Peruničić snimao i seminar Demokratskog fronta

Bivši direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost saslušan u Specijalnom državnom tužilaštvu

32131 pregleda 99 reakcija 29 komentar(a)
Peruničić, Foto: Savo Prelević
Peruničić, Foto: Savo Prelević

Bivši direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Peruničić saslušan je u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) zbog sumnje da je nezakonito naredio prisluškivanje funkcionera i aktivista Demokratskog fronta u julu 2020. godine.

Izjavu je dao pred specijalnom tužiteljkom Sanjom Jovićević, koja ga je saslušala u svojstvu osumnjičenog.

Prema informacijama Vijesti, na spisku osumnjičenih za sada je samo Peruničić, ali nije isključeno da će krivična prijava biti podnijeta i protiv još dvojice nekadašnjih agenata tajne službe.

To je treći predmet koji je SDT formiralo protiv Peruničića, a aktuelizovan je nakon što su funkcioneri Demokratskog fronta početkom novembra 2021. godine obznanili da je blizu 300 njihovih funkcionera i aktivista prisluškivano tokom dvodnevnog seminara u hotelu “Palas” u Petrovcu.

U drugom predmetu, formiranom zbog nezakonitog prisluškivanja glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, Peruničić će se 11. februara naći na optuženičkoj klupi, u sudnici podgoričkog Višeg suda.

Specijalni tužilac Miroslav Turković, krajem prošle godine sudu je podnio optužni predlog kojim Peruničića tereti za krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

U toj istrazi utvrđeno je da je, po Peruničićevom nalogu, krajem 2017. u Katnićev kabinetu postavljen prislušni uređaj, kao i da je aparat bio u funkciji od trenutka kada je postavljen pa do početka 2020. godine.

Peruničić je uhapšen 21. oktobra prošle godine, nekoliko dana nakon što je TV Vijesti objelodanila da neko prisluškuje Katnića. Bivši šef tajne službe ipak je, nakon saslušanja, pušten da se u daljem postupku brani sa slobode.

Nekoliko mjeseci prije podnošenja tog optužnog prijedloga, Peruničić i njegov dugogodišnji saradnik Srđa Pavićević optuženi su za nezakonito snimanje i praćenje nekadašnjih opozicionih poslanika, novinara i crkvenih velikodostojnika.

Protiv njih se u Višem sudu, iza zatvorenih vrata, vodi postupak zbog sumnje da su od početka 2020. do 30. avgusta te godine nezakonito pratili, prisluškivali i snimali aktuelnog premijera Zdravka Krivokapića, sadašnjeg predsjednika Skupštine Aleksu Bečića, lidere Demokratskog fronta Andriju Mandića i Milana Kneževića, šef njihovog poslaničkog kluba Slavena Radunovića, gradonačelnika Budve Marka Bata Carevića, poslanika Mila Božovića (DF), čelnike Ujedinjene Crne Gore i Socijalističke narodne partije Gorana Danilovića i Vladimira Jokovića, poslanika Demokrata Borisa Bogdanovića, konzulku Crne Gore u Srbiji Nevenku Bošković Ćirović i novinara Petra Komnenića. Tada je prisluškivan i pokojni mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Bonus video: