„Stalno mi je pred očima i molim ga za oproštaj”

Sudjenje okrivljenima za ubistvo Stefana Šarovica juče počelo u Višem sudu u Podgorici. Nastavlja se 28. februara saslušanjem svjedoka

21230 pregleda 0 komentar(a)
Hapšenje Ivovića (arhiva), Foto: Screenshot
Hapšenje Ivovića (arhiva), Foto: Screenshot

Više bih volio da je Stefan živ, a ja mrtav. Uveče kad zaspim, stalno mi je Stefan pred očima i molim ga za oproštaj.

To je juče u podgoričkom Višem sudu izjavio Nikola Ivović koji je sa Dušanom Šiljom optužen za ubistvo Stefana Šarovića, 6. juna 2019. godine u Đenovićima.

Okrivljeni su iznijeli odbranu pred sudom i odgovarali na pitanja branioca, advokata Danila Mićovića. Objasnili su kako je došlo do momenta kada je pucano na Šarovića.

Ivović je pred krivičnim vijećem sudije Vesne Moštrokol ispričao da se dogovorio da proda Šaroviću nekoliko komada pištolja “duga devetka”.

”Ja sam donio ruksak, dodao mu i rekao da pogleda oružje, da me isplati i da palimo. Šarović je odložio ruksak, što mi je bilo čudno, a potom me opsovao: ‘Ajde, sad ću da isplatim tebe i tvog smrdljivog Bosanca (Šilj Dušana), palite odavde da vam ne bi j...o m..er’. Šarović je potegao pištolj i repetirao ga. Bio sam zbunjen i šokiran. Nisam imao šta drugo nego sam sa obje ruke skočio na njega da mu otmem pištolj. Uspio sam u tome i putem poluge uzeo mu pištolj. Otišao sam dva-tri koraka unazad, a on je krenuo ka meni. Bio sam razjaren da je Stefan uperio pištolj u mene. U tom bijesu, opalio sam dva metka prema Stefanovim nogama. Iza mene se čulo još 5-6 hitaca... Znao sam da je Dušan pucao. Nikada nije postojala namjera da ovo uradim. Nema nikakve logike da ga navučem, jer da sam to htio uraditi, mogao sam u mraku i da se ne posumnja, jer smo bili dobri drugovi. Više bih volio da je Stefan živ, a ja mrtav. Uveče kad zaspim, stalno mi je Stefan pred očima i molim ga za oproštaj”, izjavio je Ivović.

Dodao je da kod sebe nije imao pištolj, već da je oružje oteo od Šarovića i iz tog pištolja pucao.

”Nikada nisam imao razloga da razmišljam o njegovom ubistvu. Mnogo mi je žao zbog ovoga što se desilo, jer mi je bio dobar drug. Nikad nisam ni pomislio, a kamoli da učestvujem u njegovom ubistvu”, izjavio je Ivović.

Objasnio je da ga je Šarović pitao da li može da mu nabavi pištolje “duga devetka” kod svog druga iz Bosne, zahtijevajući da budu novi i nekorišteni. Nakon toga, kazao je, razgovarao je sa Šiljem u vezi sa nabavkom pištolja. Prema navodima optužnice, Šilj se tereti da je zajedno sa Nikolom Ivovićem na podmukao način ubio Šarovića. Navodi se da su nakon zajedničkog boravka sa Šarovićem u jednom ugostiteljskom objektu, iskoristili njegovo povjerenje i prijateljstvo i predložili mu da ih prati.

Objašnjava se da su u njega potom ispalili više hitaca iz prethodno pripremljenog oružja i pobjegli.

Šilj: Mnogo se kajem

”Nemam od čega da se branim. Pričaću samo istinu. Jako mi je teško da pričam. Stefana Šarovića nisam poznavao, pa nisam ni imao motiv ovako da se desi. Mene je Nikola Ivović pitao da mu nabavim pištolje, jer je u Crnoj Gori to bilo skupo. Naveo sam da to mogu da nabavim u Bosni”, izjavio je Šilj.

Dodao je da je tog 6. juna 2019. planirao da pođe na rođendan polubrata, zajedno sa Ivovićem, a da usput ruksak sa pištoljima predaju Šaroviću...

”Šarović je vozio motor, a ja sam sjedio iza njega. Došli smo do platoa, a Nikola je išao ka nama, noseći ruksak. Ja sam ostao da čuvam stražu.. Nalazio sam se 10-ak metara udaljen od njih. Bila je sezona, puno ljudi i jako prometno mjesto. Nikola i Stefan su se izdvojili, potom je uzeo ruksak i bacio ga iza sebe. Stefan je izvadio pištolj i ništa mi više nije bilo jasno. Krenuo sam da im prilazim i Nikola se otimao i oteo mu pištolj i unazad se pomjerio 2-3 koraka. Zatim je opalio 1-2 hica, i ja sam u tom trenutku izvadio svoj pištolj… Bio sam uplašen i bijesan. Opalio sam nekoliko hitaca ka Stefanu, prema dolje mi je bio okrenut pištolj. Htio sam da onesposobim Stefana. Kajem se. Žao mi je, mnogo se kajem”.

Bonus video: