Gorjećeš u paklu sa Vlahovićem kog ste ubili

Bujković je ranije, na saslušanju u Specijalnom državnom tužilaštvu, ispričao da su mu u julu 2016. godine, kada se vozio put Kotora, na putu pored mora, četiri muškarca prepriječila put “audijem A8”, a potom prijetili ubistvom

84224 pregleda 48 reakcija 17 komentar(a)
Policija pretresa Vladimira Božovića, Vlahovića i ekipu (arhivski snimak), Foto: Uprava policije
Policija pretresa Vladimira Božovića, Vlahovića i ekipu (arhivski snimak), Foto: Uprava policije

Slušaj smradu iskompleksirani, sve znam, da si vozio ubicu Bugarina (Darka prim. aut) i pomagao u ubistvu Vlahovića (Srđana) i za pokazivanje snajpera u gepeku, kao i Bosance što zavodiš u firmu da rade, to jest ubice i isplaćuješ sve pod komandom onog Igora Dedovića i Jovana Vukotića.

To piše u jednoj od poruka kojom su navodno članovi kavačkog kriminalnog klana pokušavali da reketiraju Kotoranina Krsta Bujkovića.

Prema spisima Apelacionog suda, Bujkoviću su 2016. godine poruku poslali Davor Prelević, Vladimir Božović, Aleksandar Đurišić i Siniša Vlahović.

Sadržaj poruka koje je Bujković tada dobio objavljen je u odluci kojom je Vladimiru Božoviću i njegovom ocu Igoru Božoviću krajem prošle godine produžen pritvor.

Tvrdio da su mu sve smjestili: Igor Božović
Tvrdio da su mu sve smjestili: Igor Božovićfoto: Luka Zeković

Bujković je ranije, na saslušanju u Specijalnom državnom tužilaštvu, ispričao da su mu u julu 2016. godine, kada se vozio put Kotora, na putu pored mora, četiri muškarca prepriječila put “audijem A8”, a potom mu prijetili ubistvom.

Prema spisima Apelacionog suda, poruke je počeo da dobija nekoliko dana nakon toga.

”Zna li ti otac za tvoja nedjela kukavička ili ćeš da ga upoznam, gnjido mala, usrana. B. će ti biti mali, ako ne uradiš sledeće - ostavi 50.000,00 eura na Trojicu, na izvor u 17 h, sjutra. U suprotnom te čeka pakao, a tek ćeš da vidiš! Kao i porodicu i brata, koji će slučajno da sleti sa puta. Budi tačan, smradu mali! Posle ovog ćeš biti miran ako ispoštuješ!”, piše u jednoj od poruka poslatog tog dana.

VIDJEĆEŠ KAKO JE U PAKLU

Narednom porukom Bujkoviću prijete da je to samo jedan dio onoga što znaju, a da će drugi čuti u policiji ako im ne donese novac.

”Ako ne ispoštuješ vidjećeš kako je u paklu sa V., kojeg ste ubili vi, smradu mali. Koliko si isplatio od D. i čije ubistvo još spremate, mi smo tvoje pripremili ako ne ispoštuješ... Naći će te u D. kao G., kojeg si vozio i pomagao u ubistvu Bu. smeće”.

Bujkoviću je nakon te poruke stigla i još jedna, u kojoj mu poručuju da ga čekaju da donese novac:

”Tek onda smo završili smeće, nećemo te dirat”.

Sudije konstatuju da su tom porukom optuženi od oštećenog Bujkovića zahtijevali da im preda 50.000 eura, u zamjenu za bezbjednost, ali je on odlučio da slučaj prijavi policiji. Nakon dva dana, zbog straha za svoju i bezbjednost porodice, napustio je državu.

U odluci piše da su Đurišić, Prelević, Božović i Vlahović, kao članovi kavačkog kriminalnog klana, u cilju odmazde zbog nepostupanja Bujkovića po njihovim uputstvima i prijetnjama i posebno zbog prijavljivanja događaja policiji, 5. jula 2016. godine podmetnuli i aktivirali eksploziv ispod dva automobila u vlasništvu sada pokojnog strica tog Kotoranina.

U ekspoloziji su tada uništena dva skupocjena automobila - “audi A8” i “hamer” koji su bili u vlasništvu kompanije Bujkovića - “Yu Briv”.

Četvoricu navodnih članova kavačkog kriminalnog klana SDT tereti i da su tada neovlašćeno nabavili improvizovanu eksplozivnu napravu, sastavljenu od vojnog eksploziva TNT, odgovarajuće električne detonatorske kapisle i mehanizima za aktiviranje na daljinu:

”Pa su dana 05. 07. 2016. godine tako sačinjenu improvizovanu eksplozivnu napravu postavili ispod vozila marke “A.” i vozila marke “H”... vlasništvo pokojnog B. R. (R.) – strica B. K., a koja vozila su se nalazila na parking prostoru između kuća B. K. i njegovog pokojnog strica, a sve u namjeri da eksplozijom izazovu opasnost za život i tijelo ljudi i imovine... a potom uz pomoć elektronskog sredstva na daljinu aktivirali eksplozivnu napravu, usljed čega su potpuno uništena označena vozila, dok su eksplozijom izazvali konkretnu opasnost za imovinu - stambene objekte porodice B., kao i život i tijelo članova porodice B. koji su se nalazili u kući u trenutku eksplozije”, piše u spisima Apelacionog suda.

IGOR BOŽOVIĆ “PAO” NA MJERAMA

Sudije konstatuju da osnovana sumnja da je Igor Božović počinio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, proizilazi iz dokaza na kojima se zasniva optužnica:

”A naročito iz sadržaja materijala prikupljenog primjenom mjera tajnog nadzora, odnosno izvještaja o telefonskim razgovorima, potvrda o privremeno oduzetim predmetima, kao i drugih dokaza, što predstavlja osnovni uslov da bi se prema nekom licu odredio, a samim tim i produžio pritvor”, piše u rješenju.

U dijelu koji se odnosi na produžetak pritvora njegovom sinu Vladimiru, sudije su napisale da osnovana sumnja da je počinio više krivičnih djela za koje je optužen proizilazi iz iskaza svjedoka Bujkovića.

Pojašnjeno je da je Bujković u svom iskazu naveo da su ga mlađi Božović, Đurišić, Prelević i Vlahović u junu 2016. godine zaustavili, počeli maltretirati i udarati i od njega zahtijevali da dođe u zgradu kod njih: “Kako bi raspravili to što špija za Vukotiće”.

”Pri čemu mu je izgovorio i prijetnju da će ih oni ubiti, te da su mu tražili pare, koje treba da donese u njihovu zgradu za koju mu je Đ. A. rekao da je to njihova baza, pri čemu mu je i objasnio gdje se ta zgrada nalazi, a radi se o kući u naselju K.”, piše u spisima.

Bujković je ranije, na saslušanju u SDT-u, rekao da mu je Đurišić tada rekao: “Ti i Miško, što špijunirate za Vukotiće, samo da znaš ubićemo vas”, a da je potom više puta zamahnuo pesnicom ka njemu.

”Pri čemu ga je jednom uspio udariti u predjelu usana, dok su drugi udarci završili na spoljnjem dijelu podlaktica oštećenog, koji se podužući ruke u visini glave pokušao zaštiti, za koje vrijeme su ostali okrivljeni stajali iza okrivljenog Đ. A. i pazili da neko ne naiđe”.

U istom dokumentu piše i da je Đurišič tada od Bujkovića zahtjevao da istog dana u 18 časova dođe “u zgradu” i da će tamo pričati detaljno o svemu i o parama:

”Pa je na pitanje oštećenog da li im je nešto dužan, okrivljeni Đ. A. rekao da će i o tome pričati ‘u zgradama’, nakon čega su objasnili oštećenom da je ‘zgrada’ njihova baza, te da kada izađe iz tunela na grbaljsku stranu, na prvoj raskrsnici skrene desno prema K., i potom da stane ispred prve zgrade sa desne strane, gdje će mu otvoriti garažu u koju on treba da uđe”.

Đurišić mu je tada, piše u spisima, poručio da zna gdje su mu žena i dijete i da zna da su sami...

Poruke kojima su mu prijetili navodno su poslate nakon što Bujković nije otišao u zgradu u Kavač.

Igor i Vladimir Božović godinama su bili u bjekstvu. Uhapšeni su u aprilu prošle godine, u portugalskom gradu Redondno, a Crnoj Gori izručeni tri mjeseca kasnije.

SDT ih tereti da su sa Slobodanom Kašćelanom krajem maja 2010. godine formirali kriminalnu organizaciju čiji su se članovi bavili švercom droge, iznudama, zelenašenjem, pranjem novca i davanjem mita. Optužnicom su obuhvaćeni i Miloš Radonjić, Igor Đurišić, Stefan Brnović, Aleksandra Bogdanović, Đerđ Camaj, suspendovani policajac Zlatko Samardžić i Ilija Dedović.

Toj kriminalnoj grupi sudi se u podgoričkom Višem sudu. Krajem januara glavni pretres počeo je iznova zbog izmjene u sastavu specijalnog krivičnog vijeća.

Kašćelan je tog dana rekao da ostaje kod ranije odbrane - da negira bilo kakvu vezu sa formiranjem višečlane kriminalne grupe.

Od sudskog vijeća tražio je da ponovo pozovu svjedoka Milana Dragovića, koji je u Višem sudu svjedočio prije dvije godine.

”Trebalo bi da opet pozovete svjedoka Dragovića. Valjalo bi da se on i ja pogledamo u oči. Uskratili ste mi priliku da mu postavim pitanje”, rekao je Kašćelan krajem januara u sudnici.

Predsjednik vijeća, sudija Dragoje Jović, odgovorio je da mu sud nije ništa uskratio, te da je Kašćelan trebalo da zatraži da postavlja pitanja svjedoku.

Dragović je ranije, svjedočeći u sudu, rekao da je od Kašćelana, uz kamatu, pozajmio 50.000 eura, zaključivši ugovor na iznos od 250.000 eura, uz hipoteku na poslovni prostor koji je gradio u Kotoru.

Istakao je i da mu nije vratio ništa, jer nije imao novca, ali da hoće.

Božović je 27. januara prvi put iznosio odbranu nakon što je izručen iz Portugala. Negirao je krivicu, tvrdeći da nema veze sa krivičnim djelima koja mu se stavljaju na teret.

”Ovo sve mi je namješteno, a znam i zbog čega, u to mogu da se zakunem”, rekao je tada.

Nastavak suđenja zakazan je za 18. februar.

50 hiljada eura navodno su tražila četvorica članova kavačkog kriminalnog klana Kotoraninu Krstu Bujkoviću, kako bi ga ostavili na miru

U porukama i optužbe za ubistva

Srđan Vlahović, čije ubistvo se pominje u prijetećim porukama, brat je jednog od optuženih članova kavačkog kriminalnog klana - Siniše Vlahovića.

Taj Podgoričanin ubijen je 9. aprila 2016. godine u kotorskom naselju Dobrota. Dok je prodavao cigarete, ubice su mu prišle motociklom, i u njega ispalili više metaka iz automata. Dan nakon ubistva iz mora je izvučen motocikl, koji su navodno koristile ubice.

Policija i tužilaštvo nijesu nikada saopštili ko je odgovoran za likvidaciju tog tridesetogodišnjaka.

Iako nije imao kriminalni dosije, prema tvrdnjama operativaca Uprave policije bio je povezan sa kavačkim klanom.

Darko Bugarin, kojeg kavčani takođe pominju u prijetećim porukama, ubijen je u junu 2013. godine, u kotorskom naselju Škaljari.

Pokojni Bugarin svojevremeno je bio policajac Odjeljenja bezbjednosti Kotor, a nakon službovanja u policiji, bio je jedan od tjelohranitelja Dragana Dudića Frica, likvidiranog krajem maja 2010. godine u Kotoru.

Bonus video: