Katnićev nasljednik biće poznat sljedeće sedmice

TS će razmatrati i Katnićevu tužbu, koju je 25. februara podnio Upravnom sudu, a gdje se žalio na odluke novog saziva TS-a tvrdeći da je počinjeno niz "ozbiljnih zloupotreba"...

16223 pregleda 3 komentar(a)
Sjedište SDT-a u Podgorici, Foto: Luka Zeković
Sjedište SDT-a u Podgorici, Foto: Luka Zeković

Iako se očekivalo da bi Specijalno državno tužilaštvo već u četvrtak možda moglo da dobije nasljednika Milivoja Katnića to se neće dogoditi jer predsjednica Tužilačkog savjeta Maja Jovanović u predloženom dnevnom redu za sjednicu tog tijela za sjednicu 10. marta nije navela kao tačku - intervjui sa kandidatima za glavnog specijalnog tužioca, koji su javili na javni oglas TS-a.

U najavi dnevnog reda, predsjednica TS-a uvrstila je zahtjev donedavnog GST-a Milivoja Katnića, koji se u ponedjeljak 28. februara ove godine, obratio tom tijelu tražeći obustavljanje i odlaganje odluke Tužilačkog savejta od 17. februara ove godine, kada mu je konstatovan prekid mandata zbog ispunjenja uslova za starosnu penziju. TS će razmatrati i Katnićevu tužbu, koju je 25. februara podnio Upravnom sudu, a gdje se žalio na odluke novog saziva TS-a tvrdeći da je počinjeno niz "ozbiljnih zloupotreba"...

Sudeći prema ranijem stavu većine članova TS-a, teško je očekivati da će prihvatiti Katnićev zahtjev i odložiti primjenu odluke da mu se prekine mandat, tako da neće imati barijeru da nastave sa postuokom izbora novog šefa SDT-a.

Povezani članci

07. Mart 2022.

Šoškić u trci za glavnog specijalnog tužioca

06. Mart 2022.

Novović novi GST?

U trci za novog GST-a do sada su prijave podnijeli sudija Višeg suda u Podgorici Vladimir Novović, specijalni tužilac Miloš Šoškić, bivši dekan Pravnog fakulteta i nekadašnji predsjednik Ustavnog suda Blagota Baćo Mitrić i advokat iz Bijelog Polja Miladin Joksimović.

Sekretarijat TS-a će sačekati da danas stigne i pošta, kako bi napravili konačnu listu kandidata, koji će biti pozvani na intervju jer su ispunili uslove da se kandiduju.

S obzirom da je izbor novog GST-a prioritet u radu novog tijela, sjednica na kojoj će biti obavljeni intervjui, biće zakazana sljedeće sedmice.

Na toj sjednici, TS će imati mogućnost da istog dana obave intervue, donesu odluku ali i obave zakletvu sa novim GST-om, a takav ubrzan postupak neće biti iznenađenje, jer se i bivšem Tužilačkom savjetu isto tako ljetos žurilo da okončaju brojne izbore u tužilačkom sistemu prije nego je 12. juna stupio na snagu novi Zakon o izmjenama Zakona o državnom tužilaštvu, pa su tako na sjednici 11. juna - istog dana obavili intervju, donijeli odluku i završili zakletvu sa tada izabranim šefom ODT-a Cetinje Duškom Milanovićem.

Kako piše u najavi, članovi TS-a trebalo bi na sjednici u četvrtak da formiraju komisije Tužilačkog savjeta, a posebno i liste tužilaca za izbor članova Vijeća za ocjenjivanja rada tužilaca.

Oni bi trebalo da odluče i o isplati jednogodišnjih naknada po zahtjevu tužilaca, kojima su takođe 17. februara konstatovali prekid funkcije zbog ispunjenja uslova za starosnu penziju - Ferihe Muratović, Suzane Milić, Olivere Ražnatović, Milice Rmandić, Milivoja Tomčića, Hajrana Kalača, Radmile Ćuković i Vesne Jovićević.

Tužilački savjet trebalo bi u četvrtak da donesu i Plan slobodnih tužilačkih mjesta.

Bonus video: