Sudija Novović u Katnićevoj fotelji?

Vijestima rečeno da sudija Višeg suda u Podgorici namjerava da se kandiduje za mjesto glavnog specijalnog tužioca. Na to mjesto, prema nezvaničnim informacijama, pledira i i specijalni državni tužilac Miloš Šoškić

63691 pregleda 84 reakcija 31 komentar(a)
Novović, Foto: pravosudje.me
Novović, Foto: pravosudje.me

Sudija Višeg suda u Podgorici i član Sudskog savjeta Vladimir Novović namjerava da se kandiduje za novog glavnog specijalnog tužioca, saznaju “Vijesti” iz više izvora u pravosuđu.

Novović još nije predao kandidaturu Sekretarijatu Tužilačkog savjeta, ali kako rok za javni oglas traje do ponedjeljka 7. marta, za očekivati je da će to uraditi u posljednjim danima javnog oglasa TS-a.

Novović važi za časnog i hrabrog sudiju i profesionalca, koji je od 2004. godine prošao put od pripravnika i stručnog saradnika podgoričkog Višeg suda, a potom je 2009. godine izabran za sudiju Osnovnog suda u Danilovgradu. Poslije pet godina Novović je napredovao u sudskom sistemu - 2014. godine izabran je za sudiju Višeg suda gdje od tada obavlja poslove sudije krivičara u predmetima I stepena, ali i sudije za istragu.

U februaru prošle godine na Konferenciji sudija izabran je za člana Sudskog savjeta, gdje je ljetos inicirao da se primijeni član 121 stav 2 Ustava i član 17 st.1 i 2 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, nakon čega je za 23 sudija odlukom SS-a, 3. avgusta prošle godine, prestala funkcija jer su stekli uslove za starosnu penziju.

”U ovom trenutku nemam komentar”, kratko je rekao Novović “Vijestima”.

Činjenica da je Novović član Sudskog savjeta neće biti diskriminatorni faktor da se kandiduje za GST-a, jer prema članu 17 Zakona o Sudskom savjetu i sudijama imao zakonsku barijeru napredovanja u sudskom sistemu, ali ne i u tužilačkoj organizaciji, što je i logično, jer kao član tog tijela nema uticaja na izbore i rad Tužilačkog savjeta.

O fotelji bivšeg šefa Milivoja Katnića razmišlja i specijalni državni tužilac Miloš Šoškić, koji nije odgovorio na pitanja “Vijesti” da li namjerava da se kandiduje za novog GST-a i preuzme rukovođenje Specijalnim državnim tužilaštvom.

Šoškić
Šoškićfoto: Boris Pejović

”Odgovoriću vam na pitanja iz mejla”, kazao je Šoškić za “Vijesti”.

Upućeni tvrde da se Šoškić već raspitivao šta mu je od dokumentacije potrebno da bi se prijavio na javni oglas TS-a, koji je raspisan 18. februara ove godine, samo dan nakon što je Katniću konstatovan prekid mandata zbog toga što je ispunio uslove za starosnu penziju.

Šoškić je ljetos, bukvalno u posljednjim danima rada bivšeg saziva TS-a, prešao iz Višeg državnog tužilaštva u Podgorici u SDT. Tada je izabran mimo volje GST-a Katnića i tadašnjeg v.d. VDT-a Dražena Burića.

Tužilac Šoškić, kako je to konstatovano odlukom Komisije za etički kodeks državnih tužilaca, tokom 2020. godine povrijedio je etički kodeks tužilaca jer se u javnosti nalazio sa Zoranom Ćoćom Bećirovićem u “Delta sitiju” u vrijeme kada se dogodio incident sa novinarom “Dana” Vladimirom Otaševićem početkom decembra 2019. godine.

Na javni oglas TS-a kandidature su već dostavili bivši dekan Pravnog fakulteta u predsjednik Ustavnog suda Blagota Mitrić i advokat iz Bijelog Polja Miladin Joksimović.

Mitrić je naveo za “Vijesti” nekoliko motiva za kandidaturu - borba za vladavinu prava i poštovanje člana 1 Ustava, ali i kako je naglasio “očajan rad dosadašnjeg GST-a i njegova totalna prava neprincipijelnost”.

”Polazeći od sopstvenog iskustva dok sam bio dekan Pravnog fakulteta i predsjednik Ustavnog suda, a po opštoj ocjeni sudionika mog rada, to sam radio vrlo uspješno i predano. Svjestan sam činjenice da to što sam bio na tim funkcijama je bila u to vrijeme politička odluka, a tako doživljavam i krajnji ishod oko izbora novog GST-a”, kazao je Mitrić.

On je naglasio da kao korisnik starosne penzije, po zakonu o PIO, ima pravo da zasnuje radni odnos i da budem biran na državne funkcije, s tim što mu se za to vrijeme stopira isplata penzije.

I Joksimović je potvrdio “Vijestima” da se kandidovao, te da je njegov ključni motivi - želja da se promijeni stanje u tužilačkom sistemu.

”Umijem i hoću da radim te poslove, a ukoliko bih bio izabran, želim da budem podrška mladim kolegama/tužiocima da zajednički unaprijedimo stanje i da ih podržim da odlučnije radimo u SDT-u. Ovo sada ne liči ni na šta”, kazao je Joksimović.

On je još davne 1990. godine bio sudija Osnovnog suda u Bijelom Polju, a potom je četiri godine kasnije prešao u Više državno tužilaštvo u tom gradu gdje je ostao sve do 1998. godine. Od tada se Joksimović se bavi advokaturom.

Sud dostavio Savjetu Katnićevu tužbu

Upravni sud dostavio je juče tužbu Tužilačkom savjetu, a u kojoj je dosadašnji GST tražio privremenu mjeru - odgađanje primjene odluke TS-a o njegovom prekidu mandata zbog ispunjenja uslova za starosnu penziju.

Vijeće Upravnog suda, vjerovatno, do kraja ove sedmice donijeće odluku da li će prihvatiti Katnićevu želju da obustave primjenu odluke TS-a što bi značilo da ga time vraćaju u fotelju šefa SDT-a.

Upućeni pravnici tvrde da su male šanse da Upravni sud prihvati zahtjev Katnića, a da će najvjerovatnije zbog “preuranjenog zahtjeva jer se prvo obratio njima pa TS-u” odbiti takvu mogućnost...

Oslobodio Mandića, zatvorio Stošića, Rufina Vujovića...

Novović je bio na čelu sudskog vijeća u brojnim predmetima interesantnim široj javnosti - između ostalog, vodio je predmet u kom su lideri Nove Andrija Mandić i Slaven Radunović oslobođeni od optužbe da su počinili krivično djelo - pozivanje na nasilnu promjenu ustavnog uređenja...

Dužio je i slučaj Rada Stošića, koji je osuđen na 30 godina robije zbog ubistva njemačkog državljanina Klausa Dojčlendera, kao i predmet Rufina Vujovića osuđenog na 40 godina zvog svirepog ubistva Želimira Bokana u Baru...

”Njegovo” vijeće oslobodilo je Veselina Piletića od optužbi da je ubio Milana Paljevića, ali i na 10 godina robije osudilo Predraga Jablana zbog ubistva Rajka Mićunovića...

Bonus video: