Duška Kneževića saslušavaju u Londonu povodom zahtjeva Crne Gore za ekstradiciju

"Očekujemo da će zahtjev za ekstradiciju biti odbijen", izjavio je advokat Đukanović

28729 pregleda 42 reakcija 9 komentar(a)
Knežević, Foto: Srdan Kosović
Knežević, Foto: Srdan Kosović

Suđenje Dušku D. Kneževiću u predmetu “Aerodromi“ , optuženom da je izvršio krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju putem podstrekavanja, odloženo je danas u Višem sudu u Podgorici.

Branilac okrivljenog Kneževića, advokat Zdravko Đukanović, izjavio je "Vijestima" da je suđenje odloženo za osmi septembar.

"Duško Knežević će biti saslušavan od 25. do 30. juna u Londonu", pred državnim organima Velike Britanije povodom zahtjeva Crne Gore za ekstradiciju. Bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić je protiv Kneževića podnio veliki broj prijava a posebno od momenta kada je Interpol ukinuo sve potjernice prije godinu i po dana. Pa je to razlog zašto će saslušanje trajati pet dana. Katnić je to radio mimo redovne tužilačke procedure. Očekujemo da će zahtjev za ekstradiciju biti odbijen", izjavio je advokat Đukanović.

Specijalna tužiteljka Lidija Vukčević podigla je optužnicu protiv bivših rukovodilaca „Atlas banke“ Duška Kneževića, Marka Nikolića i Dijane Zečević, te pravnog lica “Atlas banka”.

Okrivljeni su, prema optužnici, oštetili “Aerodrome Crne Gore” za tri miliona eura, a korist pribavili “Atlas banci” u istom iznosu, jer nijesu vratili depozit od tri miliona eura, nakon što je istekao rok oročenja. Optužnca je podignuta protiv bivšeg vlasnika “Atlas banke” Duška Kneževića, te protiv bivšeg izvršnog direktora Atlas banke Marka Nikolića i direktorke sektora platnog prometa u ovoj banci Dijane Zečević, zbog sumnje u malverzacije kojima je državna kompanija JP Aerodromi Crne Gore oštećena za 3.000.000 eura.

U optužnici se nalazi i pravno lice “Atlas banka” koje je nezakonitim poslovanjem Kneževića, Nikolića i Zečević steklo protivpravnu imovinsku korist od tri miliona. Prema navodima Specijalnog tužilaštva, bivši vlasnik Atlas banke Duško Knežević tereti se da je svoje službenike Nikolića i Zečević podstrekavao na zloupotrebu položaja u privrednom poslovanju, odnosno da prisvoje novčana sredstva JP Aerodromi nakon isteka oročenja depozita.

“Iz odbrane okrivljenih Nikolića i Zečević, te iskaza svjedoka Danila Orlandića, Vesne Ječmenice i Milice Ivanović, nesporno proizilazi da je rok oročenja predmetnog depozita istekao 11. avgusta 2018. godine, i da je oštećeno preduzeće “Aerodromi Crne Gore” u više navrata zahtijevalo i davalo instrukcije da se navedena novčana sredstva u iznosu od 3.000.000, 00 eura, nakon isteka roka oročenja, vrate na transakcioni račun oštećenog preduzeća. Ali, do toga nije došlo”, navodi tužilac u obrazloženju optužnice.

Bonus video: