Veljović: Nisam kriv, premijer mi se sveti

Bivši direktor Uprave policije optužen za napad na doskorašenje kolege

10765 pregleda 211 reakcija 13 komentar(a)
Veljović juče dolazi na suđenje, Foto: BORIS PEJOVIC
Veljović juče dolazi na suđenje, Foto: BORIS PEJOVIC

Nisam počinio krivično djelo koje mi je stavljeno na teret optužnim aktom, ne prihvatam krivicu, niti odgovornost, rekao je juče u sudnici cetinjskog Osnovnog suda Veselin Veljović, tvrdeći da je postupak koji se vodi protiv njega “politička osveta slučajnog premijera”.

Bivši direktor Uprave policije pred sutkinjom tog suda Marijom Ćupić odgovara zbog optužbi da je 5. septembra u prijestonici, oko šest časova, tokom protesta protiv ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, napao doskorašnjeg kolegu Božidara Bulatovića.

Čitajući optužni prijedlog, sutkinja je kazala da tužilaštvo tereti Veljovića da se tog jutra, na Trgu kralja Nikole, oglušio o upozorenje policajca koji je izdao naredbu da se vrate nazad: “I odgurnuo ga rukama, a potom lijevim ramenom jako odgurno”.

Veljovićev branilac, advokat Nikola Martinović, rekao je da mu je nejasno kako je Bulatović od saslušanja u Osnovnom državnom tužilaštvu 11. novembra prošle godine, do danas, promijenio status iz svjedoka u svjedoka oštećenog.

Dodao je i da je prvobitno drugi čovjek bio označen kao oštećeni, a ne Bulatović, koji se tokom saslušanja nije ni izjasnio kao oštećeni.

Tužiteljka Sanja Radunović kazala je da je na osnovu svih provedenih dokaza utvrđeno da je Bulatović oštećeni.

Veljović je, iznoseći odbranu, rekao da optužni predlog ne odgovara istini, niti činjenicama: “Saslušano je gotovo 20 svjedoka. Niko od saslušanih nije se izjasnio da sam ja bilo koga udario... Pažljivo sam pročitao izjavu navodnog oštećenog. On je jasno saopštio da je vidio da razgovaram kulturno sa ljudima, a posebno se izjasnio da njega nisam udario niti odgurnuo. Sve ostalo je percepcija onih koji su stavili imenovanog kao oštećeno lice”.

Dugogodišnji šef crnogorske policije tvrdio je u sudnici i da je 5. septembra od bivših kolega tražio i dobio saglasnost da kroz kordon prođe ka manastiru Svetog Petra Cetinjskog.

”To je suštinski i najvažnija stvar za ovaj događaj. Kada je policajac rekao: ‘Vi možete da prođete’, službenici koji su stajali u kordonu napravili su luk i ostavili mi prostor da prođem, što se vidi na snimku. Da su kolege rekle da ne mogu da prođem, naravno da to ne bih ni uradio”.

Dodao je i da je nakon što je dobio saglasnost, napravio prvi korak, ne znajući za ponašanje mase koja mu je bila iza leđa, a koju ni na jedan način nije pozivao da bilo što učine.

”Djelovao sam pod inercijom sile koja me potiskivala... Snimak je istrgnut iz konteksta... Na njemu se vidi da me čovjek koji je bio iza mene, kog ne poznajem, objema rukama uhvatio oko tijela. Moje kretanje je bilo ograničeno i pod silom potiska bio sam u opasnosti da padnem. Kasnije sam shvatio da je i on bio pod naletom mase”, rekao je on, dodajući da je imao povjerenje u tužilaštvo da će nepristrasno cijeniti sve što im je na saslušanju rekao.

”Sve ovo bilo je osmišljeno kao politički nalog i politička osveta slučajnog i zalutalog premijera, koji je očigledno imao namjeru da se dodvori crkvi Srbije u Crnoj Gori, a za račun tuđe crkve, tuđe države i tuđih interesa. Ali eto, ovih dana će se i to završiti, vjerujem, jer zaslužuju takvu sudbinu, kako su radili”, rekao je on.

Sutkinja ga je tada upozorila da tome nije mjesto u sudnici.

Na pitanje tužiteljke da li je tog jutra čuo naredbu bilo kog od policajaca na Trgu, rekao je da nije.

Advokat Martinović predložio je da se pročitaju iskazi svih 15 policajaca, obrazlažući da nema potrebe da se neposredno saslušavaju. Drugi Veljovićev branilac, advokat Mihailo Volkov, kazao je da su se svi svjedoci već izjasnili na okolnosti da li ih je optuženi gurao i da ne vidi na koje bi okolnosti mogli biti ponovo saslušani.

Tužiteljka se usprotivila tom predlogu, nakon čega je Martinović kazao da je jasno da to vodi odugovlačenju postupka, tražeći od sutkinje da svim policajcima uputi poziv za saslušanje preko Uprave policije, a ne na privatne adrese.

”Da ne idemo po kućama, kao sa Đokovićem (Novakom)”, rekao je on.

Kazao je i da će na narednom ročištu predložiti da se kao svjedok pozove Zdravko Krivokapić.

Bonus video: