Dvoje zaposlenih “skinulo” 14 miliona, oštećeno 200 klijenata?

Uprava Crnogorske komercijalne banke podnijela je krivičnu prijavu protiv dvoje zaposlenih, slučaj navodne pljačke zadužio zamjenik SDT-a. Iz CKB istakli da će “svaka utvrđena šteta pričinjena klijentima biti u potpunosti nadoknađena”

119193 pregleda 781 reakcija 237 komentar(a)
Kontrolom poslovanja uočili moguće zloupotrebe, Foto: Boris Pejović
Kontrolom poslovanja uočili moguće zloupotrebe, Foto: Boris Pejović

Uprava Crnogorske komercijalne banke (CKB) podnijela je krivičnu prijavu Upravi policije i Specijalnom državnom tužilaštvu u kojoj su naveli sumnje da su dvoje zaposlenih u dužem vremenskom periodu, zloupotrebom službenog položaja u privrednom poslovanju, prisvojili 14 miliona eura koje su “skinuli” sa računa oko 200 klijenata.

”Vjestima” je potvrđeno da je CKB prijavu poslala u subotu poštom i da je slučaj navodne milionske pljačke unutar banke zadužio zamjenik glavnog specijalnog državnog tužioca Saša Čađenović, koji je formirao predmet. Očekuje se da Čađenović krene sa saslušanjima osumnjičenih službenika banke i provjerom dokumentacije i sistema.

Iz CKB saopštili su sinoć da su kontrolom poslovanja uočili moguću zloupotrebu službenog položaja od strane dijela zaposlenih, kojom je došlo do ugrožavanja interesa skoro 200 klijenata.

“Kao rezultat ranije pokrenute sveobuhvatne kontrole poslovanja, uočili smo moguću zloupotrebu službenog položaja u privrednom poslovanju od strane dijela zaposlenih. Usljed pomenutih aktivnosti, konstatovali smo da je došlo do ugrožavanja interesa za približno 200 naših klijenata. Započeli smo i nastavljamo da lično kontaktiramo sa svim klijentima kojima su ugroženi interesi, informišući ih o utvrđenim činjenicama”.

U saopštenju je naglašeno da će “svaka utvrđena šteta pričinjena klijentima biti u potpunosti nadoknađena”.

Naveli su da su o navedenim saznanjima obavijestili nadležne institucije sa kojima intenzivno sarađuju.

Tokom vikenda su, kako navode, Upravi policije i Specijalnom državnom tužilaštvu podnijeli dodatne krivične prijave zbog moguće zloupotrebe službenog položaja u privrednom poslovanju.

“Kao članica OTP grupe i najveća banka na crnogorskom tržištu, koristimo sve neophodne resurse da trenutnu situaciju razriješimo u najboljem interesu klijenata. Zbog poštovanja postupka koji sprovode nadležne institucije, uzdržaćemo se od daljeg komuniciranja pojedinosti u vezi sa pomenutim slučajem”.

Milionska pljačka unutar sistema banke uočena je nakon što je klijent uočio nepravilnosti nakon čega se krenulo u provjere.

Bonus video: