Svjedoci: Kalezić pričao da mu je bezbjednost ugrožena

Optužnicom Specijalnog tužilaštva Marjan Vujačić je označen kao direktni izvršilac ubistava Ilića i Kalezića

6297 pregleda 0 komentar(a)
Viši sud u Podgorici, Foto: Boris Pejović
Viši sud u Podgorici, Foto: Boris Pejović

Čitanjem iskaza svjedoka Predraga Krcunovića i Mladena Kilibarde, danas je u Višem sudu u Podgorici, nastavljeno suđenje okrivljenima za ubistva Veselina Kalezića i Mila Ilića.

Optužnicom Specijalnog tužilaštva Marjan Vujačić je označen kao direktni izvršilac ubistava Ilića i Kalezića. Tužilaštvo Rada Popovića tereti da je bio zadužen za nabavku vozila, te da je navodno pratio kretanje Ilića prije ubistva.

Svjedok Krcunović je naveo je Kalezića upoznao u zatvoru.

"Poznajem Kalezića, a upoznao sam ga u zatvoru... Na dan ubistva našao sam se s njim u Danilovgradu, u lokalu. Tada sam mu javio da dolazim na poziv sudije u Viši sud u Podgorici. Kalezić je predložio da se nađemo u Danilovgradu, ne znam koje je poslove imao tamo. Rekao mi je da ga je policija upozorila da mu je bezbjednost ugrožena i da je BIL /bezbjedonosno interesatno lice/. Nije mi rekao od koga mu je urgožena bezbjednost. Nakon 40 minuta što smo se družili, krenuo sam put Nikšića. Putem aplikacije sam saznao da je ubijena BIL osoba. Otišao sam kući kod Kalezića nakon toga, rekli su mi da je prije ubistva, a nakon što se vidio samnom, svratio do kuće...To mi je lakše da znam, lakše ovo da podnesem...Nemam veze sa ubistvom Kalezića i spreman sam na poligraf... Ne poznajem Mila Ilića”, navodi se u iskazu koji je danas pročitan.

Svjedok Mladen Kilibarda je naveo da je Kalezić bio oženjen njegovom tetkom.

"Znam da mu je bila ugrožena bezbjednost... Кada je Veselin ubijen krenuo sam na piće. Кada sam čuo šta se desilo otišao sam na lice mjesta i prepoznao Veska kako leži bez znakova života, nije bio pokriven....Otišao sam kući, bio je postavljen ručak. Tetka me pitala šta je bilo, vidjela je po izrazu lica da nešto nije u redu...Rekao sam da je Vesko ubijen... Ona je zakukala i pala u nesvijest", kazao je Kilibarda.

Na narednom suđenju koje je zakazano za drugi mart, planirano je davanje završnih riječi.

Advokat Miloš Vuksanović je od suda zatražio da se ovaj sudski proces što prije okonča, jer vjeruje da okrivljeni Popović nevin leži u zatvoru.

Advokat Marko Radović je naveo da je tužilac imala dovoljno vremena da spremi završne riječi.

"Iz dosadašnjeg postupanja tužioca i više je nego jasno da opstruira postupak i zloupotrebljava pravo. S obzirom da se radi o pritvorskom predmetu i da je postupak po njegovoj tužbi, upravo je tužilac bio obavezan da se postupak efikasno sprovede", istakao je advokat Radović.

Predložio je da se ukine pritvor Popoviću, jer su ispunjeni svi zakonski uslovi.

Nakon što se tužiteljka Bošković protivila predlogu ukidanja pritvora, sud je donio rješenje kojim je odbio predlog odbrane.

Prema navodima optužnice, Vujačić je označen kao direktni izvršilac ubistava Ilića i Kalezića. Tužilaštvo Popovića tereti da je bio zadužen za nabavku vozila i da je imao zadatak oko odvoženja automobila koji je korišćen prilikom ubistva i njegovo paljenje. On je, prema navodima tužilaštva, pratio kretanje Ilića prije ubistva.

Milo Ilić ubijen je 30. aprila 2019. nakon što je u blizini Autobuske stanice u Podgorici izašao iz kladionice i krenuo ka svom automobilu. Veselin Kalezić je ubijen je 19. novembra 2018. u podgoričkom naselju Stari aerodrom ispred kafića "Level".

Bonus video: