Podignuta optužnica protiv Đukića i grupe

Višem sudu u Podgorici dostavljen akt Specijalnog tužilaštva protiv 14 osoba

19475 pregleda 37 reakcija 1 komentar(a)
Na meti grupe: Katnić i Čađenović, Foto: SAVO PRELEVIC
Na meti grupe: Katnić i Čađenović, Foto: SAVO PRELEVIC

Specijalni tužilac Miroslav Turković podigao je i dostavio Višem sudu u Podgorici optužnicu protiv kriminalne grupe koju su, kako piše, formirali Baranin Stefan Đukić i Podgoričanin Emil Tuzović s ciljem likvidacije više osoba, među kojima i glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, njegovog kolege tužioca Saše Čađenovića, visokih policijskih funkcionera, ali i pokušaja podmićivanja bivšeg vladinog službenika Boža Milonjića...

Na spisku optuženih ukupno je 14 osoba, a tužilački akt napisan je na 50 strana. Turković je pojasnio ko je kakvu ulogu imao u kriminalnoj organizaciji i na koji način su optuženi planirali da počine zločine.

Viši sud tek treba da odluči o validnosti tog akta. Nedavno su sudije Apelacionog, ali i Vrhovnog suda, prilikom donošenja odluke o produženju pritvora za dvojicu optuženih - Harisa Tuzovića i Gorana Milašinovića, na više od 40 strana objelodanili i detalje planova grupe...

Osim njih četvorice na spisku optuženih nalaze se i Zoran P. Perović, Dušan P. Dudić, Milan S. Brajović, Nino S. Korać, Stefan S. Mićić, Aleksandar d. Raičević, Dušan B. Boljević, Albin R. Salić, Branko D. Pejanović i Bojan G. Lopičić.

Tako se u odluci sudija Apelacionog suda navodi da je Đukić, kao organizator kriminalne organizacije, vrbovao osobe za pripadnike kriminalne organizacije, planirao izvršenje krivičnih djela u budućnosti, te da sam, ali i sa za sada neidentifikovanim organizatorom kriminalne organizacije, obezbjeđuje novac za izvršenje krivičnih djela.

Navodi se i da je bio zadužen da obezbjeđuje novac i druga materijalna sredstva radi podmićivanja državnih funkcionera zbog ostvarivanja nezakonitog uticaja na sudske postupke koji se vode protiv njega i drugih pripadnika kriminalne organizacije, obezbjeđuje novac, objekte, opremu i druge uslove za neovlašćenu proizvodnju opojne droge čijom prodajom bi prikupljali novčana sredstva radi realizacije kriminalnog plana.

Emil Tuzović je, prema spisima, u dogovoru sa okrivljenim Đukićem podstrekavao pripadnike kriminalne organizacije na vršenje krivičnih djela protiv života i tijela na štetu sudija i tužilaca, radi odugovlačenja krivičnih postupaka i izbjegavanja odgovornosti za djela za koja su optuženi.

”Ujedno je vršio koordinaciju pripremnih radnji, praćenje nosilaca pravosudnih funkcija, planirao i određivao vrijeme i mjesto napada na nosioce pravosudnih funkcija... bio je zadužen da obezbjeđuje novac radi davanja mita i obećanja mita, radi uticaja visokih državnih funkcionera na izbor pogodnih tužilaca u predmetima koji se vode protiv pripadnika kriminalne organizacije i koji će voditi predmete u pravcu oslobađajućih presuda, a tužioce koji su do sada postupali u tim predmetima razriješiti funkcije, te time stvoriti uslove da se realizuje kriminalni plan u pravcu njihovog lišenja života, samo je dio radnji koje je se stavljaju na teret optuženom Emilu Tuzoviću.

Raznijeću ga u 100 komada

On je lud čovjek, a samo da ga maknu, raznijeću ga u 100 komada, i njega i brata mu.

To je, kako se navodi u optužnici, Đukić saopštavao jednom od članova kriminalne organizacije, dok je govorio o specijalnom tužiocu Saši Čađenoviću.

”Od okrivljenog M.B. i drugih za sada neidentifikovanih članova kriminalne organizacije zahtijevao da, čim novoizabrana vlast na izborima iz avgusta 2020. godine smijeni rukovodioce Uprave policije i to Zorana Lazovića, kao i policijske službenike Petra Lazovića i Ivana Đokovića kao i specijalne tužioce koji su postupali u predmetima protiv organizatora kriminalne organizacije Đukića - Katnića i Čađenovića, iste odmah po smjeni liše života”, navodi se u optužnici.

Bonus video: