Katnić uz izvinjenje priznao propust

Kazao da je pobrkao redosljed poteza tražeći od nadležnih da obustave odluku o prekidu njegovog mandata na čelu Specijalnog tužilaštva. Pravni previd osujetio mogućnost Katnića da se ponovo vrati u fotelju šefa SDT-a

82043 pregleda 197 reakcija 67 komentar(a)
Foto: BORIS PEJOVIC
Foto: BORIS PEJOVIC

Zbog propusta, nisam prethodno, a u skladu sa čl.155 st.2 Zakona o upravnom postupku, od tuženog Tužilačkog savjeta tražio odlaganje pobijanog rješenja. Imajući to u vidu, te da iz te činjenice proizlazi da je moj predlog preuranjen, to uz izvinjenje odustajem, za sada, od tog predloga”, piše između ostalog u dopisu donedavnog glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, koji je je u ponedjeljak 28. februara dostavio Upravnom sudu.

Pravni previd dugogodišnjeg GST-a osujetio je mogućnost da se ponovo vrati u fotelju šefa Specijalnog državnog tužilaštva, jer Katnić nije ispoštovao zakonski red poteza - obustavu primjene odluke Tužilačkog savjeta o prekidu njegovog mandata morao je najprije da traži od tog tijela pa tek onda da se tužbom obrati Upravnom sudu zahtijevajući od njih da odgode izvršenje odluka TS-a jer mu je napravljena “nenadoknadiva šteta, a istovremeno odlaganje ne bi bilo protivno javnom interesu”.

Kako je moguće da se pravniku sa decenijskim iskustvom potkrade pravna omaška veliko je pitanje, ali je sada jasno da će ta greška u redu poteza ozbiljno koštati Katnića u borbi protiv odluka novog saziva Tužilačkog savjeta, koji mu je na sjednici 17. februara, a na osnovu obavještenja Fonda PIO konstatovao prekid mandata zbog ispunjenja uslova za starosnu penziju.

Zbog propusta, Katnić je otvorio put Tužilačkom savjetu da po ubrzanoj proceduri nastavi postupak izbora novog prvog čovjeka tužilaštva, koji je nadležan za borbu protiv organizovanog kriminala, korupcije i ratnih zločina.

Upravni sud potvrdio je “Vijestima” da je Katnić tužbom prošlog petka tražio odlaganje izvršenja rješenja TS-a, ali da je taj zahtjev sam povukao u ponedjeljak.

”Obavještavamo vas da je po tužbi Milivoja Katnića, od 25.02.2022. godine, formiran predmet poslovne oznake U.br. 1041/22, sa kojim je zaduženo vijeće 2, formirano Godišnjim rasporedom poslova u Upravnom sudu. U predmetu navedene poslovne oznake dana 28.02.2022.godine, na osnovu člana 27 Zakona o upravnom sporu (“Sl.list CG”, br. 054/16 od 15.08.2016), tuženom je dostavljena tužba na odgovor, sa rokom od 30 dana, za davanje istog. Spisi predmeta sa odgovorom na tužbu sudu još nijesu dostavljeni, pa u konkretnom nijesu ispunjene procesne pretpostavke za uzimanje predmeta u rad. Navedenom tužbom tražen je poništaj odluke Tužilačkog savjeta, Ts.br.53/22 od 17.02.2022. U odnosu na Vaše drugo pitanje, koje se odnosi na zahtjev tužioca Milivoja Katnića, za odlaganje izvršenja navedenog rješenja, formiran je predmet poslovne oznake Upm.br. 29/22, međutim predmetni zahtjev tužilac je povukao dopisom od 28.02.2022.godine”, piše u odgovoru portparola Upravnog suda Ane Perović-Vojinović.

Katnić je u petak Upravnom sudu podnio tužbu radi poništenja odluke Tužilačkog savjeta od 17. februara, kada mu je konstatovan prekid mandata, a u zahtjevu je dugogodišnji GST, shodno čl.15 st.2 Zakona o upravnom sporu, odloži izvršenje rješenja TS-a sve do donošenja odluke tog suda.

Sud je imao rok od pet dana da odluči po Katnićevom zahtjevu, tako da je postojala mogućnost da se dugogodišnji GST ponovo vrati na čelo SDT-a, a time bi osujetio i TS da nastavi sa postupkom izbora novog šefa tog tužilaštva.

U trci za novog GST zvanično su bivši dekan Pravnog fakulteta i predsjednik Ustavnog suda Blagota Baćo Mitrić i advokat iz Bijelog Polja Miladin Joksimović, koji su zvanično Sekretarijatu Tužilačkog savjeta predali kandidature.

Specijalni državni tužilac Miloš Šoškić u pisanom odgovoru “Vijestima” nije htio da objelodani da li će se uključiti u borbu za fotelju doskorašnjeg šefa.

”Uvažavam Vaše interesovanje za temu o kojoj želite da pišete i koju smatrate da je od javnog značaja. Međutim, stava sam da javnost nema interesovanje za moje lične odluke, kao što je odluka da li ću se prijaviti na neki javni oglas. Ono što posebno želim da naglasim je da sam, sve i ako odlučim da se prijavim na javni oglas, dužan da motivisanost za rad obrazložim Tužilačkom savjetu tokom intervjua”, piše u odgovoru Šoškića “Vijestima”.

Sudija podgoričkog Višeg suda Vladimir Novović potvrdio je za TV Vijesti da se prijavio za mjesto novog glavnog specijalnog tužioca.

Tužilački savjet je javni oglas raspisao 18. februara ove godine, samo dan nakon što je na maratonskoj sjednici konstatovan prekid mandata Katniću i za još devetoro tužilaca, zbog ispunjenja uslova za starosnu penziju.

Doskorašnji GST je prije sjednice, ali i nakon odluke TS, iznosio podatke da TS i Fond PIO “prave ozbiljne zloupotrebe” jer nije okončan upravni spor, koji se vodi oko njegovog beneficiranog radnog staža koji je stekao tokom vojne karijere, nijesu otvorili ispitni upravni postupak zbog čega je danima tražio da se po njegovim zahtjevima hitno postupa i dostavljao rokove od tri dana da odgovore na njegove dopise.

Javni oglas traje do ponedjeljka 7. marta, a očekuje se da u posljednjim danima konkursa stignu kandidature zainteresovanih.

Za GST-a se mogu prijaviti sudije, tužioci, advokati sa najmanje 12 godina radnog iskustva.

Tužilački savjet ima rok za odgovor od 30 dana

Rješenjem Upravnog suda, Tužilački savjet ima rok od 30 dana da donese odluku po Katnićevom zahtjevu za obustavu primjene njihove odluke od 17. februara ove godine, sve dok sud ne donese konačnu presudu po njegovoj tužbi.

Katnić se Tužilačkom savjetu dopisom za obustavu obratio u ponedjeljak 28. februara, ali prije toga je u petak 25. februara ove godine, tužbu sa istim zahtjevom dostavio Upravnom sudu.

U ponedjeljak je TS-u stigla i Katnićeva tužba od Upravnog suda, gdje su od njih na osnovu člana 27 Zakona o upravnom sporu, tražili odgovor sa rokom od 30 dana.

Tužilački savjet, po svemu sudeći, neće žuriti sa donošenjem stava pa se očekuje da će prvo izabrati novog GST-a, pa tek onda se pozabaviti slanjem odgovora na tužbu.

Bonus video: