U ponedjeljak presuda bivšoj sutkinji Zorici Novaković

Advokat Zoran Piperović zatražio oslobađajuću presudu, a tužiteljka Jelena Vučetić predložila kaznu od 42 mjeseca zatvora

5220 pregleda 1 komentar(a)
Novaković i advokat Piperović (arhiva), Foto: Jadranka Ćetković
Novaković i advokat Piperović (arhiva), Foto: Jadranka Ćetković

Vještak ekonomske struke Vlajko Milićević utvrdio da je advokatica iz Pljevalja Zorica Novaković nezakonito pribavila imovinsku korist u iznosu od 159.342 eura, na ziro račun kod Prve banke i 1. 290 eura, na račun CKB.

On je to kazao danas u Osnovnom sudu pred kojim Novaković odgovara da je počinila produženo krivično djelo prevara i falsifikovanje isprava.

Prema optužnici, Novaković je od 2013. do 2017. godine naplatila lažne troškove države u više od 20 predmeta.

Vještak je naveo da su utvrđeni iznosi novca koji je navodno isplaćen Zorici Novaković, kolika je viisina pojedinačne štete nanijete državi Crnoj Gori, za svaki isplaćeni iznos na osnovu velikog broja presuda Osnovnom sudu u Pljevljima, kao i brojevi žiro računa i nazivi banaka i brojevi žiro računi na koje je uplaćivan sporni novac, po navedenih rješenjima o izvršenju.

Sudija Kljajević je odbio predlog odbrane optužene o njegovom izuzeću kao i izuzeću vještaka.

Njen advokat Zoran Piperović je predoložio oslobađajuću presudu. “Jer konstrukcija koaj je navedena od strane tužioca nije pravno presuđena”, naveo je Piperović.

Državna tužiteljka Jelena Vučetić je kazala da je svim izvedenih dokazima, te vještačenjem dokazano da je Novaković počinila ovo krivično djelo na način prestavljen optužnim predlogom, predlažući da se Novaković oglasi krivom i da joj sud izrekne jedinstvenu kaznu u trajanju od tri i po godine zatvora.

Advokatica Novaković nije priznala djelo koje joj je stavljeno na teret.

Prema optužnici, ona je javnim izvršiteljima sa područja Opštine Pljevlja, uz upotrebu falsifikovanih punomoćja, podnosila više predloga za izvršenje presuda u kojima je dužnik država.

Optužnica tu advokaticu i bivšu sutkinju Osnovnog suda u Pljevljima tereti da je u periodu od 2013. do 2017. godine, u namjeri da sebi pribavi imovinsku korist, lažno prikazivala da nisu pravosnažne i izvršne sudske presude i rješenja Osnovnog suda u Pljevljima, koje su već jednom pravosnažno izvršene...

“Pa je kao advokat i punomoćnik izvršnih povjerilaca podnosila nove predloge za dozvolu izvršenja javnim izvršiteljima u Pljevljima i Osnovnom sudu u Podgorici. Advokatica je napravila lažne isprave - punomćja u kojima je navela da je kao advokat ovlašćena da zastupa izvršne povjerioce – vlastodavce, te da od protivne strane primi novčane iznose u njihovu korist, potpisujući lično u njihovo ime, u namjeri da lažne isprave prikaže kao prave”, navodi se u opužnici Osnovnog tužilaštva u Bijelom Polju.

Dodaje se da je, potom, lažne isprave i punomoćja i upotrijebila kao prava, prilažući ih uz ponovno podnesene prijave za dozvolu izvšenja, dovodeći u zabludu javne izvršitelje Snežanu Begović i Miloša Drobnjaka, te izvršne sudije Osnonog suda u Podgorici: “Da na štetu budžeta Crne Gore, donesu nova rješenja o izvršenju na osnovu kojih su okrivljenoj iz budžetskih sredstava na njen račun isplaćena novčana sredstva u ukupnom iznosu od 159.342.34 eura kod Prve banke Crne Gore i 1.291.60 eura kod Crnogorske komercijalne banke”.

Bonus video: