Katnić vaga da li će tužiti državu

Dojučerašnji glavni specijalni tužilac traži da mu isplate penziju “ovi što tvrde da je za nju ispunio uslove”

15945 pregleda 159 reakcija 17 komentar(a)
Katnić, Foto: Boris Pejović
Katnić, Foto: Boris Pejović

Ovi što su utvrdili da sam stekao uslove za penziju, neka mi sada i istu isplate.

To je za “Vijesti” juče rekao Milivoje Katnić kome je odlukom Tužilačkog savjeta prestao mandat na čelu Specijalnog državnog tužilaštva, jer je stekao uslove za starosnu penziju.

Dojučerašnji glavni specijalni tužilac najavio je da će najprije od Fonda PIO tražiti podatke kojima su navodno utvrdili da je stekao uslov za penziju.

Dodao je da će nakon toga odlučiti što će da radi, pa i da li će podnijetu tužbu zbog prislinog penzionisanja.

”A, nešto se mora raditi”, poručio je.

Katnić je nakon 2.432 dana provedena na funkciji glavnog specijalnog tužioca prekinut mandat, ali prema zakonu može obavljati druge poslove u toj ili drugoj instituciji.

Bivši vojni kadar i dugogodišnji sudija Apelacionog suda na funkciju GST-a izabran je 23. juna 2015. godine, a od 26. juna 2020. godine trošio je drugi mandat na čelu Specijalnog državnog tužilaštva.

Prekid funkcije konstatovan mu je na osnovu dopisa Fonda PIO, koji je u obavještenju naveo da je “stekao uslove za starosnu penziju jer ima 41 godinu i 4 mjeseca staža”...

Glasovima članova TS-a - vršiteljke dužnosti VDT-a Maje Jovanović, tužilaca Tatjane Begović i Nikole Samardžića, kao i predstavnika uglednih pravnika Borivoja Đukanovića, Filipa Jovovića, Miloša Vuksanovića, te člana iz reda NVO Steva Muka i Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava Andreja Milovića - okončana je era prvog crnogorskog GST-a.

Član TS-a Siniša Gazivoda, da bi, kako je rekao, “relaksirao Katnića i njegovu sumnju u osvetu”, bio je saglasan sa zahtjevom GST-a da se izuzme tokom odluke o njegovoj profesionalnoj sudbini, što je kasnije i uvažila vršiteljka dužnosti VDT-a Maja Jovanović.

Da se Katniću ne prekine mandat glasale su tužiteljke Sanja Jovićević i Đurđina Nina Ivanović, koje su tokom četvorosatne sjednice TS-a, pojašnjavale da je Zakon o izmjenama Zakona PIO diskriminatoran i da bi prvo trebalo da se sačeka okončanje Upravnog spora koji se vodi oko beneficiranog staža tokom Katnićeve vojne službe, pa tek da se onda donese odluka o konstatovanju prekida funkcije.

Knežević: Stiže ruka pravde

Optuženi bankar Duško Knežević saopštio je da je Tužilački savjet odradio najvažniji posao, a potom uz salve uvreda na Katnićev račun, napisao da je on bio “glavni izvođač radova u kriminalnom klanu Mila Đukanovića”.

”Zato očekujem da tek umirovljenog specijalnog tužioca Milivoja Katnića stigne ruka pravde i bude procesuiran zbog bezbroj učinjenih zloupotreba položaja i sramnih postupaka u SDT, što je nanijelo veliku ljagu Crnoj Gori. Nadam se da će pravda zakucati i na vrata vođe klana Mila Đukanovića, a ne da mu se dozvoli miran odlazak u penziju”, piše u Katnićevom saopštenju.

Katnića je optužio da je štitio farmaceutsku i narko-mafiju.

”Više od tri godine svjedok sam brutalne represije Milivoja Katnića, kao dosljednog izvršioca naloga predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića. Politička montaža specijalnog tužioca počela je hapšenjem vozača Atlas grupe, u jesen 2017. godine, zbog navodnog ‘pranja novca’ (isti vozači su poslije dvije godine oslobođeni svake odgovornosti). Progon protiv mene je započeo poslije mog kategoričkog odbijanja njegove ponude da lažno svjedočim da je novac bio za Demokratski front u slučaju ‘državni udar’, a zauzvrat će odustati od vođenja procesa protiv mene. A odlično je znao da novac ide DPS-u, kao redovan reket uoči izbora. Predosjetio sam da mi se sprema žestok politički odstrel i paklen plan kriminalizovane vlasti da mi se preko njihovog poslušnika Milivoja Katnića ‘spakuju’ optužnice zbog više izmišljenih krivičnih djela, uz neskrivene namjere da mi se nezakonito otme imovina, sklonio sam se u Londonu”, saopštio je Knežević.

On tvrdi da su direktni naručioci njegovog progona “Milo Đukanović i njegov brat Aco, i kriminalizovane strukture oko njih”.

”Pokrenuli su svoju hobotnicu i preko specijalnog tužioca, privrednog suda i centralne banke uništili Atlas grupu, mene proglasili kriminalcem, kako bi se domogli imovine koju sam stvarao 30 godina. Uništili su dvije banke, sve u cilju da ojačaju svoje carstvo i preko kriminalnih klanova preuzmu vrijednu imovinu Atlas grupe. Milivoje Katnić, na funkciji Milovog ‘specijalnog tužioca’, iskonstruisao je najapsurdnije optužbe protiv mene”...

Najavio krivične prijave

Katnić je juče pisao direktoru Fonda za penzijsko i invalidsko osigiranje Ranku Aligrudiću, pojasnivši da je iz sredstava informisanja obaviješten da je upravo ta institucija Tužilačkom savjetu 16. i 17. februara dostavila akte iz kojih proizilazi da je Fond kumulativno obradio staž osiguranja i staž osiguranja sa uvećanim trajanjem:

”Za period dok sam obavljao poslove u civilstvu i dok sam bio aktivno vojno lice, te da su mi u skladu sa tada važećim propisima uplaćeni porezi i doprinosi za navedene periode, to Vam se ovim putem obraćam da mi u roku od 3 dana od dana dobijanja ovog akta, a najkasnije do 28.02.2022. godine (zbog ostvarivanja prava na starosnu penziju) dostavite taksativan prikaz po godinama za vremenski period od 01.09.1985-17.02.2022. godine slijedećih podataka - koliko imam efektivnog staža osiguranja (napominjem staža osiguranja, ne penzijskog staža), koliko imam staža osiguranja uvećanog trajanja (po godinama i stepenima uvećanja), iznose uplaćenih poreza i doprinosa za efektivni staž osiguranja (po godinama), iznose uplaćenih poreza i doprinosa za staž osiguranja sa uvećanim trajanjem (pojedinačno po godinama i pojedinačno po stepenima uvećanja 12/14, 12/15, 12/16)”, piše u pismu.

Katnić je napomenuo da je prilikom dostavljanja tih podataka neophodno postupati u skladu sa uvjerenjem iz juna 2021. godine, ukidnim razlozima iz rješenja Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

”U suprotnom (ću) smatrati da ste dostavljanjem predmetnih akata Tužilačkom savjetu Vi i Vaši zaposleni obradom podataka za koji niste nadležni, te dostavljanjem podataka iz upravnog postupka koji je u toku, zloupotrijebili službeni položaj, čime bi se meni direktno nanijela šteta, zbog čega bih bio prinuđen da protiv Vas i Vaših službenika podnesem krivične prijave nadležnom državnom tužilaštvu”, poručio je Katnić.

HRA: Sporna pitanja regulisati zakonom

Ukoliko su tačne informacije medija da rješenje za bivšeg glavnog specijalnog tužioca u upravnom postupku nije bilo konačno, Tužilački savjet bi trebalo da prekine postupak dok se na potpun način ne utvrdi činjenično stanje.

To su saopštili iz NVO Akcija za ljudska prava (HRA), dodajući da Sudski i Tužilački savjet ne bi trebalo da odlučuju ako prethodna pitanja nisu konačno riješena u upravnom postupku, odnosno sudskom sporu.

”Takvu obavezu urgentno treba propisati zakonom, kao i hitnost odlučivanja u upravnom sporu protiv odluka Sudskog i Tužilačkog savjeta”.

Bonus video: