termin novog ročišta nije zakazan zbog trenutne epidemilološke situacije, pa ćemo naknadno biti obaviješteni o novom terminu", kazao je Kostić.

Suđenje je trebalo da bude održano danas.

Joanikije i sveštenici Slobodan Jokić, Dragan Krušić, Ostoja Knežević, Vasilije Brborić, Danilo Zirojević, Željko Rojević, Nikola Marojević i Mirko Vukotić terete se da su na Dan Svetog Vasilija Ostroškog, 12. maja prošle godine, prekršili Krivični zakonik Crne Gore.

U optužnom predlogu stoji da su "postupali suprotno naredbama Ministarstva zdravlja o sprječavanju širenja opasne zarazne bolesti i na Trgu Šaka Petrovića okupili se zajedno sa građanima, a zatim obavljali vjerski obred van vjerskog objekta — litije ulicama grada".

Mitorpolit Joanikije, tada episkop budimljansko-nikšićki, i sveštenici su nakon litije bili zadržani 72 sata u zgradi Centra bezbednosti Nikšić, a u gradu pod Trebjesom, kao i u drugim gradovima Crne Gore, organizovani su protesti u znak podrške sveštenicima.