Specijalna tuželjka: Svi dokazi pravno valjani; Odbrana: Optužnicu odbaciti, postupak obustaviti

Branioci Kneževića naveli su da je optužnica neodrživa, nerazumljiva i protivrječna, te da ne bi smjela biti potvrđena, jer nije zakonita i opravdana. Predložili su da se odbije predlog da mu se sudi u odsustvu, jer se ne može suditi dok traje ekstradicioni postupak u Londonu. Alternativno su predložili da sud vrati optužnicu tužilaštvu da ispravi nedostatke

14124 pregleda 49 reakcija 8 komentar(a)
Foto: Srdan Kosović
Foto: Srdan Kosović

Ročište za kontrolu optužnice protiv Duška Kneževića, vlasnika Atlas grupe, sekretara Vrhovnog državnog tužilaštva Nenada Vujoševića i ostalih okrivljenih, optuženi za stvaranje kriminalne organizacije i pranja novca, okončano je danas u Višem sudu u Podgorici.

Specijalna tužiteljka Lidija Vukčević je kazala da je tužilaštvo u postupku izviđaja i istrage prikupio sve materijalne i personalne dokaze.

“Svi dokazi su prikupljeni u skladu sa ZKP-om i radi se o pravno valjanim dokazima. U obrazloženju optužnice su navedni svi dokazi i data je analiza. Radi se o iskazima svjedoka saradnika, svjedoka, kao i odbrana pojedinih okrivljenih. Smatram da su ispunjeni svi zakonski uslovi da vijeće potvrdi optužnicu”, istakla je tužiteljka.

Advokati odbrane su naveli da optužnica ne sadrži dokaze, te da je treba odbaciti, a krivični postupak obustaviti.

Branioci okrivljenog Duška Kneževića, advokati Stefan Jolović i Zdravko Đukanović naveli su da je optužnica neodrživa, nerazumljiva i protivrječna, te da ne bi smjela biti potvrđena, jer nije zakonita i opravdana. Predložili su da se odbije predlog da mu se sudi u odsustvu, jer se ne može suditi dok traje ekstradicioni postupak u Londonu. Alternativno su predložili da sud vrati optužnicu tužilaštvu da ispravi nedostatke.

“Novac je potpuno legalan, i potiče od legalnog posla, prodaje hotela “Princes” tako da nema elemenata krivičnog djela pranje novca”, kazao je Jolović. Advokat Zoran Piperović, branilac Nenada Vujoševića, naveo je da samo iz inata optužen za stvaranje kriviminalne organizacije.

“U tužilaštvo se mislilo kao da optužnicu niko u sudu neće pročitati. Kako drugačije obrazložiti, kada je napravljena ovakva pravna konstrukcija. I prosječno obrazovani pravnik može da uoči šta nedostaje. Nema ni jedne opisane Vujoševićeve radnje. Siguran sam da će sud donijeti odluku kojim će se obustaviti krivični postupak”, kazao je branilac.

Advokat Dragan Šoć, istakao je da nema dokaza da je okrivljeni Aleksandar Vilotijević počinio krivično djelo pripadništvo kriminalnoj organizaciji i pranje novca. Predložio je da se optužnica odbaci i postupak obustavi.

Advokatica Bojana Franović, branilac okrivljenog Srđana Pavićevića, optužen za pranje novca, naglasila je da je je jedina zakonita odluka da se postupak obustavi.

“Ne postoji da iko može bolje da objasni porijeklo novca od okrivljenog Kneževića, koji nije saslušan u istrazi. Sud treba da vrati optužnicu tužilaštvu kako bi se omogućilo pribavljanje dokaza. Ovaj nedostatak se ne može nadomjestiti na glavnom pretresu. Praksa je da se okrivljenom Kneževiću omogući da pruži dokaze u svoju odbranu. Predlažem da se postupak obustavi”, zaključila je advokatica Franović.

Advokat Dalibor Roćen je istakao da je pravno i činjenično neutemeljena optužnica i nema dokaza da je okrivljena Olga Stanković znala da je novac pribavljen kriminalnom djelatnošću.

Specijalna državna tužiteljka Lidija Vukčević je podigla optužnicu na kojoj su se pored Kneževića i Vujoševića optuženi i bivši radnici Atlas banke Aleksandar Vilotijević, Srđan Pavićević i Olga Stanković.

Knežević se tereti da je bio na čelu kriminalne organizacije, Vujošević za članstvo u kriminalnoj organizaciji, dok se troje bivših bankarskih službenika tereti za pranje novca. Dodaje se da je Vujošević je, po nalogu Kneževića, stupao u kontakt sa osobama u Specijalnom tužilaštvu koje su postupale u predmetima protiv njega i njemu bliskih osoba, kako bi dobio podatak iz aktuelnih istraga.

Za prikupljene informacije Vujošević je nagrađivan korišćenjem stana u Baru, vlasništva jedne od kompanija Kneževića.

Nakon održanog ročišta, predsjednica vanraspravnog vijeća sudija Evica Durutović kazala je da će sud u zakonskom roku donijeti odluku.

Bonus video: