Bivšoj sutkinji tri godine zatvora

Zorica Novaković prvostepenom presudom obavezana i da vrati sav novac od lažnih troškova

24403 pregleda 7 komentar(a)
Novaković ispred suda (arhiva), Foto: Jadranka Ćetković
Novaković ispred suda (arhiva), Foto: Jadranka Ćetković

Bivša sutkinja Osnovnog suda u Pljevljima, advokatica Zorica Novaković, osuđena je u bjelopoljskom Osnovnom sudu na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od tri godine, za produženo krivično djelo - prevara i produženo krivično djelo - falsifikovanje isprave.

Istom odlukom obavezana je na vraćanje protivpravno stečene imovinske koristi izvršenjem pomenutih krivičnih djela.

Prema optužnom predlogu, Novaković je od 2013. do 2017. godine naplatila lažne troškove države u više od 20 predmeta, pri čemu je nezakonito pribavila imovinsku korist u iznosu od oko 160.000 eura...

Nije priznala djelo koje joj je stavljeno na teret.

Prema optužnici, ona je javnim izvršiteljima sa područja Pljevalja, uz upotrebu falsifikovanih punomoćja, podnosila više predloga za izvršenje presuda u kojima je dužnik država.

Tereti se da je u periodu od 2013. do 2017. godine, u namjeri da sebi pribavi imovinsku korist, lažno prikazivala da nisu pravosnažne i izvršne sudske presude i rješenja Osnovnog suda u Pljevljima, koje su već jednom pravosnažno izvršene...

”Pa je kao advokat i punomoćnik izvršnih povjerilaca podnosila nove predloge za dozvolu izvršenja javnim izvršiteljima u Pljevljima i Osnovnom sudu u Podgorici. Advokatica je napravila lažne isprave - punomćja u kojima je navela da je kao advokat ovlašćena da zastupa izvršne povjerioce - vlastodavce, te da od protivne strane primi novčane iznose u njihovu korist, potpisujući lično u njihovo ime, u namjeri da lažne isprave prikaže kao prave”, navodi se u opužnici.

Dodaje se da je, potom, lažne isprave i punomoćja i upotrijebila kao prava, prilažući ih uz ponovno podnesene prijave za dozvolu izvšenja, dovodeći u zabludu javne izvršitelje i izvršne sudije Osnovnog suda u Podgorici.

Bonus video: