Tužilački savjet bira ko će goniti tužioce

Tužiteljke Danka Ivanović Đerić i Tanja Nišavić predlozi Vrhovnog državnog tužilaštva za novog disciplinskog tužioca i zamjenika, čeka se predlog Ministarstva pravde

11998 pregleda 47 reakcija 2 komentar(a)
Sa jedne od ranijih sjednica Tužilačkog savjeta, Foto: Luka Zekovic
Sa jedne od ranijih sjednica Tužilačkog savjeta, Foto: Luka Zekovic

Tužiteljka Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Danka Ivanović Đerić predložena je za novog disciplinskog tužioca, a tužiteljka Višeg državnog tužilaštva iz Bijelog Polja Tanja Nišavić za njenu zamjenica za vođenje disciplinskih prekršaja u tužilačkom sistemu, saznaju “Vijesti”.

Tužiteljke Ivanović Đerić i Nišavić izabrane su kao predlozi iz reda tužilačke organizacije na jučerašnjoj sjednici Vrhovnog državnog tužilaštva, a njihova imena biće danas saopštena članovima Tužilačkog savjeta.

Na stolu TS-a trebalo bi danas da se nađu i predlozi za disciplinskog tužioca i zamjenika, koje je dužan da prema izmijenjenom članu 112 stav 3 Zakona o državnom tužilaštvu, dostavi ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava, odnosno sada aktuelni rukovodilac tog ministarstva premijer Zdravko Krivokapić.

TS ne može birati disciplinskog tužioca ni zamjenika ukoliko nema sve predloge, ali kako rok za izbor ističe 21. februara, onda je jasno da se taj posao mora završiti najkasnije u ponedjeljak.

Tužilački savjet - disciplinskog tužioca i zamjenika bira na dvije godine, a njihova zakonska dužnost je da vode istragu nakon podnijetih predloga za utvrđivanje disciplinske odgovornosti i da zastupaju optužni akt u postupcima utvrđivanja disciplinske odgovornosti za lakše ili teže prestupe tužilaca.

Nastavljaju stari konkurs?

Prema predloženom planu sjednice, koji je dostavila nova vršiteljka dužnosti VDT-a i predsjednica Tužilačkog savjeta Maja Jovanović, to tijelo bi danas, najvjerovatnije, trebalo da nastavi i izbor po javnom oglasu iz 2021. godine za rukovodioca Osnovnog državnog tužioca u Podgorici.

Međutim, članovi TS-a vjerovatno će osporiti mogućnost da nastave izbor šefa ODT-a Podgorica na osnovu starog konkursa od 30. januara 2021. godine, jer je 12. juna prošle godine stupio na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o državnom tužilaštvu, kojim je propisano da će “se po sili Zakona obustaviti svi postupci izbora”...

Na oglas bivšeg saziva TS-a, za šefa najvećeg tužilaštva u državi prijavili su se tužioci Nikola Boričić i aktuelni rukovodilac ODT Cetinje Duško Milanović, ali kako TS mjesecima nije mogao da obavi intervju sa Boričićem (zbog dužeg liječenja od korone), izbor nije okončan do 11. juna 2021. kada je stupio na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o državnom tužilaštvu.

Izbor za šefa ODT-a Podgorica jedini je posao koji bivši saziv TS-a nije odradio prije nego im je prekinut mandat 5. avgusta 2021. godine, a upućeni su tada tvrdili, da je to tijelo i prije završne faze izbora tada prednost dalo Milanoviću, zbog čega je on, da bi napredovao u tužilačkoj organizaciji, tokom februara podnio i ostavku u TS-u.

TS prema predloženom dnevnom redu, danas bi trebalo da konstatuje ocjene programa rada za Milanovića i Boričića, koji su dobili krajem jula prošle godine (obojica ocijenjena sa maksimalnih 40 bodova), a potom u roku od 8 dana da zakažu intervju sa kandidatima...

Upućeni tvrde da je najrealnija opcija da se taj konkurs zaustavi, a da novi TS potom zakaže novi konkurs za rukovodioca ODT Podgorica, čija fotelja je u v.d. mandatu od aprila 2019. godine.

Boričić je godinu bio zamjenik rukovodioca ODT-a Podgorica, a pred Novu godinu odlukom rukovoditeljke Višeg državnog tužilaštva Lepe Medenice na njegovo mjesto je postavljen Armin Selmanović, ali sporno je što novi zamjenik nije izabran glasovima tužilaca iz ODT-a Podgorica.

Na spisku za penziju 11 tužilaca

Tužilački savjet uskoro bi trebalo da donese odluku o prestanku funkcije tužiocima, zbog ostvarivanja prava za odlazak u starosnu penziju - (66 godina muškarci, 64 godine žene), kao i onima koji su napunili 64 godine života i najmanje 15 godina staža osiguranja i tužiocima koji su navršili 61 godinu života i 40 godina staža osiguranja. Tužilački savjet treba da konstatuje i prestanak funkcije tužiocima koji imaju tu normu po osnovu staža osiguranja sa uvećanim trajanjem.

Na spisku od 11 tužilaca, koji su ispunili uslove, su glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, tužiteljke Rada Ćuković, Vesna Jovićević, Suzana Milić, Olivera Ražnatović, Milica Rmandić, Božidarka Gačević, Feriha Muratović...

Bivši saziv TS-a je zauzeo stav u junu prošle godine da se nijesu stekli uslovi da konstatuju prekid funkcije pukom primjenom tumačenja odredaba čl. 17 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kojima se propisuje niža starosna granica za starosnu penziju za žene (64 godine života) u odnosu na muškarce (66 godina života), te da to nije “osnov za imperativni prestanak funkcije tužioca”, jer bi takvo tumačenje predstavljalo kršenje Ustavom proklamovanog prava na rad, načela stalnosti tužilačke funkcije, kao i principa zabrane svake neposredne ili posredne diskriminacije”.

Bonus video: