Laković ćuti o vezi, ni Abazović je ne otkriva

Savjetnik za bezbjednost premijera danima ne odgovara na pitanje ko je operativna veza koja je od njega tražila informacije o navodnom ugrožavanju bezbjednosti Aleksandra Vučića, ime ne saopštava ni potpredsjednik Vlade

64657 pregleda 24 reakcija 24 komentar(a)
Spajić i Abazović, Foto: BORIS PEJOVIC
Spajić i Abazović, Foto: BORIS PEJOVIC

Savjetnik za bezbjednost premijera, Vojo Laković, danima ne odgovara na pitanje ko mu je operativna veza koja je od njega tražila informacije o navodnom ugrožavanju bezbjednosti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Lakovićev obavještajni saradnik tražio je od njega da sazna ko iz okruženja predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića navodno pokušava da ugrozi bezbjednost njegovog srpskog kolege.

To piše u dokumentu koji je savjetnika za bezbjednost premijera Zdravka Krivokapića prije nekoliko mjeseci poslao šefu crnogorske tajne službe Dejanu Vukšiću, a u koji su “Vijesti” imale uvid.

Autentičnost tog dokumenta ranije je potvrdio potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, poručivši Lakoviću da nikada neće dozvoliti da nacionalne interese Crne Gore ugroze “paraobavještajne strukture i strani plaćenici”, ali i da će, ukoliko to premijerov savjetnik ne učini, otkriti ko je “operativna veza”.

Međutim, ni on nije saopštio ko je molio Lakovića da sazna koje strukture angažuje “sistem” predsjednika Đukanovića, preko Kosova, da ugroze Vučića.

Laković
Lakovićfoto: gov.me

Abazović je ranije pozvao Lakovića, premijera Krivkapića i ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića da odgovore “ko im je operativna veza” iz druge države koja traži tajne podatke ANB-a o navodnom ugrožavanju bezbjednosti predsjednika Srbije.

Laković ga je potom optužio za ugrožavanje bezbjednosti, Spajić je kazao da nije nadležan za bezbjednosni sektor, a Vukšić da su svi podaci koji dobiju tajni...

Krivokapić danima ne odgovara na pitanja o tom slučaju.

U javnoj polemici sa kolegama iz Vlade, Abazović je prošle sedmice nastavio sa pitanjima, od kojih je jedno bilo i za Lakovića, kojeg je pitao da li radi za vezu, ili veza za njega.

Ni na jedno pitanje Laković nije odgovorio “Vijestima”, kao ni šef tajne policije Dejan Vukšić, niti predsjednik Vlade.

Nakon što je Spajiću spočitao ulogu u pokušaju smjene čelnih ljudi bezbjednosnog sektora, Abazović je podsjetio da je ministar finansija prisustvovao sastanku u zgradi Vlade u noći ustoličenja mitropolita Joanikija i na sam dan ustoličenja, a potom i istakao da je taj ministar “mimo svake međunarodne prakse član Vijeća za nacionalnu bezbjednost”:

”Što govori o neistinama ministra da nema veze sa bezbjednosnim sektorom”.

”Populistička kampanja”

Odgovarajući “Vijestima”, Spajić je poručio Abazoviću da bi trebalo detaljnije da se upozna sa Zakonom o osnovama obavještajno-bezbjednosnog sektora Crne Gore, s obzirom na to da je koordinator tog sektora.

”Članstvo u Vijeću za nacionalnu bezbjednost se ne predlaže, već po automatizmu ministar finansija postaje član Vijeća, shodno članu 8 Zakona o osnovama obavještajno-bezbjednosnog sektora Crne Gore. Dakle, radi se o poštovanju i primjeni zakona, a nije stvar nečije volje ili (ne)prakse. Potpredsjednik Vlade bi trebalo detaljnije da se upozna sa tim i sličnim zakonima, s obzirom na to da je koordinator ovog sektora”, kazao je Spajić.

Spajić
Spajićfoto: Boris Pejović

Objasnio je i da je u noći ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog u Vladi bio kao član Vijeća za nacionalnu bezbjednost.

”Predsjednik Vlade Crne Gore je, zbog zabrinutosti za događaje 4/5. septembra, naložio zasjedanje Vijeća za nacionalnu bezbjednost kao i konsultacije, te sam u tom svojstvu prisustvovao. Javno sam 15. februara odgovorio da nijesam uključen u nikakve ‘operativne veze’, o kojima priča potpredsjednik Abazović i pozvao ga da on građanima saopšti na šta je tačno mislio kad sam ja u pitanju, što danima nakon toga nije učinio već je nastavljena populistička kampanja, kojom se dalje narušava ugled bezbjednosnog sektora”, zaključio je Spajić.

Laković ignoriše pitanja

Premijerov savjetnik za bezbjednost nije odgovorio na pitanja da li je dobio molbu od svoje operativne veze - da sazna koja lica angažuje predsjednik jedne države da počini krivično djelo na štetu predsjednika druge, niti da li mu je veza potkrijepila svoje tvrdnje dokazima.

Bez odgovora ostala su pitanja koja mu je Abazović postavio i javno, a među kojima su da li je sa tom vezom toliko blisko sarađivalo da joj vjeruje bezuslovno, ali i pitanje da li je Agenciju za nacionalnu bezbjednost informisao o tom slučaju.

”Da li ste predočili profesionalcima iz Agencije ko je Vaša operativna veza i ako jeste kako su reagovali na to saznanje? Ukoliko je to Vaša operativna veza, zašto ona od Vas traži da provjerite određene informacije, zar ne bi trebalo da je obratno? Ili ste ipak Vi njegova operativna veza? Na osnovu čega ste preporučili Zorana Olujića, bivšeg pripadnika borbene grupe zloglasne Legijine Jedinice za specijalne operacije za vozača u našem Generalnom konzulatu u Sremskim Karlovcima?”, samo su neka od pitanja na koja nije odgovorio.

Laković nije odgovorio ni na pitanje “Vijesti” kako komentariše Abazovićeve optužbe da je u prethodnom periodu svojski radio na urušavanju bezbjednosnog sistema Crne Gore, ali ni na pitanja ko je njegova operativna veza i da li joj je dao povratne informacije koje je tražio od njega.

Bonus video: