Bulatović na sudu branio Veljovića

Savjetnik za bezbjednost predsjednika države Mila Đukanovića optužen je za napad na doskorašnje kolege 5. septembra prošle godine, tokom protesta protiv ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija

16986 pregleda 38 reakcija 6 komentar(a)
Veljović ulazi u zgradu suda na Cetinju, Foto: Jelena Jovanović
Veljović ulazi u zgradu suda na Cetinju, Foto: Jelena Jovanović

Policajac Božidar Bulatović tvrdi da je bivši direktor Uprave policije Veselin Veljović 5. septembra na Cetinju ka policijskom kordonu krenuo potisnut masom koja je bila iza njega, da su mu ruke bile podignute u visini grudi, ali ne i okrenute u pravcu policijskih službenika - da ih guraju.

To je rekao u sudnici Osnovnog suda na Cetinju, pred sutkinjom Marijom Ćupić.

Na snimku, na osnovu kog je Veljović i optužen, vidi se kako on ramenom gura policajca ispred sebe, pokušavajući da probije kordon.

Službenik UP koji je bio prvi ispred njega, vidi se na snimku, na zadnjoj strani kacige nema broj. Bulatović je u sudnici rekao da je on dužio kacigu koja je bila obilježena sa prednje, a ne sa zadnje strane.

Međutim, negirao je da je Veljović njega napao uoči ustoličenja mitropolita Joanikija.

Savjetnik za bezbjednost predsjednika države Mila Đukanovića optužen je za napad na doskorašnje kolege 5. septembra prošle godine, tokom protesta protiv ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija.

Na teret mu se stavlja krivično djelo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti.

Bulatović je u sudnici ispričao koja je zaduženja imao 4. i 5. septembra, gdje su on i njegov sektor bili raspoređeni.

Detaljno je objasnio i kako je 5. septembra, nešto prije 6 sati izjutra, došlo do incidenta:

”Od službenika u kordonu dobili smo informaciju da se građani koji su bili ispred kordona grupišu i da je počelo njihovo djelovanje... U tom trenutku nalazio sam se u lijevom dijelu, gledano iz pravca Biljarde. Kada sam krenuo da prilazim kordonu čuo sam da jedan od starješina izdaje građanima upozorenje da se odbiju od kordona i krenu da se razilaze. Bilo je vike, galame, bilo je više stotina građana... Uočio sam da bivši direktor Uprave policije Veselin Veljović razgovara sa policajcem iz korodona. S obzirom na udaljenost od par metara nisam uspio da čujem što su razgovarali, niti uočio da se dešava nešto nasilno i negativno. Nije bilo potrebe da se pridaje nekog značaja tom razgovoru”, rekao je u sudnici svjedok oštećeni.

Ispričao je i da su, nakon određenog vremena, građani koji su se nalazili po dubini okupljene mase počeli da se komešaju, da nije čuo što su međusobno razgovarali, ali da je zaključio da su govorili da je dosta priče, a potom krenuli prema policijskim službenicima, kako bi probili kordon i spriječili ceremoniju.

”U tom trenutku prošao sam između druge i treće linije kordona i okupljenim građanima dva puta izdao naređenje da se raziđu, međutim okupljeni nisu reagovali na upozorenje. Krenuli su da potiskuju masu koja se nalazila ispred nas. U tom trenutku uhvatio sam policijskog službenika koji se nalazio sa moje lijeve strane, a zatim putem radio-veze obavijestio ostale učesnike da je narušavanje javnog reda i mira krenulo i da budu pripravni na pozicijama i spremni za eventualnu dalju intervenciju i pomoć službenicima koji su se nalazili u prvom kordonu. Masa je već krenula... Pod pritiskom mase na nas počeli smo da se vraćamo ka zadnjoj strani, tada sam uhvatio i službenika sa desne strane, da povežem linije kordona”, rekao je Bulatović.

Kazao je da je tada, sa svoje lijeve strane, primijetio da masa potiskuje Veljovića u pravcu policijskog kordona.

Rekao je i da su iz mase, kada su se razilazili, ka policijskom kordonu letjeli razni predmeti.

Na posebno pitanje sutkinje Ćupić, Bulatović je rekao da se ne osjeća oštećeno, da se ne pridružuje krivičnom gonjenju protiv Veljovića i da ne postavlja imovinsko pravni zahtjev.

”Da je prema meni bilo učinjeno nešto što bih smatrao da je napad, sačinio bih službenu zabilješku, o tome obavijestio državnog tužioca radi eventualne kvalifikacije. Međutim, kako nisam smatrao da je prema meni izvršeno bilo kakvo krivično djelo, nisam sačinio službenu zabilješku, već sam nakon što je tražena identifikacija sa snimka, pozvan da dam iskaz na okolnosti predmetnog događaja. Samim tim, nemam razloga da budem oštećen”, kazao je Bulatović.

Tužiteljka Sanja Radunović prigovorila je njegovom iskazu, ocjenjujući da je u suprotnosti sa dokazima, naročito video snimkom i da je smišljen u cilju izbjegavanja krivične odgovornosti okrivljenog.

Bulatović je nakon toga odgovorio da nema nikakvu obavezu prema bivšem direktoru Uprave policije, niti bilo kome ko je tog jutra bio naspram policijskog kordona.

”Da je prema meni učinjeno nešto što bih smatrao kao napad, sačinio bih službenu zabilješku i o tome obavijestio državnog tužioca”, rekao je Bulatović.

Bonus video: