Radite li za vezu ili veza za Vas?

​​​​​Potpredsjednik Vlade poručio je premijerovom savjetniku za bezbjednost da neće dozvoliti da nacionalne interese Crne Gore ugroze “paraobavještajne strukture i strani plaćenici”. Koordinator službi bezbjednosti tvrdi da Laković ne mora da brine za bezbjednost i da će ga zaštititi sistem, na čijem je urušavanju radio

44294 pregleda 534 reakcija 226 komentar(a)
Pitaćemo svakog dana: Abazović, Foto: Savo Prelević
Pitaćemo svakog dana: Abazović, Foto: Savo Prelević

​​​​​Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović poručio je savjetniku za bezbjednost šefa Vlade Voju Lakoviću, da nikada neće dozvoliti da nacionalne interese Crne Gore ugroze “paraobavještajne strukture i strani plaćenici”, pozivajući ga još jednom da saopšti ko je njegova operativna veza.

Abazović je to rekao upitan da prokomentariše Lakovićeve optužbe da ugrožava njegovu i bezbjednost njegove porodice.

”Drago mi je da se kolega Laković oglasio, pa makar i ovako nesuvislim saopštenjem. Ovo je sasvim dovoljno da se izvuku određeni zaključci, ali i postave pitanja koja su svakako interesantna crnogorskoj javnosti. Gospodine Lakoviću, s obzirom na to da ste Vi pisali dopis, valjda bi trebalo da znate kojim stepenom tajnosti je označen, a ne da meni spočitavate državničku nezrelost, neodgovornost, neprofesionalizam i odavanje povjerljivih dokumenata. Vi ste vjerovatno posljednja osoba koja može tako nešto da insinuira na moj račun”, poručio je koordinator bezbjednosnog sektora Lakoviću.

Obavještajni saradnik premijerovog savjetnika za bezbjednost Voja Lakovića, tražio je od njega da sazna ko iz okruženja predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića navodno pokušava da ugrozi bezbjednost njegovog srpskog kolege Aleksandra Vučića.

To piše u dokumentu koji je Laković prije nekoliko mjeseci poslao šefu ovdašnje tajne službe Dejanu Vukšiću, a u koji su “Vijesti” imale uvid.

Bivši policijski funkcioner, kako se navodi, tada Vukšića obavještava da ga je njegova operativna veza zamolila da sazna koje osobe angažuje ‘sistem’ predsjednika Đukanovića, preko Kosova, da ugroze Vučića. Abazović je potvrdio za Vijesti autentičnost tog dokumenta, a potom pozvao Lakovića, premijera Zdravka Krivkapića i ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića da odgovore “ko im je operativna veza” iz druge države koja traži tajne podatke ANB-a o navodnom ugrožavanju bezbjednosti predsjednika Srbije.

Laković ga je potom optužio za ugrožavanje bezbjednosti, Spajić je kazao da nije nadležan za bezbjednosni sektor, a Vukšić da su svi podaci koji dobiju tajni.

Krivokapić danima ne odgovara na pitanja o tom slučaju.

URUŠAVALI STE SLUŽBE BEZBJEDNOSTI

Abazović je istakao da Krivokapićev savjetnik za bezbjednost, bez obzira na bombastično saopštenje u kom ga optužuje da će biti krivac ukoliko se bilo šta dogodi njemu ili njegovoj porodici, ipak prećutao odgovore na nekoliko krucijalnih pitanja.

”Stoga dozvolite da ih opet postavim, a postavljaću ih ako treba svakog dana dok crnogorska javnost, ali i međunarodna zajednica, ne dobije odgovor od Vas, Zdravka Krivokapića, Dejana Vukšića i Milojka Spajića.

Da li ste, gospodine Lakoviću, dobili molbu od Vaše operativne veze da saznate koja lica angažuje predsjednik jedne države da počini krivično djelo na štetu predsjednika druge?

Da li Vam je operativna veza potkrijepila svoje tvrdnje dokazima? Ili ste toliko blisko sarađivali da joj vjerujete bezuslovno? Da li ste Agenciju za nacionalnu bezbjednost informisali o ovom slučaju?

Da li ste predočili profesionalcima iz Agencije ko je Vaša operativna veza i ako jeste kako su reagovali na to saznanje? Dozvolite da Vas pitam onako laički, ukoliko je to Vaša operativna veza, zašto ona od Vas traži da provjerite određene informacije, zar ne bi trebalo da je obratno? Ili ste ipak Vi njegova operativna veza?

Na osnovu čega ste preporucili Zorana Olujića, bivšeg pripadnika borbene grupe zloglasne Legijine (Milorad Ulemek prim. aut) Jedinice za specijalne operacije za vozača u našem Generalnom konzulatu u Sremskim Karlovcima?

I za kraj mog obraćanja Vama gospodine Lakoviću, ne brinite za Vašu i bezbjednost Vaše porodice. Sistem i službe bezbjednosti, na čijem ste urušavanju svojski radili u prethodnom periodu, tu su da zaštite sve građane Crne Gore, pa i Vas i Vašu porodicu”, kazao je Abazović.

ZA VUKŠIĆA BROJNA PITANJA

Šefu tajne službe Vukšiću, poručio je da mu je drago da čuje da poštuje zakonska ograničenja, dodajući da se nada da će tako i ostati dok god bude na toj funkciji.

Ipak, i za njega je imao nekoliko pitanja:

”Možete li objasniti crnogorskoj javnosti kakva je procedura Agencije kada dobije zahtjev od savjetnika za bezbjednost predsjednika Vlade Crne Gore da se provjere informacije po zahtjevu operativne veze, u najblažu ruku rečeno sumnjive prošlosti? Da li vas je Laković upoznao sa identitetom operativne veze? Jeste li odbili da postupite po zahtjevu savjetnika Lakovića ili ste pokrenuli aktivnosti unutar Agencije?”, pitao je Abazović. On je saopštio i da ima brojna pitanja za Vukšića, na koja će kad tad morati da se daju odgovori.

”U međuvremenu, pozivam Vas da javno odgovorite na sada postavljena pitanja”, kazao je on.

Kad traži smjene, bezbjednosni sektor je i Spajićeva nadležnost

Komentarišući odgovor ministra finansija, koji je za Vijesti kazao da nije uključen ni u kakve “operativne veze” i da bezbjednosni sektor nije njegova nadležnost, Abazović je pitao Spajića “zar zbilja misli da crnogorska javnost ima tako slabo pamćenje”...

”Treba li podsjećati na njegovu ulogu kada je u pitanju pokušaj smjene čelnih ljudi bezbjednosnog sektora? Kaže da nije njegova nadležnost bezbjednosni sektor, a tražio je smjenu ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića i direktora Uprave policije Zorana Brđanina. Je li to bila njegova nadležnost? Je li njegova nadležnost da kao ministar finansija i socijalnog staranja prisustvuje sastanku u zgradi Vlade, u noći pred ustoličenje mitropolita Joanikija? Ili na sami dan ustoličenja? Vjerujem da smo tih dana razgovarali o bezbjednosnoj situaciji u Crnoj Gori, a ne o budžetu ili programu Evropa sad. Da podsjetim, ministar Spajić je, mimo svake međunarodne prakse član Vijeća za nacionalnu bezbjednost - što govori o neistinama ministra da nema veze sa bezbjednosnim sektorom. Za kraj, mozda bi njegov zaštitnik Zdravko Krivokapić mogao dati odgovor na sljedeće pitanje - da li ste upoznali ministra Spajića sa informacijom koju Vam je dostavio savjetnik Laković? Nastavićemo svakog dana da pitamo - ko je vaša operativna veza? Pokušaj kompromitacije crnogorske nacionalne bezbjednosti URA i ja nećemo dozvoliti. To je obećanje koje smo dali i koje ćemo ispuniti”, zaključio je Abazović.

Bonus video: