Ometači ne ometaju uvijek pritvorenike

Prema nezvaničnim saznanjima Vijesti iz UIKS-a, u gotovo svim sobama u kojima borave pritvoreni članovi kotorskih klanova, ima makar po jedan mobilni telefon.

33139 pregleda 39 reakcija 15 komentar(a)
Foto: BORIS PEJOVIC
Foto: BORIS PEJOVIC

Uprkos instaliranom ometaču, nabavci softvera i opreme koja, kako su tvrdili sa velikom preciznošću omogućava ometanje signala mobilnih telefona, pritvorenici Istražnog zatvora redovno koriste te uređaje, koji su im inače zabranjeni.

Nerijetko su aktivni na društvenim mrežama, a dešava se i da se tokom noći uključuju “uživo” iz zatvorskih soba.

Iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija nijesu to komentarisali za Vijesti, ali su odgovorili da su tokom januara u Istražnom zatvoru pronašli i oduzeli šest mobilnih telefona, kao i da su se u prethodnom periodu dešavali tehnički problemi u radu ometača signala, ali da su brzo rješavani.

U tom dijelu UIKS-a i Zatvoru za duge kazne ranije je, u cilju onemogućavanja nedozvoljene mobilne komunikacije zatvorenika, instaliran SMART ometač mobilnih telefona.

”Međutim, kao svi tehnološki sistemi, tako i sistem ometača signala mobilnih telefona, funkcioniše na principu više komponenti, koje trebe prilagoditi prostoru i okruženju u odnosu gdje je pozicionirana Uprava za izvršenje krivičnih sankcija, što podrazumijeva i saradnju sa Agencijom za telekomunikaciju i mobilnim operaterima. U prethodnom periodu događalo se da u pojedinim djelovima zatvora dođe do tehničkih problema u radu ometača, te isti onda ne ometaju signal mobilne telefonije. Međutim, kako se radi o relativno novom sistemu, isti će se u narednom periodu dodatno tehnički unapređivati, kako bi u potpunosti spriječio signal mobilnih telefona, a time i nedozvoljenu komunikaciju licima lišenim slobode”, odgovorili su iz UIKS-a.

Tvrde da se monitoring SMART ometača vrši svakodnevno:

”I u slučaju tehničkog problema, službenici Službe za informaciono komunikacione tehnologije i bezbjednost informatičkih podataka Uprave za izvršenje krivičnih sankcija blagovremeno reaguju na otklanjanju kvara”.

Iz UIKS-a tvrde i da službenici Istražnog zatvora Podgorica kontinuirano sprovode aktivnosti na sprečavanju, pronalaženju i oduzimanju stvari i predmeta čija upotreba i posjedovanje u zatvoru nijesu dozvoljeni - “Koje između ostalog podrazumijevaju pretres pritvorenih lica, stvari i prostorija u kojima borave”.

”U prilog tome ide činjenica da je u prethodnom mjesecu u Istražnom zatvoru Podgorica prilikom pretresa pritvorenih lica i prostorija oduzeto šest mobilnih telefona. Pored navedene tehničke zaštite (ometači) i pretresa koji se vrši u organizacionoj jedinici Istražnog zatvora Podgorica, Uprava za izvršenje krivičnih sankcija preduzima niz mjera i radnji na suzbijanju unosa nedozvoljenih stvari i predmeta, konstantno obavljajući pretrese lica koja ulaze u Upravu i stvari koje se dostavljaju licima lišenim slobode”, kazali su iz te Uprave.

Oni nijesu odgovorili na pitanja Vijesti kada su službenici UIKS-a posljednji put pretresli sobe Istražnog zatvora u kojima borave pritvorenici označeni kao pripadnici škaljarskog i kavačkog klana, niti da li su pretresi rezultirali oduzimanjem mobilnih telefona i/ili eventualno drugih nedozvoljenih predmeta.

Prema nezvaničnim saznanjima Vijesti iz UIKS-a, u gotovo svim sobama u kojima borave pritvoreni članovi kotorskih klanova, ima makar po jedan mobilni telefon.

Ometači su u spuški zatvor postavljeni i inastalirani prije nepunih godinu. U aprilu 2021. godine iz Ambasade SAD saopštili su da su finansirali kupovinu softvera i opreme koja omogućava ometanje signala mobilnih telefona u Istražnom zatvoru.

Tada su poručili da će ta tehnologija omogućiti viši nivo bezbjednosti čuvara, smanjenjem potrebe za kontrolom pokušaja unošenja telefona.

Bonus video: