Vujović: Ne znam zbog čega me traži policija

”Sve ovo mi se dešava jer nijesam htio da vodim tuđe ratove, da budem vojnik parapolicijskih formacija i izvršavam njihova naređenja, da sređujem haos koji su oni proizveli u državi”, kazao je Vujović

41292 pregleda 74 reakcija 18 komentar(a)
Traži da mu nadležni zaštite porodicu: Ivan Vujović (arhiva), Foto: Luka Zekovic
Traži da mu nadležni zaštite porodicu: Ivan Vujović (arhiva), Foto: Luka Zekovic

Podgoričanin Ivan Vujović saopštio je da ne zna zbog čega ga policija traži i da tu informaciju policija nije saopštila ni članovima njegove porodice, tokom pretresa kuće.

U reagovanju koje je Vijestima dostavio njegov pravni zastupnik, advokat Stefan Jokić, Vujović objašnjava da je 11. decembra 2021. godine izašao na slobodu, jer je izdržao kaznu zatvora na koju je osuđen presudom Višeg suda u Podgorici i da crnogorsku javnost želi da obavijesti o čudnom i nezakonitim postupanjima “parapolicijskih formacija za koje zakon apsolutno ne važi”.

Tvrdi i da su, dan prije nego je izdržao kaznu, iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija “van svojih ovlašćenja” pozvali nadležne institucije u kojima se protiv njega vode krivični postupci.

”Kako bi ih obavijestili da izlazim na slobodu, pa je nakon poziva iz UIKS-a Više državno tužilaštvo u Podgorici pomjerilo moje već zakazano saslušanje sa 17. na 10. decembar, povodom zamolnice Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, a sve u cilju kako bi se što više otežao moj položaj”, piše u reagovanju.

Dodaje se da je nakon toga, sjutradan uz prisustvo advokata sproveden u Centar bezbjednosti Podgorica, gdje je ponovo dao izjavu:

”Gdje me navodno obavještavaju o mojoj životnoj ugroženosti. Nakon 11. decembra kreće hajdučija, u pravom smislu, od strane pojedinih pripadnika parapolicijskih snaga Ministarstva unutrašnjih poslova i dijela tužilaca, koji su radije izabrali bezakonje a ne poštovanje vladavine prava i zakona”, piše u reagovanju.

Vujović u tom tekstu tvrdi da se apsolutno nije krio, da je sve vrijeme bio dostupan i odazivao se na sve zakazane pretrese:

”Da sam u gradu Podgorici legitimisan tri puta od 11. do 28. decembra, gdje sam bio i pretresen i da su me pojedini ‘kvazi’ policajci pozvali na sastanak...da sam odbio bilo kakvo viđanje sa istima, nakon čega policija izvršava pretrese kuće u kojoj se nalazi moja porodica (iako to nije moje mjesto prebivališta), dižu se helikopteri kako bi što više para poreskih obveznika potrošili, a sve po izgovoru da samo žele informativni razgovor sa mnom. O navodnim pretresima, gdje apsolutno niko od ‘kvazi’ policije nije saopštio zbog kojeg krivičnog djela sam osumnjičen pa se tako postupa, isti su mi saopštili da postupaju po nalogu ODT Maje Janković. Međutim taj nalog, odnosno naredba za pretres, nije predočena mojoj porodici. Mom advokatu tužilac je odgovorila da je moj zahtjev za informacijom u vezi mene tretiran kao pritužba na rad policijskih službenika i da će se povodom toga formirati predmet”, piše u reagovanju.

Vujović tvrdi i da Više državno tužilaštvo u Podgorici ne želi njegovom advokatu da dostavi spise.

”Znam da nijesam ni cvjećka, ni anđeo, ali isto sam daleko i od onoga što se u javnosti provlači svih ovih godina. Naglašavam da se sumnjičim za ranjavanje u Srbiji, ali optužnica u navedenom predmetu nije podignuta. Još se vodi istražni postupak, iako je prošlo šest godina. Sada javno tvrdim da je jedino tačno da sam kritične večeri bio prisutan u pomenutom kafiću, i da, ukoliko se podigne optužnica pred srpskim sudom, njima ću se predati i dokazati nevinost. Još ne znam zbog čega me moja država potražuje. Kada to ne zna ni postupajući tužilac, ne znam ni ja”, piše u reagovanju.

Taj Podgoričanin napisao je i da moli ministra unutrašnjih poslova i direktora policije da preduzmu konkretne postupke, da suspenduju “vođe ove nezakonite akcije protiv mene” i da mu zaštite porodicu od “policijske torture”.

”Sve ovo mi se dešava jer nijesam htio da vodim tuđe ratove, da budem vojnik parapolicijskih formacija i izvršavam njihova naređenja, da sređujem haos koji su oni proizveli u državi”, napisao je.

Povezani članci

28. Decembar 2021.

Policija traga za Ivanom Vujovićem

Bonus video: