Detalji krađe cigareta iz Slobodne zone Luke Bar: Kamion pet puta dolazio po plijen

Šefica Uprave prihoda i carina Milena Petričević "Vijestima" je kazala da je, prema posljednjem popisu napravljenom minulog ljeta, u tom privatnom skladištu bilo 15.000 paketa cigareta, a da će se popisom utvrditi koliko je ukradeno

72909 pregleda 317 reakcija 126 komentar(a)
Obračunaće se sa kriminalcima: Luka (ilustracija), Foto: Shutterstock
Obračunaće se sa kriminalcima: Luka (ilustracija), Foto: Shutterstock

Kamion kojim su navodno iznesene cigarete iz Slobodne carinske zone u Luci Bar, pet puta ukupno ulazio je u skladište na kom je oštećena plomba - četiri puta u januaru i jednom u februaru, saznaju “Vijesti”.

Krađa velike količine cigareta otkrivena je juče, a slučaj je, nakon što je vršiteljka dužnosti direktorice Uprave prihoda i carina Milena Petričević alarmirala policiju, preuzelo Specijalno državno tužilaštvo (SDT).

Petričevićeva je istakla da će se dinamika i broj ulazaka kamiona u skladište po danu znati nakon što SDT u saradnji sa Specijalnim policijskim odjeljenjem izvrši kompletan uvid nadzornih kamera na rampi u Slobodnoj zoni, Port od Adriji i Luci Bar i analizira ih.

”Nakon što se izuzmu snimci video-nadzora možda će se moći govoriti i o eventualnim prevoznim sredstvima i registarskim oznakama”, rekla je ona.

Petričevićeva je “Vijestima” kazala da je, prema posljednjem popisu napravljenom minulog ljeta, u tom privatnom skladištu bilo 15.000 paketa cigareta, a da će se popisom utvrditi koliko je ukradeno.

Ona je juče suspendovala sedmoricu službenika Carinske ispostave Slobodne zone, koji su sinoć privedeni na saslušanje.

”S obzirom na to da je simptomatično da su kritičnih datuma u smjenama bile određene skoro iste posade, kao v. d. direktorice UPC sam zbog nastalih posljedica krađe, a do utvrđivanja stepena pojedinačne odgovornosti svakog od carinika i svih okolnosti u kojima se dogodila nedozvoljena radnja, tj. krađa, donijela odluku o privremenoj suspenziji službenika koji su bili u smjeni u pomenutim danima”, kazala je ona.

Petričevićeva je ranije juče za “Vijesti” potvrdila da je krađa otkrivena nakon što su službenici UPC krenuli da popisuju cigarete i duvanske proizvode smještene u skladištima Slobodne carinske zone.

Objasnila je i da je jedan službenik dan ranije primijetio da je plomba na tom skladištu oštećena, ali da je provjera onemogućena dojavom da je u Luci Bar postavljena eksplozivna naprava.

Ona je istakla da je službenik koji je primijetio oštećenje o tome, shodno hijerarhiji, obavijestio svog prvog pretpostavljenog, a on nju kao starješinu organa.

Petričević
Petričevićfoto: Boris Pejović

”Nakon toga sam u dogovoru sa pomoćnikom za Sektor bezbjednosti izdala nalog Port of Adriji da pregledom snimaka nadzornih kamera utvrde da li je samo oštećena plomba, ili je eventualno bilo ulazaka u skladište. Uvidom u snimljeni materijal sa nadzornih kamera utvrđeno je da je u to skladište više puta ulazilo određeno transportno sredstvo”, kazala je ona.

Petričevićeva dodaje da je juče, kada je dobila informacije, o tome obavijestila direktora Uprave policije Zorana Brđanina, a potom i pošla u Slobodnu zonu Luke Bar gdje je prisustvovala uviđaju.

”Očigledna je sprega mafije sa pojedincima u Luci i Carinama. Znam da je tri mjeseca, koliko sam na čelu UPC kratak period, ali i danas im poručujem da sam od prvog dana namjerna da stanem na rep mafiji, a radi se o ozbiljnim kriminalnim grupama. Kada kažem na rep, mislim figurativno na pojedince iz institucije na čijem sam čelu, a koji su, prema mojim sumnjama, logistika kriminalnim aktivnosima”, kazala je Petričevićeva.

Istakla je da je u skladištu iz kog su ukradene cigarete, prema evidenciji UPC, posljednjom carinskom kontrolom izvršenom minulog ljeta u saradnji sa službenicima Sektor za borbu protiv kriminala, zatečena količina robe odgovarala činjeničnom stanju dostavljenom po lager listi: “U količini duvanskih proizvoda od oko 15.000 paketa”.

Skladište u Slobodnoj zoni
Skladište u Slobodnoj zonifoto: Privatna arhiva

Ona objašnjava i da je 1. januara, u skladu sa instrukcijama resornog Ministarstva, a postupajući po Odluci o zabrani skladištenja duvanskih proizvoda na teritoriji Slobodne zone Luke Bar, carinskom plombom plombirano privatno skladište korisnika kojem je zbog isteka licence ukinuto odobrenje za vođenje evidencije: “I ujedno, kojem je preostala izvjesna zaliha duvanskih proizvoda. Detalji o količini i strukturi ukradene robe, odnosno vrsti cigareta i vlasniku skladišta, za sada ne bih saopštavala”, rekla je ona.

Iz Uprave policije nezvanično su kazali da su njihovi službenici na terenu i da čine sve da rasvijetle krivično djelo.

Odluka da se u okviru Slobodne zone Luke Bar zabrani skladištenje duvanskih proizvoda Vlada je usvojila krajem jula 2021. godine, a vicepremijer Dritan Abazović tada je saopštio “da je tim potezom konačno zadat snažan udarac organizovanim kriminalnim grupama koje su decenijama organizovale šverc preko crnogorske luke”.

Ljetošnjom odlukom Vlade zabranjeno je novo skladištenje duvanskih proizvoda u lagerima Luke Bar, a tada je usvojeno i da se vlasnicima firmi, koji imaju cigarete, više ne produžavaju ugovori o čuvanju milionski vrijednih tovara cigareta u lučkoj Slobodnoj zoni.

Procjene policije, Uprave prihoda i carina i Agencije za nacionalnu bezbjednost, na osnovu ljetošnjeg popisa, jesu da se u magacinima Luke Bar trenutno nalaze paketi cigareta vrijedni oko 60 miliona eura, a tovari duvanskih proizvoda sumnjivih firmi mjesecima se čuvaju pod budnom pažnjom.

Te cigarete u barskoj luci su lagerovane prije Vladine odluke o zabrani skladištenja, a procjene su da mnogim paketima uskoro i ističe rok.

Nakon zabrane skladištenja cigareta, ljetos su evidentirana i dva nestanka paketa cigareta iz magacina, a protiv nekoliko osoba pokrenuti krivični postupci zbog sumnje da su oštetili državnu kasu za nekoliko miliona neplaćenih dažbina.

Abazović: Uništili smo “biznis” mafiji, pa uzvraćaju udarac

Potpredsjednik Vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović rekao je da je krađa cigareta iz Slobodne carinske zone pokazala da je u instutucijama veliki broj korumpiranih službenika kojih se sistem što prije mora osloboditi.

Čestitajući vršiteljki dužnosti direktorice UPC Mileni Petričević na odlučnosti da suzbije nelegalne aktivnosti u Slobodnoj carinskoj zoni, poručio je da joj je komletan bezbjednosni sektor na raspolaganju - da je zaštiti i pomogne joj da skupa pobjede mafiju.

Abazović
Abazovićfoto: Luka Zeković

”Uništili smo ‘biznis’ vrijedan 500 miliona eura, logično je da mafija uzvraća udarac. Cigareta u Slobodnoj zoni se moramo osloboditi što prije, u skladu sa zakonom. Mafija, povezana sa korumpiranim pojedincima u institucijama, iskoristila je posljednji trenutak da otme cigarete, prije popisa. Sada je mnogo jasnije zbog čega su se pojedinci ‘borili’ za prevlast u bezbjednosnom sektoru, ali je i evidentno da je neka karika u barskoj carinarnici zakazala, da nije, ne bi ni došlo do krađe, a ovo nije prva”, rekao je koordinator bezbjednosnog sektora.

Abazović je istakao da očekuje da će tužioci pod vođstvom nove vršiteljke dužnosti vrhovnog državnog tužioca, Majom Jovanović, uskoro privesti kraju borbu sa mafijom.

”U ovoj državi ima još mnogo posla u borbi protiv organizovanog kriminala, zbog čega je kompletiranje institucija veoma važno. Ali, država će pobijediti mafiju, ovo su njihovi poslednji trzaji, to će uskoro svima biti jasno”, rekao je on.

Milena Petričević: Boriću se da među zaposlenima nema saradnika mafije

Dok god budem na čelu Uprave prihoda i carina boriću se da među zaposlenima ne budu oni koji sarađuju sa mafijom, a koje plaćaju građani, poručila je vršiteljka dužnosti direktorice UPC Milena Petričević.

”To treba javno reći, a ja sa tim nemam problem. Sigurna sam da nas samo iskrenost može sačuvati, a građani imaju pravo da znaju ko su ljudi koji obavljaju državne funkcije od javnog interesa i na koji način oni vrše poslove iz svoje nadležnosti”, rekla je ona nakon što je otkriveno da je iz jednog skladišta u Slobodnoj carinskoj zoni ukradeno nekoliko kamiona cigareta.

Šefica UPC odnedavno je pod policijskom zaštitom. Dvadesetčetvoročasovno policijsko obezbjeđenje dobila je nekoliko dana nakon što su službenici barske carinarnice otkrili pola tone kokaina u kontejnerima banana namijenjenih trgovinskom lancu “Voli”.

Bonus video: