Odloženo ročište za kontrolu optužnice protiv Duška Kneževića

Predsjednica vijeća sudija Vesna Pean kazala je da je poziv za ročište poslat Dušku Kneževiću na adresi u Londonu, a njegov branilac advokat Zdravko Đukanović je kazao da Knežević ima zabranu napuštanja mjesta boravišta u Londonu zbog specijalnog državnog tužilaštva u Podgorici

3464 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Ročište za kontrolu optužnice, koju je specijalno državno tužilaštvo podiglo protiv biznismena Duška Kneževića i još dvanaest osoba za stvaranje kriminalne organizacije, zloupotrebu službenog položaja u privrednom poslovanju, pranje novca i utaju poreza, odloženo je danas u Višem sudu u Podgorici.

Predsjednica vijeća sudija Vesna Pean je rekla da je okrivljeni Vuk Dragašević, sudu poslao mejl, tražeći da se ročište odloži, jer je član porodice pozitivan na virus korona, te da se nalazi u samoizolaciji. Dodala je da je poziv za ročište poslat Dušku Kneževiću na adresi u Londonu.

Njegov branilac advokat Zdravko Đukanović je kazao da Knežević ima zabranu napuštanja mjesta boravišta u Londonu zbog specijalnog državnog tužilaštva u Podgorici.

"Da nema zabranu, sigurno bi došao na ročište", kazao je advokat Đukanović. Specijalno tužilaštvo je podiglo protiv Duška Kneževića i još dvanaest okrivljenih.

Optužen je i bivši viceguverner Centralne banke Crne Gore Velibor Milošević koji se tereti da je uzimao novac od Kneževića da bi podmitio kontrolore koji su provjeravali poslovanje Atlas i Invest banke Montenegro.

Osim Kneževića i Miloševića, optuženi su Mladen Dašić, Miodrag Knežević, Tomica Knežević, Tomislav Knežević, Andrija Knežević, Vuk Dragašević, Svetlana Mijatović, Andrej Koneneko, Ekatarina Perovna Konanenko i Ekatarina Konaneko. Status svjedoka saradnika u ovom predmetu imaju bivši generalni direktor Atlas banke Đorđe Đurđić i Vlatko Rašović.

Prema navodima optužnice, Duško Knežević je u drugoj polovini 2010. godine na teritoriji Kipra i Crne Gore formirao kriminalnu organizaciju čiji su pripadnici postali osobe sa ove optužnice a koja je funkcionisala do 2017. godine. U djelovanju ove kriminalne organizacije korišćene su privredne poslovne strukture.

Prema kriminalnom planu koji je sačinio organizator Duško Knežević uz pomoć članova kriminalne organizacije podizani su krediti koje krajnji korisnici nisu vraćali. Krediti su pokrivani depozitima kojim je garantovano njihovo vraćanje a koje su položile kompanije u vlasništvu Duška Kneževića, firme povezane sa njim i ostalim optuženima.

Ovlašćena lica u ovim kompanijama, Duško Knežević i članovi kriminalne organizacije su na ovaj način ostvarivali prihode od novčanih sredstava dobijenih kreditima a koje nisu prijavljivali državnim organima Crne Gore.

Ovo je, prema navodima optužnice, urađeno sa ciljem izbjegavanja plaćanja poreskih obaveza, stavljanja nezakonito stečenog novca u redovne novčane tokove ali i radi sprečavanja utvrđivanja pravog stanja u bankama čiji je većinski vlasnik Duško Knežević.

Bonus video: