Odakle barutne čestice na odjeći?

Presuda Gusinjaninu Arifu Čeljaju (57) zbog pokušaja ubistva sugrađanina R. Đ. (17) biće izrečena u petak, u bjelopoljskom Višem sudu

11865 pregleda 1 komentar(a)
Optuženog Čeljaja sprovode na suđenje, Foto: Jadranka Ćetković
Optuženog Čeljaja sprovode na suđenje, Foto: Jadranka Ćetković

Presuda Gusinjaninu Arifu Čeljaju (57) iz Gusinja zbog pokušaja ubistva sugrađanina R. Đ. (17) biće izrečena 25. februara u bjelopoljskom Višem sudu.

U završnim riječima državni tužilac Slavenko Smolović, kazao je da je izvedenim dokazima utvrđeno da je Čeljaj počinio djelo kako je to predstavljeno optužnicom, odnosno da je iz svog vozila pucao u pravcu vozila u kojem se nalazio R. Đ.

”Vještačenjem je utvrđeno prisustvo barutnih čestica na košulji, jakni i kao i prisustvo takozvanih GSR čestica na desnoj ruci optuženog što potvrđuje optužnicu da je 31. marta prošle godine oko 20.50 časova iz vozila ‘pasat’ kroz otvoren prozor ispalio više hitaca u pravcu vozila u kojem se nalazio R.Đ”, kazao je Smolović.

Istakao je da je nelogična i upodobljena izbjegavanju krivične odgovornosti - odbrana optuženog da “barutne čestice pronađene na košulji, jakni i GSR čestice na ruci potiču iz lova, tri dana ranije” i da je policiji predao jaknu iz lova i košulju iz plakara, a ne onu koju je nosio te večeri: “Tim prije što je policijski službenik koji je preuzeo garderobu od njega kazao da je optuženi predao jaknu i košulju koju je nosio na sebi”.

Tužilac je dodao da sračunata i odbrana optuženog da je sa R. Đ. u dobrim odnosima i da nikada nisu imali problema, jer je pored maloljetnika i njegov otac Afrim Đombaljaj kazao da ne razgovaraju, jer je mjesec dana ranije optuženi došao u kući da traži 150 eura, prijeteći da će mu ubiti sina ako ne vrati novac, kao i da ga je prijavio policiji jer mu je, navodno, u februaru podmetnuo požar na štali.

Zastupnik optužnice kazao je da je vještak balističar potvrdio iskaz oštećenog da je Čeljaj pucao kroz otvoren prozor, iz unutrašnjosti vozila, jer je i oštećeni tvrdio da “optuženi nije proturao ruku sa pištoljem van prozora”.

Branilac optuženog Drago Konatar, rekao je da je optužnica dokazana samo do nivoa osnovane sumnje, koja se sadrži u iskazu oštećenog i njegovog oca.

On je podsjetio da je optuženi tvrdio da te večeri nije ni bio na tom mjestu, a navodne razlike u iskazu optuženog u istrazi i tokom suđenja o porijeklu barutnih čestica, potiču otuda što je Čeljaj od Tužilaštva naknadno tražio da se izjasni oko garderobe koju je nosio tog dana i par dana ranije.

Optuženi Čeljaj je kazao da navodi R. Đ. o tome i njegovog oca nisu slični “ni onima iz filmova”.

”Meni je štala zapaljena 6. februara prošle godine i to je 12. podmetnuti požar na tom području. Neki su mi govorili da je požar podmetnuo R. Đ., ali sam im ja kazao da ga prijave policiji, ako misle da jeste, ali da ja ne mislim tako”.

Prema optužnici, Čeljaj je 31. marta prošle godine pokušao da liši života maloljetnog R. Đ.

Bonus video: