Kašćelan tražio ubistvo Stanišića?

Jednog od navodnih vođa škaljarskog kriminalnog klana Jovana Vukotića, kavčani su planirali da ubiju na sahrani njegovog kuma Alana Kožara, piše u spisima Apelacionog suda

66375 pregleda 44 reakcija 13 komentar(a)
Kašćelan ostaje u pritvoru, Foto: Luka Zeković
Kašćelan ostaje u pritvoru, Foto: Luka Zeković

Navodni vođa kavačkog kriminalnog klana Slobodan Kašćelan sumnjao je da ga Nikola Stanišić prati, zbog čega je i tražio likvidaciju tog Podgoričanina, proizilazi iz spisa koje su crnogorskim istražiteljima dostavile kolege iz Europola.

”Iz međusobne komunikacije se može zaključiti da je S.N. određen za jednu od meta iz razloga jer organizator K.S. smatra da ga to lice prati i posmatra”, piše u rješenju Apelacionog suda, kojim je produžen pritvor navodnom vođi kavačkog kriminalnog klana Kašćelanu, njegovom tjelohranitelju Vladimiru Vučkoviću (46) i Zoranu Kažiću (46), zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo - stvaranje kriminalne organizacije i krivično djelo teško ubistvo.

Za otmicu i svirepo ubistvo Stanišića policija i Specijalno državno tužilaštvo sumnjiče i Radoja Zvicera, Dragana Кneževića, Miloša Radonjića, Srđana Juriševića, Radoja Živkovića, Zdravka Perunovića, Milana Vujotića, Aleksandra Dragićevića, Milana Кneževića, Darka Prelevića i Krsta Maroša.

Prema presretnutoj komunikaciji članova tog klana, oni su planirali i likvidaciju navodnog vođe škaljarskog kriminalnog klana, Jovana Vukotića.

Sudije Apelacionog suda u rješenju kojim je potvrđena odluka njihovih kolega iz Višeg suda, obrazlažu da stoje razlozi za pritvor, a navedene su i uloge svakog od osumnjičenih pripadnika te kriminalne grupe, koju je, prema tvrdnjama SDT-a Kašćelan formirao sa još neidentifikovanom osobom.

U spisima Suda piše da je Kašćelan, radi realizacije kriminalnog plana u vršenju neodređenog broja ubistava, za sebe odredio da planira izvršenje tih krivičnih djela:

”Daje uputstva i naredbe članovima kriminalne organizacije u pravcu izvršenja krivičnih djela, obezbjeđuje materijalna sredstva za izvršenje krivičnih djela, sam učestvuje u izvršenju krivičnih djela, određuje koga od pripadnika suprotstavljenih kriminalnih klanova treba ubiti”, piše u obrazloženju Apelacionog suda.

Detaljno obrazlažući koji su članovi i na koji način osmatrali Stanišića, sudije citiraju i detalje svirepog ubistva tog Podgoričanina, ali i kako je tijelo spaljeno nakon zločina.

Vezali, tukli, mučili pa ubili

Prema tim spisima, Podgoričanina su 1. avgusta 2020. godine, oko 16 časova, oteli Vučković, Jurišević i Radonjić, i to nakon što im je Kažić javio da je Stanišić izašao iz svoje kuće i da se kreće putnim pravcem Kotor-Trojica-Vrmac.

”Okrivljeni V.V., J.S. i R.M. presreli su oštećenog, koji se kretao motorom i istom zadali najmanje jedan udarac metalnom šipkom u predjelu glave i oborili ga na zemlju...vezali konopom i zadali mu više udaraca po glavi i tijelu, nakon čega su ga smjestili u vozilo i krenuli prema Njegušima...mučili su ga udarajući ga nogama u predjelu glave i sjedeći na njega”, piše u spisima.

Stanišića su, prema toj dokumentaciji, mučili i u noći između 1. i 2. avgusta 2020. godine, a svemu je prisustvovao i Kašćelan.

”Tako što su ga skidali golog, zadavali mu udarce kako bi od njega saznali za koga radi, gdje su štekovi i oružje pripadnika suprotstavljenih kriminalnih organizacija, nakon čega su tokom noći 2/3. 8. 2020. godine oštećenom kazali da će ga ubiti, te mu dozvolili da se pomoli i u trenutku dok se molio u istog ispalili više projektila iz vatrenog oružja i lišili ga života, nakon čega se okrivljeni J.S. i K.S. vraćaju”, piše u spisima.

Objašnjeno je i da su članovi kavačkog kriminalnog klana preko kriptovane SKY ECC aplikacije dogovarali su ubistvo Stanišića;

”I radi realizacije plana međusobno podijelili uloge i zadatke koje pojedina lica treba da obavljajuju prilikom pripremanja i izvršenja krivičnog djela na štetu S.N.”, piše u spisima.

Odali ih selfiji

Sudije obrazlažu da su osumnjičeni međusobno razmjenivali poruke, selfije, a Kašćelan, kog u toj komunikaciji oslovljavaju sa Stari, slao im je i svoju medicinsku dokumentaciju, fotografije sudskih rješenja, ličnih dokumenata... Selfije i lična dokumenta jedni drugima slali su i ostali članovi tog klana, što je pomoglo međunarodnim istražiteljima da ih identifikuju, jer su na kriptovanoj aplikaciji svi imali šife.

”Iz same komunikacije koja je presretnuta, proizilazi da su naprijed označena lica formirala dvije zatvorene grupe za međusobnu komunikaciju, pri čemu je određeni broj lica član jedne i druge grupe, što ukazuje na podijeljenost uloga u cilju izvršenja kriminalnog plana koje su pripadnici ove grupe prihvatili. Takođe iz razmijenjenih komunikacija se utvrđuje da su označena lica u ranijem periodu tokom jula 2020. godine planirali više ubistava i teških ubistava, kao i da je sačinjen plan za likvidaciju S.N., koji se sastojao u tome da se isti prethodno više dana prati uz pomoć elektronskih uređaja za nadzor, da se odrede i identifikuju putni pravci kojima se kreće, vozila koja koristi, vremena i mjesta gdje se najviše zadržava i dr. Takođe, ova lica se međusobno dogovaraju i planiraju gdje će izvršiti krivično djelo na štetu S.N., na koji način”, piše u spisima.

Snimali svirepi zločin

Istražitelji su iz presretnute komunikacije utvrdili i da su osumnjičeni razmjenjivali fotografije mučenja Stanišića, a pomogle su im i poruke koje su razmijenili:

”Iz kojih se jasno vidi ko je presreo oštećenog, ko ga je udarao i ko ga je vezao. Da je izvršeno krivično djelo teško ubistvo na štetu S.N. utvrđuje se iz same komunikacije između prijavljenih, iz koje komunikacije se utvrđuje da su oštećenom napravili zasjedu u cilju lišenja života, te da su mu nakon toga nanijeli nepotrebne patnje i bol, a obzirom da iz poruka proizilazi da su izvršioci dobili uputstva da oštećenog biju, ispituju čitavu noć, kako bi od njega izvukli sve, uključujući štekove oružja suprotstavaljene kriminalne organizacije”.

U rješenju piše i da se iz te komunikacije utvrđuje da je zlostavljanje i mučenje, odnosno nanošenje nepotrebne patnje i bola, vršeno u periodu od 1. avgusta 2020. - kada su napravljene fotografije vezanog i prebijenog Stanišića, do noći između 2. i 3. avgusta 2020. godine.

”Da je u noći između 2. i 3. avgusta 2020. godine S.N. lišen života na svirep način, ukazuje i dalja komunikacija između prijavljenih lica u kojoj prijavljeni K.S. koji je bio na lice mjesta sa drugim licima kako je to i navedeno objašnjava da je oštećeni tražio da se pomoli, i da je u trenutku kada se molio isti lišen života.

Da se radi o svirepom načinu lišenja života ukazuju i prethodne poruke da je oštećeni mučen, prebijan od strane više lica, te da je to trajalo više od 24 sata, što predstavlja nanošenje nepotrebnog bola i patnji”.

Sudije su ocijenile da svirepost koju su pokazali prevazilazi mjeru potrebnu za postojanje kvalifikacije krivičnog djela kao teško ubistvo, a da način uništenja tijela ukazuje na visok stepen bezobzirnosti, neosjećajnosti i okrutnosti prilikom izvršenja krivičnog djela;

”Što sve prednje navedeno u svojoj sveukupnosti opravdava produženje pritvora okrivljenima”.

Vukotića nišanili na sahrani Kožara

Jednog od navodnih vođa škaljarskog kriminalnog klana Jovana Vukotića, kavčani su planirali da ubiju na sahrani njegovog kuma Alana Kožara, piše u spisima Apelacionog suda.

Sudije objašnjavaju da je od Europola dostavljen izvještaj o presrijetanju komunikacija putem kriptovane aplikacije SKY ECC koju su navodni kavčani koristili u vrijeme izvršenja krivičnog djela na štetu Stanišića.

”Iz dostavljenih komunikacija identifikovani su korisnici koji međusobno komuniciraju i dogovaraju se o vršenju više krivičnih djela ubistva i teškog ubistva i to na štetu J.V., a koje ubistvo je planirano da bude izvršeno na sahrani A.K.u B., tokom jula 2020. godine”, piše u rješenju.

Vijesti su u avgustu 2020. godine objavile da je Vukotić pod policijskom pratnjom 31. jula iz Podgorice išao u Bar na sahranu Kožaru i da su inspektori tog dana nadzirali i sahranu ubijenog Baranina, a potom sa rotacijama “ispratili” Vukotića do Podgorice.

Iz UP međutim, tada nisu htjeli da odgovore na konkretna pitanja o obezbjeđivanju Vukotića, već su objasnili da su tog dana “vršili pojačanu kontrolu”.

Bonus video: