I "Hijenu" planirali da ubiju: Avramović na spisku za likvidaciju beranske kriminalne grupe?

Sudije objašnjavaju da je svaka radnja koja je okrivljenima stavljena na teret potvrđena i proizilazi iz njihove međusobne komunikacije, koje su potvrđene i materijalnim dokazima pronađenim na mjestu dvostrukog ubistva

42259 pregleda 2 komentar(a)
Privođenje osumnjičenih za dvostruko ubistvo, Foto: SAVO PRELEVIC
Privođenje osumnjičenih za dvostruko ubistvo, Foto: SAVO PRELEVIC

Jedan od vođa navijača Crvene zvezde Uroš Avramović bio je na spisku za likvidaciju kriminalne grupe koju je navodno formirao Beranac Marko Zekić.

Ta kriminalna grupa osumnjičena je za dvostrduko ubistvo na Veruši, u oktobru 2020. godine.

Da je i Avramović bio na njihovom spisku, piše u naredbi o sprovođenju istrage, čije detalje su u rješenju o produženju pritvora osumnjičenima Draganu Biletiću, Vasiliju Đukiću, Mirčeti Mihajloviću i Nenadu Miličiću, objavile sudije Apelacionog suda.

Taj Beograđanin je, kako pišu srbijanski mediji, jedan od čelnika podgrupe “Delija” koja se zove “Hijene”.

Prema tim spisima Marko Zekić, Miomir Đukić i Mirčeta Mihajlović, skupa su, 17. oktobra 2020. godine, u mjestu Uvač, ubili Podgoričane Nemanju Prelevića i Danila Pekovića.

Specijalni tužioci tvrde da je beranska kriminalna grupa planirala i likvidaciju još dvije osobe

Osim Zekića, dvojice Đukića, Biletića, Mihajlovića i Miličića, na spisku osumnjičeih su i Branislav Ivanović i Dragan Terić, koji su u bjekstvu. Specijalno državno tužilaštvo tvrdi da im je u tom zločinu, pomoga i Goran Milašinović, koji je sa Ivanovićem pratio kretanje Prelevića i Pekovića.

Tvrdnje da su Zekić i za sada neidentifikovana osoba formirali tu kriminalnu grupu, SDT temelji i na komunikaciji između okrivljenih:

”Iz kojih se jasno zaključuje da Z.M. izdaje uputstva šta treba raditi i kako, te da drugi okrivljeni bespogovorno izvršavaju njegove naredbe i dostavljaju mu izvještaje o tome. Da je kriminalna organizacija formirana radi vršenja neodređenog broja krivičnih djela, utvrđuje se iz komunikacija preko kriptovanih telefon, kako pisanih, tako i glasovnih poruka, te fotografija koje prate konverzaciju, pa se utvrđuje da okrivljeni međusobno razmjenjuju fotografije većih količina opojne droge kokain, da ih isti pakuju u više navrata za prodaju, da planiraju ubistvo U. A. navijača C.z., da nabavljaju i eksplozivne naprave i oružje radi vršenja krivičnih djela, te da planiraju likvidaciju B. V. i A. V., te da vrše prodaju i vatrenog oružja, kao i nabavku vatrenog oružja. Sve navedeno proizilazi iz komunikacija između okrivljeni, a preko kriptovanih mobilnih telefona koji su naprijed označeni”, piše u rješenju.

Sudije objašnjavaju da je svaka radnja koja je okrivljenima stavljena na teret potvrđena i proizilazi iz njihove međusobne komunikacije, koje su potvrđene i materijalnim dokazima pronađenim na mjestu dvostrukog ubistva.

17.

oktobra 2020. godine na Veruši ubijeni su Podgoričani Nemanja Prelević i Danilo Peković

“U komunikacijama nakon izvršenog krivičnog djela okrivljeni se interesuju i nastoje da utvrde da li su uklonili sve tragove o izvršenom djelu koji ih mogu povezati sa samim djelom, što ukazuje do stepena osnovane sumnje da su okrivljeni pripremali se i izvršili krivično djelo stavljeno im na teret”.

Uloge

U spisima predmeta postoje dokazi da je u cilju realizacije kriminalnog plana osumnjičeni Mihajlović u rancu nosio automatsku pušku i pištolj, koje je predao Marku Zekiću i Miomiru Đukiću kada su došli ispred kuće Prelevića.

Istražitelji, kako piše, vjeruju da je prvobitno došlo do kraće rasprave između osumnjičenih i Prelevića, nakon čega su, dok se taj Podgoričanin nalazio na ulaznim vratima, pucali u njega, a potom ušli u kuću i iz istog oružja ispalili više projektila u Pekovića.

Prema tužilačkim spisima Mihajlović je, osim što je izvršavao naredbe, pružao logistiku, alibi, obezbjeđivao smještaj, mobilne telefone ali i nabavljao vozila s posebnim oznakama Uprave policije.

Milašinović je, navodno, imao zadatak da stupi u kontakt sa metama, namami ih da dođu na izdvojenu lokaciju gdje su ubijeni, i da izvještava organizatora o dokazima koje su službenici policije pribavili o ovom zločinu.

Tužioci su prikupili cjelokupnu komunikaciju osumnjičenih u vezi planiranja ubistva Prelevića i Pekovića, kao i dokaze da su prije te likvidacije automobilom prešli granicu sa Albanijom, a vratili se mimo graničnog prelaza.

U komunikacijama nakon izvršenog krivičnog djela okrivljeni se interesuju i nastoje da utvrde da li su uklonili sve tragove o izvršenom djelu koji ih mogu povezati sa samim djelom, što ukazuje do stepena osnovane sumnje da su okrivljeni pripremali se i izvršili krivično djelo stavljeno im na teret”

”Okrivljeni u dužem vremenskom periodu prate kretanje oštećenog P., i to u P., kao i u drugim gradovima Crne Gore, i to okrivljeni M., M., M. i Đ., što jasno proizilazi iz njihovih međusobnih komunikacijama kada identifikuju pravce njegovog kretanja, mjesto gdje stanuje, kada ide sa posla i dolazi na posao i uopšte njegove navike. Takođe u komunikacijama je jasno naznačeno da traže najbolju lokaciju - mjesto i vrijeme kada je najbolje izvršiti krivično djelo ubistvo. Isto tako iz komunikacija neposredno prije izvršenja krivičnog djela teško ubistvo od 17. 10. 2020. godine okrivljeni u više navrata, a u cilju stvaranja alibija, prelaze državnu granicu Crne Gore prema A. gdje ostavljaju vozilo a potom mimo graničnog prelaza se vraćaju u Crnu Goru gdje im pripadnici kriminalne organizacije obezbjeđuju štek stanove radi skrivanja, a sve kako bi izvršili krivično djelo teško ubistvo”, piše se u obrazloženju.

Bonus video: