Veljović negira krivicu: "Politički nalog i osveta slučajnog premijera"

Savjetnik za bezbjednost predsjednika države Mila Đukanovića optužen je za napad na doskorašnje kolege

61628 pregleda 133 reakcija 76 komentar(a)
Veljović, Foto: Boris Pejović
Veljović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 01.02.2022. 16:40h

Bivši direktor Uprave policije Veselin Veljović, tvrdi da nije 5. septembra u Prijestonici napao doskorašnje kolege, a za postupak koji se vodi protiv njega kazao je da je "osveta slučajnog premijera".

Savjetnik za bezbjednost predsjednika države Mila Đukanovića optužen je za napad na doskorašnje kolege 5. septembra prošle godine, tokom protesta protiv ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija.

Veljović je pred sutkinjom Marijom Ćupić negirao krivicu i ustvrdio da je tog jutra od policijskog službenika dobio saglasnost da prođe, dodajući da ne bi ni pokušao da prođe kordon da je bilo drugačije.

"Sve ovo bilo je osmišljeno kao politički nalog i osveta slučajnog premijera koji je imao namjeru da se dodvori crkvi Srbije u Crnoj Gori, a u svrhu tuđe države, tuđe crkve i tuđih interesa", rekao je Veljović pred sutkinjom Marijom Ćupić

On je u sudnici rekao i da će se ovih dana sve završiti, ali i da vjeruje da zaslužuju takvu sudbinu, kako su radili.

"Nisam uradio bilo koje krivično djelo, a ne napad na policijske službenike, što mi se stavlja na teret. Optužni predlog se ne zasniva na istini i činjenicama, u odnosu na konkretne stvari i pitanja koja sam danas sudiji pojasnio", rekao je Veljović nakon suđenja.

Do sada je, kako je kazao, saslušano od 20 svjedoka, od kojih nijedan izjavio da ih je on udario, gurao i na taj način zloupotrijebio svoju poziciju.

"Naprotiv, kolega sa kojim sam razgovarao - u komunikaciji koja je trajala oko 20 minuta, a na tom snimku se vidi samo posljednjih 10 sekundi, je vrlo je jasno saopštio da mi je on dao saglasnost da mogu da prođem. To je bio razlog koji me je motivisao da krenem u odnosu na saglasnost policijskih službenika, koja je konstatovana u zapisniku kod tužioca. Da te saglasnosti nije bilo, naravno da ne bih ni krenuo".

Nakon toga je, dodaje, sve stavljeno u kontekst "pokreta koji je bio iza mene". "Građana, okupljenih, koji su me potiskivali. Sve drugo je bilo uslovljeno moje kretanje, a za posljedicu smo imali to što je sam postupak koji je pokrenut".

Veljović nije odgovorio na pitanje Vijesti zbog čega mu se, kako tvrdi, premijer Zdravko Krivokapić sveti.

Veljovićev branilac, advokat Nikola Martinović, kazali su da su predlagali da se danas zaključi postupak, ali da tužilac to nije prihvatio.

"Očigledno sad pokušava da kupi vrijeme kako bi spasio neki obraz ili neku čast nekim bezbjednosnim strukturama koje su početkom septembra ustvari vodile i montirale ovaj proces", kazao je on.

Rekao je da je neobično da tužilac "odbija da provodi dokaze koje je sam sproveo" i da nije bilo razloga da se današnji pretres odlaže.

Bonus video: