Loše rezultate pravdaju izvrtanjem činjenica

Odgovor novinarke CIN-CG-a na reagovanje Vrhovnog državnog tužilaštva (VDT) na tekst “Samo četvrtina optužnica SDT-a završena osuđujućom presudom”

4594 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

U tekstu “Samo četvrtina optužnica SDT-a završena osuđujućom presudom” jasno se navode podaci dobijeni od sudova i tužilaštava. U našem istraživanju nema aluzija, niti slobodnih tumačenja, govori se isključivo o broju pravosnažno osuđujućih presuda, a nigdje se ne kaže da su sve ostale presude oslobađajuće. To o čemu mi nijesmo govorili, opet nam spočitavaju u reagovanju iz kabineta Vrhovnog državnog tužilaštva (VDT).

Zapanjujuće je da se sa te najviše tužilačke instance manipulacijama nastoji zamagliti istina i omalovažiti naš novinarski istraživački rad.

U tekstu se jasno navodi da ni nakon gotovo mjesec dana čekanja nijesmo dobili odgovor na pitanje koliko je postupaka još u radu, a koliko ih je pravosnažno okončano.

U reagovanjima VDT-a loši rezultati rada pokušavaju se sakriti izvrtanjem činjenica i držanjem lekcija o poštovanju Kodeksa novinara Crne Gore. U tekstu koji smo objavili u potpunosti su ispoštovane sve norme novinarskog istraživačkog rada.

Bolje bi bilo da VDT, umjesto podučavanja medija, precizno odgovara na postavljena pitanja i zahtjeve po slobodnom pristupu informacijama, ali i da obrati pažnju ko u tužilačkom sistemu ove zemlje ne poštuje etiku, ali ni zakon - ko ne ispunjava obaveze, posebno kada su u pitanju predmeti vezani za korupciju na najvišem nivou i organizovani kriminal.

Ovim završavamo polemiku sa VDT-om.

Maja Boričić

Bonus video: