Pitanje bez odgovora: Ko je mrtvu saputnicu premjestio na mjesto vozača?

Dr Radojević potvrdio da je nakon obdukcije rekao porodici da je "nelogično da je ona upravljala vozilom, odnosno da na osnovu lokalizacije povreda sumnja da je ona bila vozač", a da se kasnije tako i izjasnio, što je potvrđeno i DNK vještačenjem

8682 pregleda 1 komentar(a)
Obradović, Foto: Jadrankla Ćetković
Obradović, Foto: Jadrankla Ćetković

Mojkovčanin Milan Obradović (30) je u trenutku nesreće, u avgustu 2020. godine, u Đurđevića Tari, sjedio za volanom džipa "nisan", a ne sada pokojna sugrađanka Dijana Grdinić (29), čije je tijelo nakon slijetanja u suvo korito rijeke pronađeno na mjestu vozača.

To je zaključio vještak sudske medicine dr Nemanja Radović, braneći svoj nalaz juče u bjelopoljskom Višem sudu, pred kojim Obradović odgovara zbog zbog krivičnog djela - teška djela protiv bezbjednosti javnog saobraćaja.

"Da je Obradović upravljao vozilom izjasnio sam se čak i prije izuzimanja tragova DNK vještačenja, na osnovu izgleda oštećenja vozila”, kazao je Radojević.

Prema optužnici, Obradović je 23. avgusta 2020. godine, oko 4.30 časova, ne pridržavajući se saobraćajnih propisa i propisane brzine, pod dejstvom alkohola, upravljajući vozilom marke “nisan” sletio s puta, pri čemu je stradala njegova saputnica Dijana Grdinić.

"Imajući u vidu teške tjelesne povrede glave sigurno je da je Obradović nakon saobraćajne nezgode neko vrijeme bio u nesvjesnom stanju, i da je prošao neki period vremena kada je izašao, kao i period potreban da saputnicu sa mjesta suvozača premjesti na mjesto vozača, bez obzira zbog čega je Obradović nju doveo u taj položaj, da li je pokušavao da joj pomogne da izađe ili nešto drugo…", kazao je dr Radojević, pojašnjvajući da oštećenja na vozilu kao i DNK vještačenje potvđuju da je vozilom upravljao Obradović.

Tvrdnje da je tijelo Dijane Grdinić nakon nesreće neko premjestio na mjesto vozača ranije je u sudnici iznio njen otac Zoran, ukazujući na niz nezakonitosti i propusta u radu Odjeljenja bezbjednosti Mojkovac.

On je tvrdio da se nesreća nije dogodila u 5.30, već najkasnije do 0.30 časova iza ponoći.

Optuženi Obradović je na suđenju tvdio da se ne sjeća ničeg te večeri, osim da je na pitanje - Gdje ćemo, Dijana rekla - da se provozamo do Crnih poda".

Dr Radojević je utvrdio da je Obradović u trenutku nezgode, pri zadobijenim povredama glave bio u takvom stanju da "ne može pouzdano reprodukovati događaj, odnosno sjećati se detalja događaja, te je s tim u vezi njegova izjava pred ODT u Bijelom Polju sasvim logična posljedica takvog stanja nakon zadobijenih povreda" (i pred ODT je tvrdio da se ne sjeća nesreće).

"Kod Obradovića su u KCCG dijagnostifikovane povrede: utisnuti prekom ljuske piramide lijeve kosti sa širenjem na lijevu polovinu ljuske čeone kosti i lijevu tjelemu kost, praćen izlivanjem krvi u prostor iznad i ispod tvrde moždanice, prisustvom vazduga u lobanjskoj duplji, nagnječenjem kore lijevi polutine velikog mozda, potresom mozga i krvarenjem iz lijevog uha; prelom lijevog i u manjem obimu desnog gornjovilično- jagodičnog kompleksa, praćeni krvinim podlivima kapaka, tri oguljotine”, naveo je dr Radojević, ističući da je potres možda bila čak i najblaža u odsnosu na ostale povrede glave, te da su one ukupno mogle uticati na to da pacijent ne može da se sjeti dijelova ili cijelog događaja, kao i vremena prije i poslije događaja.

Radojević je kazao da je od vremena nezgode do dolaska ljekara hitne pomoći proteklo najmanje sat vremena, što zaključuje na osnovu izvještaja ljekara koji su ukazali prvu pomoć.

Iako je u potvrdi o smrti, na osnovu podataka ODT u Bijelom Polju, naveo da je vozilom upravljala Grdinić, dr Radojević je, odgovarajući na pitanje njenog oca Zorana Grdinić, potvdio da je nakon obdukcije rekao njemu i porodici da je "nelogično da je ona upravljala vozilom, odnosno da na osnovu lokalizacije povreda sumnja da je ona bila vozač", a da se kasnije tako i izjasnio, što je potvrđeno i DNK vještačenjem.

Zoran Grdinić je kazao da je od policije OB Mojkovac tprio velike pritiske da "ne širi takve glasine", iako je ovo saznao od dr Radojevića.

Prema optužnici, Obradović je 23. avgusta prošle godine, putem Mojkovac – Đurđevića Tara vozio neprilagođenom brzinom od 37,2 km, iako je propisana brzina na tom dijelu puta bila 20 km na sat, pod dejstvom alkohola, od najmanje 0,57 do 1, 02 promila u krvi.

Piše da je u mjestu Đurđevića Tara izgubio upravljivost nad vozilom "nisan" RG (MK AP 350), sa lijeve prešao sa desnu kolovoznu traku, probio ivičnjak nakon čega je vozilo sletjelo i palo u suvo korito, pri čemu je stradala Dijana Grdinić.

Suđenje se nastavlja 25. marta.

Bonus video: