Đuričković ostaje iza rešetaka

Sudije Apelacionog suda potvrdili odluku Višeg suda o produženju pritvora Cetinjaninu

11114 pregleda 7 komentar(a)
Foto: BORIS PEJOVIC
Foto: BORIS PEJOVIC

Podgorički Viši sud zakonito je produžio pritvor Cetinjaninu Milošu Đuričkoviću, osumnjičenom za stvaranje kriminalne organizacije i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, ocijenile su njihove kolege iz Apelacionog.

Oni su kao neosnovanu odbacili žalbu Đuričkovićevog branioca, advokata Damira Lekića.

Sudije Apelacionog suda obrazložile su da je prvostepeni sud na osnovu pravilne ocjene svih činjenica utvrđenih u postupku, koje je cijenio zasebno i u međusobnoj povezanosti, izveo pravilan zaključak da treba produžiti pritvor Đuričkoviću.

U obrazloženju odluke sudije su napisale i da je prvostepeni sud pravilno ocijenio da je Đuričković osnovano sumnjiv da je izvršio krivična djela stavljena mu na teret optužnicom Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

”Odnosno da je u toku 2017. godine, na teritoriji Crne Gore okrivljeni Đ.M., zajedno sa L.S. i J. I., organizovao kriminalnu organizaciju koja za cilj ima vršenje krivičnih djela za koja se po zakonu može izreći kazna zatvora od četiri godine ili teža kazna, radi sticanja nezakonite dobiti i moći, čiji pripadnici su postali okrivljeni D. D., P. F., L. V., J. M., P. V., I. M., Ž. P. i V. N., kao i druga za sada nepoznata lica...koja kriminalna organizacija za cilj ima vršenje pojedinačno neodređenog broja krivičnih djela teško ubistvo...nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija...i neovlašćena proizvodnja, držanja i stavljanje u promet opojnih droga”, piše u odluci.

Sudije dodaju da su Đuričković, Savo Lipovina i Ivan Jovanović sačinili kriminalni plan da vrbuju i angažuju lično ili preko drugih članova kriminalne organizacije više osoba, kao i da su se dogovarali o tome šta su čiji zadaci, ali i međusobno se obavještavali o aktivnostima kriminalne grupe.

”Pri čemu su po prethodnom dogovoru za sebe odredili uloge i to okrivljeni Đ.M. da vrši krivična djela ubistva i da obezbjeđuje novčana sredstva za djelovanje kriminalne organizacije, kao i kriptovane telefone koji će služiti za komunikaciju među članovima kriminalne organizacije, daje uputstva drugim organizatorima i članovima kriminalne organizacije o naplati za posredovanje u vezi kupoprodaje većih količina opojne droge, daje uputstva i naloge članovima kriminalne organizacije o primjeni fizičke sile i nasilja prema članovima suprotstavljenih kriminalnih organizacija, da sprečava otkrivanje članova kriminalne organizacije od strane pripadnika M. (MUP) i T. (Tužilaštva) i da u slučaju budu otkriveni daju obavještenja medijima o navodnim nezakonitostima policije, te da članovima kriminalne organizacije koji su otkriveni daju uputstva na koji način da se brane i daju iskaze”....

Zadatak Lipovine, piše u spisima Apelacionog suda, bio je da ubija, ugovara kupoprodaju droge...nabavlja vatreno oružje, daje uputstva i naloge članovima kriminalne organizacije i obezbjeđuje im mjesta za sakrivanje, a Jovanovićev da nabavlja oružje i obezbjeđuje mjesta za sakrivanje i skladištenje droge...

Sudije obrazlažu i da dokazi za sumnju proizilaze iz rezultata dobijenih primjenom mjera tajnog nadzora, a zaključili su i da postoji bojazan da bi Đuričković pobjegao ako se nađe na slobodi i da postoji osnovana sumnja da već ima pripremljena mjesta za skrivanje.

Bonus video: