Tužioci Miloševiću vraćaju „rolex”

Specijalno državno tužilaštvo mora nekadašnjem viceguverneru da vrati ručni časovnik koji su mu 2019. godine policajci oduzeli bez naloga. Njegov advokat ocijenio da nema potrebe da tuđa pokretna stvar stoji kod državnog organa bez pravnog osnova

54394 pregleda 44 reakcija 22 komentar(a)
Sat tražio dopisom, pa tužbom: Milošević
Sat tražio dopisom, pa tužbom: Milošević

Nekadašnjem viceguverneru Veliboru Miloševiću Specijalno državno tužilaštvo (SDT) mora da vrati ručni sat “rolex”, model “Deep sea”, koji su mu pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja “bez konkretnog zahtjeva i rješenja” oduzeli u januaru 2019. godine, prilikom pretresa njegovog stana.

Takvu odluku donijela je sutkinja Osnovnog suda u Podgorici Milena Brajović, ocjenjujući da je Milošević tokom postupka dokazao vlasništvo nad satom koji SDT već treću godinu drži bez pravnog osnova.

Prije podnošenja tužbe, Milošević je od SDT-a tražio da mu vrate ručni sat, što oni nijesu učinili.

U obrazloženju presude piše i da je sat oduzet bez naloga, jer je nalogom za pretres tražen pretres računara i sličnih uređaja za automatsku obradu podataka koji su sa računarom povezani.

”Na osnovu čega se zaključuje da je oduzimanje predmetnog sata izvršeno bez konkretnog zahtjeva, odnosno rješenja za njegovo oduzimanje, u kojima bi između ostalog predmet bio opisan i u kojima bi bili navedeni razlozi za sumnju da je predmet nezakonito stečen”, piše u obrazloženju.

Sutkinja je zaključila i da je u postupku utvrđeno da je Milošević sat dobio na poklon, ali i da ga SDT drži bez ikakvog pravnog osnova:

”Tužena sudu nije pružila nijedan konkretan dokaz na osnovu koga bi sud izveo zaključak da je predmetni sat oduzet u smislu ukazivanja na izvršenje krivičnog djela radi koga je naređeno pretresanje, ili da je u vezi sa izvršenjem tog krivičnog djela, odnosno, da ukazuje na drugo krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti, odnosno, tužena sudu nije pružila dokaze na osnovu kojih bi sud zaključio da i dalje postoji razlog za držanje predmetnog sata”, piše u odluci suda.

Milošević je sutkinji rekao da su policajci, tokom pretresa njegovog stana, mogli oduzeti vrednije časovnike koje posjeduje, ali su uzeli taj koji za njega ima posebnu vrijednost.

Poklon od Statisa

Pred sudom je uspio da dokaže da mu je “rolex” 2017. godine poklonio prijatelj i poslovni partner Petros Statis.

”Iz dokaza provedenih tokom postupka, konkretno iskaza tužioca, koji je sud cijenio kao istinit i objektivan, u saglasnosti s materijalnim dokazima provedenim tokom postupka, sud je utvrdio da je isti profesionalno angažovan od 1. januara 2016. godine od strane biznismena Petrosa Statisa, kako u Crnoj Gori, tako i za njegove kompanije u Aziji i Parizu, da je sa istim u poslovnim i prijateljskim odnosima, da je on njegov prvi saradnik kada su u pitanju finasije i investicije, da je angažovan na mnogim projektima u Singapuru i Dubaiju, i da je obično tim lider za sve njegove projekte”, piše u obrazloženju.

Objašnjeno je i na osnovu kojih materijalnih dokaza je utvrđeno da je časovnik poklon, kao i ko mu ga je predao u ime Statisa.

SDT je protiv Miloševića podnijelo optužnicu, a izviđaj u tom predmetu pokrenut je u januaru 2019. godine, kada je sada optuženi bankar Duško Knežević objavio audio-snimak, na kome se čuje njegov razgovor sa bivšim viceguvernerom, koji ga je, kako tvrdi, više puta reketirao.

U snimljenom razgovoru, prema tvrdnjama Kneževića, razgovaraju o podmićivanju kontrolora Centralne banke, koji su kontrolisali Atlas banku

Miloševićev pravni zastupnik, advokat Zoran Piperović, ističe da je siguran u dvije stvari - “da optužnica protiv Miloševića ne može biti potvrđena, a ako se kojim čudom i to desi, Milošević će sigurno biti oslobođen”.

”Ako su trebali da nađu pravu mjeru ko je sve radio inkriminacije oko Atlas banke, onda su imali drugi put, ovako su linijom manjeg otpora. A na osnovu snimka koji nije uvršten u dokazni materijal uhapsili Miloševića. Da nije bilo snimka, ne bi bila prekinuta uspješna karijera mog vlastodavca niti bi on završio u zatvoru. Ovom presudom je ispravljen jedan mali dio nepravde, a pravda prema njemu biće uspostavljena sudskom odlukom bila u vidu obustave, ili oslobađajauće odluke”.

Piperović: Pravda je zadovoljena

Miloševićev pravni zastupnik, advokat Zoran Piperović, za Vijesti je kazao da je tom presudom pravda zadovoljena.

”Nema potrebe da tuđa pokretna stvar stoji kod državnog organa bez pravnog osnova. I to bi državni organi trebali da rade bez tužbe, u smislu da vrate stvar onom kojem je oduzeta prilikom pretresa. Država je odgovorila da vodi finansijsku istragu protiv Miloševića. Tri su godine prošle da niko iz SDT i nije pozvao Miloševića, a znaju da ga neće ni zvati, jer nemaju razloga. Sve im je učinio javnim i dostupnim. U svim crnogorskim bankama iskontrolisani su njegovi privatni i poslovni računu. Uostalom, sjećate se da Milošević dvije i po godine moli SDT da mu podignu optužnicu. Na kraju mu je i podignu, ali bolje da nijesu”, kazao je Piperović.

Advokat je istakao i da mnogo pokretnih stvari njegovih branjenika stoje ili u depozitima ili po livadama:

”Ovdje mislim na automobile. Kada se vidi da to nema veze sa inkriminacijom, onda je dužnost svakog državnog organa da građanima vrate ono što im je kod pokretanja krivičnog postupka oduzeto. Ovdje imamo toliku surenjivost da poneki državni organi, ako vrate građanima ono što su im oduzeli, to smatraju svojim neuspjehom”, rekao je on.

Bonus video: