Kusovac biznismena častio milione?

Riječ je o poslu zajedničke izgradnje velikog stambeno-poslovnog objekta na Seljanovu, u kojem su Opštini partneri bili Rade Arsić i Andro Saulačić

48038 pregleda 60 reakcija 40 komentar(a)
Sporna raspodjela kvadrata: Zgrada na Seljanovu, Foto: Siniša Luković
Sporna raspodjela kvadrata: Zgrada na Seljanovu, Foto: Siniša Luković

Opština Tivat podnijela je Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala krivičnu prijavu protiv bivšeg tivatskog gradonačelnika dr Siniše Kusovca (DPS), zbog sumnje da je u poslovanju sa lokalnim biznismenom Radom Gagom Arsićem i Kotoraninom Androm Saulačićem nanio milionsku štetu Opštini Tivat.

Radi se o poslu zajedničke izgradnje velikog stambeno-poslovnog objekta na atraktivnoj lokaciji na Seljanovu koju je sa Saulačićem još 2007. započeo bivši tivatski gradonačelnik Dragan Kankaraš (DPS), a koji su nastavile sve kasnije DPS-om predvođene uprave Tivta. Kao glavni investitor, u posao se kasnije uključio toj partiji bliski lokalni biznismen Arsić.

Prijavom koju je u petak SDT-u podnijela Opština Tivat, a u koju su “Vijesti” imale uvid, Kusovcu se stavlja na teret da je izvršio krivično djelo zloupotreba službenog položaja time što je potpisivao ili davao saglasnost i ovlašćenje pravnom zastupniku lokalne uprave G.S. da potpisuje anekse ugovora o zajedničkoj izgradnji spornog objekta na Seljanovu, a kojima je Opština Tivat pretrpjala veliku materijalnu štetu prilikom raspodjele izgrađenog prostora među partnerima u ovom poslu.

Kusovcu se stavlja na teret i da je pričinio direktnu finansijsku štetu od nešto više od 21.350 eura, a koju je Arsić, prema sporazumima koje je sklapao sa Kusovcem, trebalo 2020. da uplati u budžet grada na ime takse za izgradnju regionalnog vodovoda, ali to nije uradio.

Tereti se za zloupotrebu službenog položaja: Kusovac
Tereti se za zloupotrebu službenog položaja: Kusovacfoto: Siniša Luković

U krivičnoj prijavi protiv Kusovca koju potpisuje aktuelni tivatski gradonačelnik Željko Komnenović (NP), stoji da je Kusovac neovlašćeno postupio i gradu pričinio još neutvrđenu veliku materijalnu štetu time što je 3. juna 2020. i potpisao i ovjerio specijalno punomoćje opštinskom službeniku G.S. da pred notarom u Budvi sklopi Ugovor o raspodjeli prostora u novoizgrađenom objektu “kojim je vlastodavac Opština Tivat pretrpjela znatnu materijalnu štetu prilikom diobe prostora u objektu mješovitog karaktera na Seljanovu i to zbog prekoračenja službenog položaja i nevršenja službene dužnosti”.

Kusovcu se na teret stavlja i ranije njegovo potpisivanje i ovjeravanje specijalnog punomoćja G. S. - da kod notarke Verice Knežević 18. decembra 2019. sklopi prvi aneks ugovora u vezi sa raspodjelom prostora u novom objektu na Seljanovu između partnera, a kojim je Optina Tivat takođe pretrpjela veliku materijalnu štetu.

U prijavi stoji da je Kusovac “prekoračenjem službenog položaja i nevršenjem službene dužnosti, istovremeno omogućio drugima pribavljanje imovinske koristi”.

”Pored prijavljenog krivičnog djela postoji i osnovana sumnje da je izvršeno i više drugih krivičnih djela u sticaju, i to prilikom diobe izgrađenog prostora i izračuvanja udjela Opštine Tivat na objektu mješovite namjene na Seljanovu. Eventualnu kvalifikaciju ostavljamo na procjenu nadležnom Tužilaštvu, pošto se na osnovu vještačenja utvrdi visina pretrpljene štete i stepen povrede prava Opštine Tivat”, piše u krivičnoj prijavi koja je dostavljena SDT-u na čijem je čelu Milivoje Katnić.

U prijavi se podsjeća na genezu posla iniciranog prije 15 godina od strane tadašnjeg tivatskog gradonačelnika Kankaraša da se započne izgradnja na parceli ukupne površine 5.740 kvadrata čiji je većinski vlasnik sa pet osmina udjela u idealnom dijelu, Opština Tivat. Po jedna osmina placa pripadaju Kotoraninu Andriji Saulačiću, Antoniji Ilić iz Risna i Erneu Galu iz Ljubljane, a svi oni, uključujući i Opštinu Tivat, svojevremeno su ovlastili Saulaćića da ih zastupa u poslu zajedničkog traženja investitora sa kojim bi u partnerstvu, izgradili DUP-om predviđeni veliki poslovno-stambeni objekat na atraktivnoj lokaciji, neposredno uz Jadransku magistralu na Seljanovu.

Odlukom tadašnje DPS-SDP-HGI vladajuće koalicije u Tivtu, na predlog Kankaraša, lokalni parlement je donio odluku da se Opština, iako je većinski vlasnik vrijednog placa na Seljanovu, u potpunosti osloni na jedno privatno lice - Saulačića i njemu prepusti posao traženja investitora spremnog da uloži novac u gradnju. Opština je u ljeto 2007. sa Saulačićem, Antonijom Ilić i Galom sklopila ugovor o zajedničkoj izgradnji objekta na toj parceli, prema kojem je pristala da u taj posao uloži svojih pet osmina zemljišta plus vrijednost komunalija koje bi investitor inače trebalo da plati Opštini, a da zauzvrat, grad Tivat dobije 30 odsto ukupnih površina u novoizgrađenom objektu. Posao je ugovoren u ljeto 2007. sa tivatskim biznismenom Radom Gagom Arsićem sa kojim je Saulačić u svoje i ime ostalih suvlasnika zemljišta sklopio ugovor o zajedničkoj izgradnji, pritom se izborivši da za sebe i ostala dva fizička lica - svoje rođake, dobije veći udio u novoj zgradi nego što će ga Opština Tivat dobiti za svoj većinsku dio zemljišta i oslobađanje investitora obaveze plaćanja komunalija koja se u ovom slučaju, mjere sa nekoliko stotina hiljada eura. Naime, u ugovoru koji je potpisao Saulačić, Opština Tivat će za svojih pet osmina placa plus komunalije, dobiti 30 odsto površina u novom objektu, Arsić koji ima obavezu da o svom trošku finansira kompletnu gradnju zgrade dobiće 47,5 odsto, dok će Saulačiću, Antoniji Ilić i Galu za njihove ukupno tri osmine placa, pripasti 22,5 odsto površine novog objekta.

Međutim, jednim od u međuvremenu sklopljenih aneksa na čije je potpisivanje saglasnost dao Kusovac, obračun površine novog objekta na koji je primijenjena raspodjela je sveden na samo 6.942,7 kvadratnih metara. Po toj diobi, Opštini je pripala pijaca od 613 kvadrata, dva poslovna prostora od ukupno 141,5 kvadrata i osam stanova ukupne površine 546,5 kvadrata, te 23 parking mjesta u podzemnoj garaži objekta. Saulačić je dobio tri poslovna prostora, osam stanova i deset parking mjesta, dok je sve ostalio pripalo Arsiću.

U procentima, objekat je podijeljen na način da je Opština Tivat dobila 18,5 odsto, Saulačić 8,44, dok je Arsiću na kraju pripalo 72,81 odsto.

U sporazumu piše i da “na osnovu inicijalnih razgovora (ne navodi se kojih) Opštini Tivat pripada pijaca u novoizgrađenom objektu.

U krivičnoj prijavi se posebno apostrofira da po obračunu neto-površina iz glavnog projekta, ispada da novi objekat ima ukupno 11.603,8 kvadrata, te da kada se od toga oduzmu garaže za ukupno 118 automobila, ostaje 7.931,6 kvadrata neto-površine koju je trebalo raspodijeliti. Upravo na površinama iz glavmog projektra, rađen je i obračun komunalija za zgradu u ukupnom iznosu od 804.086 eura koje je Opština Tivat, pored svojeg zemljišta, uložila kao učešće u ovom kontroverznom poslu.

”Bruto građevinska površina objekta iz glavnog projekta je 13.332,3 kvadrata, a u idejnom rješenju na koje je saglasnost dao glavni državni arhitekta navodi se da je maksimalna bruto-gađevinska površina 9.168 kvadrata bez garaže, ili 12.725 kvadrata sa garažom. Iz navedenog proizilazi da nije jasno kako se dioba radila na neto-površinu od 6.942 kvadrata”, piše u krivičnoj prijavi koju je podnijela Opština Tivat.

Napominje se da prema mišljenju Službe interne revizije Opštine Tivat koja je preliminarno pregledala papire vezane za ovaj kontroverzni posao bivše gradske uprave sa Saulačićem i Arsićem, stoji i da je “neophodno utvrditi da li je Opština prenijela dio svog suvlasničkog dijela na zemljištu saugovaraču Arsiću i ukoliko jeste, ima li za to saglasnost Vlade”.

Bonus video: