U Budvi i Tivtu uhapšena tri američka državljanina

Iz Uprave policije su saopštili da su akciju sproveli kroz međunarodnu operativnu saradnju sa nadležnom kancelarijom FBI

15609 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Službenici Uprave policije (UP) na teritoriji Budve i Tivta uhapsile tri međunarodno tražene osobe.

Državljani Sjedinjenih Američkih Država R.A (43), M.T (37) i T.D. (42) potraživali su se od strane NCB Interpol-a Vašington zbog krivičnih djela zločinačko udruživanje sa ciljem izvršenja bankarske prevare i pronevjere, 11 krivičnih djela pronevjera, osam krivičnih djela bankarska prevara, krivično djelo teška krađa identiteta i krivično djelo zločinačko udruživanje sa ciljem pranja novca.

"Sprovodeći aktivnosti u okviru istrage ciljanog traganja i razmjenom operativnih saznanja kroz međunarodnu operativnu saradnju sa nadležnom kancelarijom FBI, službenici Uprave policije su 22. i 23. februara u dvije odvojene akcije na teritoriji opština Budva i Tivat locirali i lišili slobode tri međunarodno tražena lica", saopšteno je iz Uprave policije.

U saopštenju se navodi da su se osumnjičeni nalazile na listi traženih osoba FBI-a, a kako se sumnja, u vremenskom periodu od marta do oktobra 2020. godine, te da su planirali da prevare Upravu za mala preduzeća (Small Business Administration), američku vladinu agenciju i finansijske institucije, preko sredstava koja su bila namijenjena za fizička lica i kompanije pogođene pandemijom Kovid-19.

Iz Uprave policije su pojasnili da su osumjničeni ta krivična djela vršili na način što su koristili lažne i ukradene identitete da podnesu lažne prijave za kredit Upravi za mala preduzeća i finansijskim institucijama kojom prilikom su oštetili budžet Sjedinjenih Američkih Država, a sebi pribavili imovinsku korist od preko 16 miliona dolara.

"Prilikom lišenja slobode kod R.A., M.T. i T.D. je pronađeno više falsifikovanih pasoša sa drugim identitetima koja su ova lica koristila prilikom skrivanja. Lica će biti privedena Sudiji za istragu Višeg suda u Podgorici na dalju nadležnost. Slijedi dalja komunikacija pravosudnih organa Sjedinjenih Američkih Država i Crne Gore", navodi se u saopštenju UP.

Bonus video: