Podignuta optužnica protiv bivšeg v.d. predsjednika Opštine Nikšić zbog zloupotrebe položaja

"Po tom osnovu Grboviću su isplaćivane mjesečne neto zarade u ukupnom
iznosu od 19.225,95 eura"

6373 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Specijalno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv bivšeg vršioca dužnosti predsjednika nikšićke opštine Dragana Perovića jer je potpisao nezakonito rješenje kojim je bivšem predsjedniku opštine Veselinu Grboviću odobrio isplatu naknada u ukupnom iznosu od 19.225,95 eura na štetu opštinskog budžeta.

Perović se tereti za zloupotrebu službenog položaja, dok je Grbović optužen za zloupotrebu službenog položaja putem podstrekivanja.

Prema navodima optužnice, Perović je 10.novembra 2020. godine potpisao rješenje kojim je Grboviću omogućio ostvarvanje prava na naknadu po prestanku funkcije u trajanju od jedne godine.

Dodaje se da je Perović potpisao rješenje pri činjenici da je Grboviću 26. oktobra 2020., prekinut mandat predsjednika Opštine Nikšić usljed napunjenih 67 godina života čime je stekao uslove za prestanak radnog odnosa po sili zakona i ostvarivanje prava na penziju.

"Dragan Perović je prihvatio i protivpravnim iskorištavanjem svog službenog položaja, suprotno odredbama Zakona o lokalnoj samoupravi, Zakonu o zaradama u javnom sektoru I Zakona o radu donio Rješenje kojim se Veselinu Grboviću omogućava ostvarivanje prava na naknadu po prestanku funkcije u trajanju od jedne godine od dana prestanka mandata, u visini zarade koju je primao u posljenjim mjesecima prije prestanka funkcije.

Po tom osnovu Grboviću su isplačivane mjesečne neto zarade u ukupnom iznosu od 19.225,95 eura", navodi se u optužnici.

Okrivljeni Perović je u istrazi negirao optužbe tužilaštva pojašnjavajući da je istog dana kada je stupio na funkciju vršioca dužnosti potpisao rješenje o ostvarivanju prava na naknadu po prestanku funkcije Veselina Grbovića, dodajući da su akt pripremili i dostavili na potpis pravnici iz Sekretarijata za lokalnu samoupravu Opštine Nikšić.

Bonus video: