Ko otkriva, a ko pomaže šverc?

Šef tajne policije poslanicima rekao da su smjene u Upravi prihoda i carina doprinijele zapljeni pola tone kokaina

55010 pregleda 179 reakcija 98 komentar(a)
Knežević i Abazović nakon Odbora za bezbjednost i odbranu, Foto: BORIS PEJOVIC
Knežević i Abazović nakon Odbora za bezbjednost i odbranu, Foto: BORIS PEJOVIC

Smjene u Upravi prihoda i carina doprinijele su posljednjoj zapljeni kokaina, navodno piše u zabilješci Agencije za nacionalnu bezbjednost.

Djelove tog teksta, prema informacijama Vijesti, juče je sa članovima skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu podijelio šef tajne službe Dejan Vukšić.

Sagovornik Vijesti koji je prisustvovao sjednici u “gluvoj skupštinskoj sobi” kazao je da je takva konstatacija iziritirala pojedine članove tog parlamentarnog tijela, koji su pitali Vukšića da li aludira da je Aleksandar Damjanović bio u krijumčarskom lancu droge.

Damjanović je donedavni šef Uprave carina, a na zaprepašćenje dobrog dijela javnosti smijenjen je i na njegovo mjesto imenovana je Milena Petričević.

”Rekao je da on ne aludira na to, već da je sačinjena operativna informacija da su smjene pomogle. Predsjednik Odbora Milan Knežević najavio je Vukšiću da će podnijeti krivičnu prijavu protiv njega zbog zapošljavanja u ANB-u, ali i zato što je kćerka premijera Krivokapića službenim automobilom Agencije putovala u Grčku. Rekao mu je i da se nada da će se odazvati pozivu i kad za par dana više ne bude direktor tajne policije”, ispričao je sagovornik Vijesti.

Dodao je i da su poslanici nakon čitanja zabilješke tajnih agenata konstatovali da je u suprotnosti sa informacijama koje su sa njima podijelili predstavnici Specijalnog državnog tužilaštva, a da je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović konstatovao da je to dobro:

”Kao da je pokušavao da odbrani Vukšića, pa je rekao da je dobro da su od različitih službi stigle različite informacije”.

Predstavnici SDT-a poslanicima su pustili snimke na kojima se vidi kako su reagovali radnici u Logističkom centru kompanije Voli nakon što su pronašli kokain.

Izvor Vijesti tvrdi da su poslanici, međutim, ostali uskraćeni za odgovor zašto u istrazi zapljene pola tone kokaina nijesu saslušani vlasnik tog trgovinskog lanca Dragan Bokan i vlasnik kompanije “Derby” Izet Rastoder.

Da se razlikuju informacije koje su im tokom četvoročasovnog kontrolnog saslušanja dostavili predstavnici SDT-a, ANB-a i Uprave polciije, nakon sjednice kazali su i Knežević i Abazović.

Koordinator službi bezbjednosti rekao je da su informacije koje su dobili dominatno od SDT-a, ali da je i Agencija predstavila svoj izvještaj.

”On jeste malčice različit u odnosu na to što smo imali priliku da čujemo od tužilaštva, ali svako neka radi svoj posao”, kazao je Abazović.

Knežević je bio direktniji: “Ovdje postoji potpuna kolizija u odnosu na ono što radi tužilaštvo i ono što radi ANB i to je samo jedan kontinuirani niz nesaradnje Agencije i SDT-a, iako su načelno oni grlo i duša, ali je očigledno da se ponašaju kao potpuno nezavisni organi, vode neke svoje nezavisne istrage, dosta nezavisnih informacija koje su totalno u koliziji, zbog toga sam zabrinut i zbog toga sam i saopštio da neko od nas mora da završi u ludnici”, rekao je on.

Prije toga, Knežević je istakao da je tokom sjednice došao do zaključka: “Da neko od nas mora da završi u ludnici - ili mi koji smo slušali ovo, ili oni koji su nam saopštavali sve ove detalje, a tiče se i slučaja Voli i slučaja porodice Krstović, jer je potpuno neobjašnjivo zašto se primjenjuju dvostruki standardi i dvostruki aršini”.

On je odgovorio da ga predstavnici SDT-a tokom sjednice nijesu uvjerili da je špediter Đoko Drobnjak kriv za šverc, več da je najmanji krivac i da smatra da bi mu trebalo dozvoliti da se brani sa slobode:

”Nije mi prihvatljivo da gospodin Drobnjak bude jedini krivac, posebno zato što niko nije saslušao gospodina Rastodera koji redovno isporučuje Derby banane, čini mi se da je njegova isporuka bila i 2018. godine, da je bila isporuka vezana i za slučaj u Voliju. toliko je nepoznanica i ostaje otvoren prostor za sumnju zbog čega nisu saslušani i gospodin Rastoder i gospodin Bokan, i zbog čega prema njima nisu preduzete određene istražne radnje kao što su prema gospodinu Drobnjaku”, rekao je on.

Abazović je novinarima rekao da treba da budemo srećni što je u Crnoj Gori u posljednjih pet mjeseci “palo” više kokaina nego u prethodnom periodu možda i od dvadeset godina.

”Ovakve količine kokaina su plod transnacionalnog krimnala i mi kao država koja ima vrlo skromne resurse u svakom mogućem smislu, treba da budemo vrlo zadovoljni da je klupko počelo da se odmotava, odnosno da Crna Gora postaje destinacija koja je jako nesigurna za obavljanje kriminalnih akativnosti”, rekao je on.

Kazao je da je pred tužiocima i članovima Odbora rekao da je spreman sam sebe da prijavi zbog spekulacija da ima veze sa švercom kokaina, nazivajući to jeftinim političkim trikovima.

Bonus video: