ANB ćuti o tajnama, Spajić se ne bavi njima

Reakcije na Lakovićeve tvrdnje o navodnoj ugroženosti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića

45958 pregleda 108 reakcija 69 komentar(a)
Informacije o tome šta je ANB preduzeo označene stepenom tajnosti: Sekulović, Vukšić i Abazović, Foto: Boris Pejović
Informacije o tome šta je ANB preduzeo označene stepenom tajnosti: Sekulović, Vukšić i Abazović, Foto: Boris Pejović

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić saopštio je da nije uključen u nikakve “operativne veze”, poručivši da je to domen isključivo Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) i policije.

To je saopštio odgovarajući Vijestima, nakon što je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović pozvao njega, premijera Zdravka Krivkapića i savjetnika šefa Vlade za bezbjednost Voja Lakovića - da odgovore “ko im je operativna veza” iz druge države koja traži tajne podatke ANB-a o navodnom ugrožavanju bezbjednosti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

”Odgovornost za stanje u bezbjednosnom sektoru i za urušavanje, koje konstatuje potpredsjednik Vlade koji je koordinator tog sektora, nije nadležnost resora na čijem sam čelu. Nijesam uključen u nikakve ‘operativne veze’, što je domen isključivo ANB i policije. Neka potpredsjednik Abazović objasni građanima šta je tačno mislio”, kazao je Spajić, ocijenivši da Vijesti nastavljaju kampanju protiv njega.

Obavještajni saradnik premijerovog savjetnika za bezbjednost Lakovića, tražio je od njega da sazna ko iz okruženja Đukanovića navodno pokušava da ugrozi bezbjednost njegovog srpskog kolege Vučića.

To piše u dokumentu koji je Laković prije nekoliko mjeseci poslao šefu ovdašnje tajne službe Dejanu Vukšiću, a u koji su “Vijesti” imale uvid.

Vukšić je juče objasnio da su informacije o tome šta su preduzeli nakon takve informacije označene stepenom tajnosti.

”Aktivnosti Agencije za nacionalnu bezbjednost, koje se preduzimaju u cilju provjeravanja ili produbljivanja saznanja koje su prethodno eventualno dostavljene Agenciji, označene su odgovarajućim stepenom tajnosti, shodno Zakonu o tajnosti podataka. Razumjećete, da i pored želje da Agencija u što je moguće većoj mjeri bude otvorena prema građanima, ne možemo i ne smijemo pritom zanemariti zakonska ograničenja, jer bismo iznošenjem tajnog podatka ušli u zonu krivične odgovornosti”, kazao je Vukšić.

Vukšić
Vukšićfoto: Boris Pejović

Šef tajne službe istakao je da se sva saznanja koja se dostave Agenciji, bilo da dolaze od državnih službenika ili drugih, a za koje se procijeni da mogu biti od značaja za nacionalnu bezbjednost ili mogu biti korisna drugim državnim organima, tretiraju na odgovarajući način:

”U skladu sa unutrašnjim procedurama i pravilima, te u krajnjem Zakonom o Agenciji za nacionalnu bezbjednost”, rekao je.

Krivokapić nije odgovorio na pitanja Vijesti o tom slučaju, ali ni komentarisao optužbe Abazovića.

Na pitanja ni juče nije odgovorio njegov savjetnik za bezbjednost, kojeg su Vijesti još u nedjelju veče pitale ko je njegova “operativna veza” koja je tražila informacije o navodnom ugrožavanju bezbjednosti predsjednika Srbije.

Bivši policijski funkcioner prije par mjeseci obavijestio je Vukšića da ga je njegova operativna veza zamolila da sazna koje osobe angažuje “sistem” predsjednika Mila Đukanovića, preko Kosova, da ugroze Vučića.

”Od moje operativne veze dobio sam informaciju, u obliku molbe, da pokušam saznati koja lica angažuje ‘sistem’ predsjednika Mila Đukanovića, preko Kosova, da bi se ugrozila bezbjednost predsjednika Srbije Aleksandra Vučića... O svemu navedenom od moje strane je upoznat i premijer. Informacija se dostavlja vama na dalje postupanje”, napisao je Laković u dokumentu nazvanom “Informacija”.

Prema informacijama Vijesti, Laković je dva puta slao istu informaciju šefu tajne policije, s tim što je u prvobitnoj verziji bilo napisano i ime njegove navodne operativne veze.

Povezani članci

15. Februar 2022.

Lakovićeva „veza”, ANB, Milo i Vučić...

Prema riječima sagovornika Vijesti, nakon sugestije iz Agencije za nacionalnu bezbjednost, Laković je poslao drugi dokument identične sadržine po svim stavkama, ali bez imena svog saradnika, dugogodišnjeg pripadnika bezbjednosnih službi jedne države iz okruženja.

Osim šture informacije da ga je operativna veza zamolila da sazna ko iz “sistema Đukanovića” pokušava da ugrozi Vučića, Laković nije napisao nijedan detalj o tome.

U ostalom dijelu, tekst se odnosi na dva druga događaja, koji sa informacijom upisanom pod rednim brojem dva, nemaju veze.

Laković: Abazović je ugrozio moju i bezbjednost moje porodice

Laković je juče poslao reagovanje u kojem navodi da je Abazović ugrozio njegovu i bezbjednost njegove porodice.

”Moram istaći da sam zatečen izjavom potpredsjednika Vlade dr Dritana Abazovića, koja ide u smjeru da koordinator svih bezbjednosnih službi u Crnoj Gori, sa novinarkom ‘Vijesti’, utvrđuje postojanje određenih tajnih dokumenata i njihov navodni sadržaj javno komentariše.

Povezani članci

15. Februar 2022.

Laković: Abazović ugrozio mene i moju porodicu

Javno prozivanje potpredsjednika Vlade... da se profesionalci iz bezbjednosnog sektora oglašavaju po dnevnim novinama i komentarišu navodne detalje iz dokumenata koji su povjerljivi i tajni, doživljavam kao izraz državničke nezrelosti, neodgovornosti i neprofesionalizma, sa vrlo štetnim dejstvom po sektor bezbjednosti i profesionalce koji rade u okviru njega.

Obavještavam javnost da će, ukoliko se bilo šta dogodi meni ili mojoj porodici, direktan krivac biti potpredsjednik Vlade dr Dritan Abazović, koji je svojom, držim, neodgovornom i nepromišljenom izjavom, ugrozio moju i bezbjednost moje porodice”, navodi u saopštenju Laković.

Bonus video: