Dabanović dežurao kada su cigarete nestajale

Uhapšeni carinik svih šest dana kada su cigarete iznošene iz skladišta Slobodne zone u Luci Bar bio je šef smjene

60630 pregleda 145 reakcija 20 komentar(a)
Nadležni da otkriju svaku, pa i duvansku mafiju: Petričević, Foto: BORIS PEJOVIC
Nadležni da otkriju svaku, pa i duvansku mafiju: Petričević, Foto: BORIS PEJOVIC

Uhapšeni carinik Dejan Dabanović (42) svih šest dana kada su cigarete iznošene iz skladišta Slobodne zone u Luci Bar bio je šef smjene.

To je Vijestima saopštila vršiteljka dužnosti direktorice Uprave prihoda i carina Milena Petričević, objasnivši da je utvrđeno da su kamioni dolazili u istom dijelu dana.

Dabanović i direktor firme “Peročević”, čijim teretnjakom su izvožene cigarete, Mamo Peročević (44), uhapšeni su juče zbog sumnje da su učestvovali u krađi 11.349 paketa cigareta, čime je država oštećena za više od 10,5 miliona eura.

Petričević je pojasnila da je iz skladišta firme “Montenegro duvan comerc” ukradeno 8.829 paketa cigareta, jedna šteka i 81 paklica raznih vrsta cigareta, koji su bili u vlasništvu tog preduzeća.

Iz istog skladišta ukradeno je i 2.520 paketa cigareta koje su bile u vlasništvu preduzeća “Tobaco trade MNE”, inače dokazni materijal iz postupka koji vodi Specijalno državno tužilaštvo i koje su oni ranije zaplijenili.

”Utvrđeno je da su cigarete od 28. decembra 2021. godine, kada je evidentirana prva krađa, do početka februara, odvožene šest puta, sa ukupno osam kamiona. Nijedan paket cigareta nije iznijet 7. februara, kada je dojavljeno da je postavljena bomba u Luci Bar, to pojašnjavam jer su pojedini mediji, vjerovatno u želji da se senazcionalno, a netačno plasira vijest, interpretirali nešto što nije rečeno”, kazala je v.d. direktorice Uprave prihoda i carina.

Ostavili rezani duvan

Petričević objašnjava da je tog dana, kada je, kako se ispostavilo napravljena lažna uzbuna, trebalo da se krene sa popisivanjem cigareta i duvanskih proizvoda u svim skladištima u Slobodnoj carinskoj zoni.

”Ranijim popisom, izvršenim 16. juna 2021. godine, u skladištu Montenegro duvan komerca, konstatovano je da se na zalihama nalazi 14.977 paketa cigareta različitih duvanskih brendova i 412 paketa rezanog duvana. Nakon popisa izvršenog 8. februara po nalogu starješine organa i resornog pomoćnika, a koji su napravili službenici Odsjeka za suzbijanje krijumčarenja UPC i Uprave policije, utvrđeno je da se na zalihama nalazi 412 paketa rezanog duvana i 6.148 paketa cigareta različitih brendova”, kazala je ona.

Šefica UPC objašnjava da ukradene cigarete nijesu bile upisane u registar Agencije za duvan, zbog čega se ne može ni govoriti o maloprodajnoj cijeni na crnogorskom tržištu.

”Vrijednost cigareta koje su slične po renomeu, kvalitetu brenda i zemlji otpreme, a koje su bile smještene u Slobodnoj zoni Luke Bar, bez obračuna carine, akcize i poreza, kreće se od 80 do 105 eura po paketu. Kako nijesu upisane u registar Agencije za duvan, za njih je, shodno Zakonu o akcizama, za obračun uzeta ponderisana cijena po paklici - 2,5 eura”, kazala je ona.

Petričević objašnjava da je zbog krađe cigareta u vlasništvu Montenegro duvan komerca, samo za carinu, akcize i porez, država oštećena za 8.275.487,91 euro, a zbog krađe onih koji su bile u vlasništvu “Tobaco trade MNE” za 2.362.090 eura.

Suspendovano osam carinika

Petričević je, nakon što je krađa otkrivena, suspendovala osam službenika Carinske ispostave Slobodna zona Luka Bar.

Podsjeća da je 7. februara, nešto poslije 7 časova, jedan od službenika konstatovao da je na skladištu Montenegro duvan komerca oštećena plomba i odmah, po nalogu pretpostavljenih, tražio od šefa obezbjeđenja Port of Adria da pregledom video nadzora utvrdi da li je bilo nedozvoljenih ulazaka u taj objekat.

To je, objašnjava, prekinuto zbog dojave o postavljenoj bombi, ali je dan kasnije utvrđeno da su se šest puta ponavljali neovlašćeni i neevidentirani ulasci teretnjaka u skladište, ali i izlasci nakon kraćeg vremena.

”Nakon 28. decembra prošle godine prvi neovlašćeni ulazak bio je u drugoj polovini januara, a potom svaki četvrti dan. Simptomatično je da su prema rasporedu, sastavi carinskih posada bili identični. Bez obzira što sam svjesna da ovakav jedan čin ne može biti izveden bez dobre logistike, to je bio znak da moram provjeriti integritet i zakonitost postupanje svojih kolega u Carinskoj ispostavi Slobodna zona Luke Bar, zbog čega sam se odlučila na suspenziju svih službenika koji su pokrivali dnevne i noćne smjene u kritičnim datumima, odnosno, dala sam nalog za suspenziju osam službenika”, kazala je Petričević.

Ističe da je to uradila zbog evidentnih posljedica koje su nastale krađom paketa cigareta i da će njena odluka ostati na snazi do utvrđivanja stepena pojedinačne odgovornosti i okolnosti u kojima se desila nedozvoljena radnja.

”Posebno smatram da je ova moja odluka bila neophodna iz razloga što je omogućeno nezakonito iznošenje akcizne robe - cigareta bez akciznih markica iz Slobodne zone Luke Bar, koje su bile pod carinskim nadzorom i obezbijeđene carinskim obilježjem, tj. plombom. Smatram da su NN lica, među kojima moguće i moje kolege, za čiju sam zakonitost u radu neposredno odgovorna, omogućila nepoznatom licu da upotrebom teretnog motornog vozila pristupi carinskom području i to u više navrata, preko legalnog izlaza - rampe za teretni drumskin saobraćaj Slobodne zone i omogućili im da iznesu navedenu količinu cigareta bez plaćanja carinskog duga”, objašnjava Petričević.

Ističe da su time omogućili NN licima da pribave protivpravnu imovinsku koristi, a budžetu Crne Gore nanijeli milionsku štetu.

Slobodna zona odgovornost svih

Za zbivanja u Slobodnoj carinskoj zoni Luke Bar nije odgovorna samo Uprava prihoda i carina, objašnjava Petričević.

”Zbog licitiranja u odnosu na utvrđivanje institucionalne odgovornosti za konkretna dešavanja, a koja su se čula prethodnih dana u medijima, radi javnosti...želim da se osvrnem hronološki na normativna akta i zakone koji tretiraju Slobodnu carinsku zonu i definišu upravljanje zonom i skladištima u njoj. Osnivanje, upravljanje i uslovi za obavljanje privrednih djelatnosti u slobodnim zonama regulisani su Zakonom o slobodnoj zoni... U konkretnom slučaju Slobodna zona osnovana je uz saglasnost Vlade, na predlog Ministarstva ekonomije”, kazala je ona.

Ističe da Slobodnom zone upravlja operater zone, koji je kao takav određen Aktom o njenom osnivanju - a to je Luka Bar a.d.

”Operater je dužan da upravlja zonom, da propiše opšta pravila poslovanja... odlučuje u zahtjevima za obavljanje djelatnosti, zaključuje ugovore sa korisnicima... Pored ostalog dužan je i da obezbijedi nesmetano vršenje carinskog, isnpekcijskog i drugog nadzora, a isto tako nadležan je za sve radnje vezane za planiranje i korišćenje prostora zone, skladišta, kao i izgradnju objekata u zoni”, kazala je.

Objasnivši da je Luka Bar a.d. preko svih nadležnih organa državne uprave i organa lokalne samouprave, dužna da obezbijedi sva planska dokumenta, ugovorima precizira zemljište i objekte koje mogu da koriste, Petričević ističe da je u konkretnom slučaju korisniku bilo dozvoljeno da na zakupljenom zemljištu izgradi privremeni ili trajni objekat, koji je njegova svojina.

Petričević: Znaće se ko su časni, a ko oni drugi službenici

Petričević je poručila da će uraditi sve što joj zakon nalaže, a što je u opisu njene odgovornosti, da se u državnoj instituciji kojom rukovodi radi isključivo po zakonu, ali i da očekuje da joj policija i tužilaštvo pomognu da otkrije kriminalce u svojim redovima.

”Obavezna sam da jasno odvojim časne i odgovorne zaposlene od onih koji su uključeni u kriminale aktivnosti i pripadaju raznim kriminalnim grupama. Upravo je moja odluka o suspenziji svih zaposlenih u obje smjene filter koji će pokazati ko su časni, a ko korumpirani službenici. Nadam se da će nadležne institucije, mislim na policiju i tužilaštvo, u skladu sa svojim nadležnostima istražiti svaku, pa i duvansku mafiju van institucija, i da će mi pomoći da utvrdim ko je konkretno od carinskih službenika, a posebno i od kada, uključen ili pruža logistiku ili je pripadnik organizovanih kriminalnih grupa”, kazala je ona.

UP: Ukradeno 11.349 paketa cigareta

Iz Uprave policije juče su zvanično saopštili da je tokom uviđaja utvrđeno da nedostaje 11.349 paketa raznih vrsta cigareta.

”Nakon sprovedenih policijsko-tužilačkih aktivnosti utvrđen je identitet vlasnika teretnog motornog vozila marke ‘volvo’ koji je izvršio utovar cigareta iz skladišta firme ‘Montenegro duvan comerc’ u Slobodnoj zoni Luke Bar, te su slobode lišeni M.P. (44) iz Bara kao osnivač i izvršni direktor u pravnom licu ‘Peročević’ d.o.o Bar zbog sumnje da je izvršio krivično djelo krijumčarenje i D.D. (42) iz Bara zaposleni u Upravi prihoda i carina zbog sumnje da je izvršio krivično djelo zloupotreba službenog položaja”, piše u saopštenju.

Kazali su i da preduzimaju dalje aktivnosti na utvrđivanju svih okolnosti ovog događaja i identifikaciji svih osoba koje su učestvovale u tim nezakonitim radnjama.

”Naglašavamo da Uprava policije nije nadležna i ne obavlja obezbjeđenje skladišta u Slobodnoj zoni Luke Bar, kojom upravlja pomenuti operator, sprovođenje mjera carinskog nadzora vrši Uprava prihoda i carina, a nadzor nad sprovođenjem Zakona o slobodnim zonama vrši ministarstvo nadležno za poslove spoljne trgovine”, piše u saopštenju UP.

Bonus video: