podnijeta krivična prijava

Rovčanin: Nepoznata osoba pokušala da sa računa EPCG prenese 400.000 eura

Rovčanin tvrdi da je to urađeno sa lažnog mejla koji naizgled ima iste karaktere kao njegov službeni, te posebno lažno kreiranog mejla finansijskog direktora, uz falsifikovane naloge ovjerene loše falsifikovanim pečatom i potpisom, te telefonskim pozivom upućenim banci od lica koje se lažno predstavilo da je izvršni direktor EPCG

28711 pregleda 12 komentar(a)
Foto: EPCG
Foto: EPCG

Direktor Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Nikola Rovčanin saopštio je da je nepoznata osoba pokušala da sa računa EPCG prenese 400.000 eura na račun u Briselu.

Rovčanin tvrdi da je to urađeno sa lažnog mejla koji naizgled ima iste karaktere kao njegov službeni, te posebno lažno kreiranog mejla finansijskog direktora, uz falsifikovane naloge ovjerene loše falsifikovanim pečatom i potpisom, te telefonskim pozivom upućenim banci od lica koje se lažno predstavilo da je izvršni direktor EPCG, izdat je nalog za hitan prenos ovih sredstava, a sve to u manuelnoj proceduri koju EPCG ne koristi.

"Nikako slučajno, baš u ovom trenutku društveno-političke krize, 20. januara oko devet časova ujutru, kriminalnim sajber djelovanjem, koje je propraćeno falsifikovanjem dokumenata, pečata EPCG, mog potpisa i službenog mejla, pokušano je da se sa računa EPCG prenese 400 000 eura na jedan račun u Briselu", napisao je Rovčanin.

Kazao je da je "naizgled savršeno i organizovano kriminalno djelovanje sa ciljem moje kompromitacije i nanošenje štete kompaniji spriječeno".

"Podnijeta je krivična prijava, obaviještena policija i očekujemo hitnu i brzu akciju otkrivanja počinilaca. Vrlo je simptomatično da se baš u ovom trenutku pokušava napraviti ovakav udar", smatra Rovčanin.

Poručuje da ljudi koji imaju čiste ruke, čiste namjere i koji su čistog obraza se ne mogu kompromitovati, te da nastavljaju da rade u interesu građana, jačanjem proizvodnih kapaciteta kompanije i čuvanjem energetske stabilnosti cijele države.