Raičević: Vlada nije oformila mehanizam za kvalitetno suprotstavljanje kriminalu i korupciji

Ovakva Crna Gora, sa ovakvim institucijama sistema, nije ništa drugo nego prijetnja po nacionalnu bezbjednost onih država čije službe djeluju i sarađuju sa našim bezbjednosnim službama, kazao je Raičević

6324 pregleda 10 komentar(a)
Raičević, Foto: Skupština Crne Gore
Raičević, Foto: Skupština Crne Gore

Član Odbora za bezbjednost i odbranu, poslanik Pokreta za promjene Vladan Raičević, nakon jučerašnje sjednice tog skupštinskog tijela ocijenio je da aktuelna Vlada nije imala oformljen valjani mehanizam sa kojim bi se na kvalitetan način suprostavila organizovanom kriminalu i korupciji.

Rekao je da se to uočava izlaskom na vidjelo zamršene političke situacije, ali i onih koji su iz podzemlja rukovodili dijelom sistema u državi:

"Na osnovu uznemirujuće predstave koja ovih dana drma i regionalnu javnost, građani mogu da se uvjere koliko je ova država odnosno njene institucije, srasla sa kriminalom. Svjedočimo jednoj političkoj krizi koja se, nažalost, pretočila u institucionalnu i državu uvela u veliki problem. Najviši državni zvaničnici se međusobno optužuju za povezanost sa švercom duvana sa jedne, te narkotika sa druge strane. Ipak, nije ni taj politički manifetluk zanimljiv koliko je opasna ona treća, najopasnija strana, a koja i jedne i druge kritikuje za nemar, za propuštanje šanse za zaplijenu mnogo veće količine kokaina. Uz sve to, NATO članica, država koja ide ka članstvu ka EU, još uvijek se nije uspjela izboriti sa pripadnicima narko kartela koji se i danas, kao i juče, nalaze u institucijama sistema koje bi trebalo da se obračunaju sa njima", saopštio je Raičević.

On je istakao da je, umjesto obračuna i raskidom sa opasnom prošlošću, "meka Vlada dozvolila takvim licima da se aktiviraju u srcu izvršne vlasti i proizvedu krizu koja zamagljuje njihove propale poslove, za koje bi trebalo odgovarati".

"Države iz bliskog okruženja su svjedoci da nema boljitka za sistem dok su mu u epicentru kriminalci za službenim legitimacijama. Dosadašnje informacije koje za rezultat imaju hapšenje droge, ne i kriminalaca, dolaze od međunarodnih obavještajnih službi koje su, nažalost, takve informacije dijelili sa sumnjivim licima iz nepročišćenog sistema, što je smanjilo učinak i onemogućilo novoj izvršnoj vlasti da prekinu kriminalni lanac kojim koordinišu nepromijenjeni zvaničnici iz prethodnog trodecenijskog režima".

Raičević ocjenjuje da je sve to proizvelo zaključak da ovakva Crna Gora, sa ovakvim institucijama sistema, nije ništa drugo nego prijetnja po nacionalnu bezbjednost onih država čije službe djeluju i sarađuju sa našim bezbjednosnim službama.

"Ne sumnjamo da su se takve institucije uvjerile ko su im bili partneri, koga su podržavali i sa kim sarađivali, a još manje da će upravo sa tih adresa doći podrška kako bi takve greške ispravili. Umjesto mnoštva vizija i revizija koje rezultiraju velikom neodlučnošću, vrijeme je za ozbiljne reforme bez kojih društvu nema ozdravljenja. Ključ za uspješno sprovođenje reformi nalazi se u rukama onih koji su istinske reformatore držali zaključane, nepravedno izopštene iz izvršne vlasti, a mnogo brojnije od onih koji su iz mračnih hangara poljuljali aktuelnu Vladu. Još uvijek nije kasno, naprotiv", zaključio je on.

Bonus video: